Valokuvien arkistointi F-Spotilla

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

F-Spot on kätevä ohjelma valokuvien hallinnointiin. Se on helppokäyttöinen ja sisältää myös monipuoliset kuvien muokkausmahdollisuudet. Tässä ohjeessa tutustutaan ohjelman perustoimintoihin.

F-Spotiin voidaan tuoda kuvia yhtä hyvin digikameralta kuin kovalelyllä olevista kansioistakin. F-Spot järjestää kuvat uudelleen omaan tallennuskansioonsa kuvien ottopäivämäärän mukaan jolloin halutut kuvat on helppo löytää ohjelman aikajanan avulla. F-Spotia käytettäessä ei juuri tarvitse enää miettiä itse kuvatiedostoja vaan kuvat liitetään esimerkiksi tiettyyn tapahtumaan. F-Spotilla myös kuvaushetken vaihtaminen yhteen tai useaan kuvaan samalla kerralla käy kätevästi. (kameran aikavirheen korjaaminen tms.)

Ohjelman osat[muokkaa]

Seuraavassa on esitelty ohjelman pääikkunan eri osat.

 1. Työkalurivi - Työkalurivi sisältää pääasiallisesti kuvien selaamiseen liittyviä toimintoja
 2. Kuvamerkinnät - Merkinnät-alue sisältää kaikki erilaiset kategoria joihin omia kuvia halutaan liittää. kategorioita voi luoda vapaasti lisää.
 3. Kuvatiedot - Tässä alueella esitetään tietoja (kuten tarkkuus jne.) aktiivisena olevasta kuvasta
 4. Aikajana - Aika janan avulla on helppo siirtyä katsomaan tiettynä ajankotana otettuja kuvia napsauttamalla haluttua ajankohtaa
 5. Kuvalistaus tai aktiivinen kuva - Tässä ruudussa esitetään työkalurivin valintojen mukaisesti listaus katsottavana olevista kuvista tai tietty yksittäinen kuva

Kuvien tuominen ohjelmaan[muokkaa]

F-Spotiin voidaan tuodakuvia monella eri tavalla ja eri lähteistä. Yleisimpinä kuitenkin lienee suoraan digikamera tai tietokoneella valmiiksi oleva kuvakansio.

Kuvien tuominen tapahtuu seuraavasti.

 • Valitse Tiedosto > Tuo, jonkajälkeen avautuu seuraavanlainen ikkuna
 • Valitse Tuonnin lähteeksi digikamera
 • Valitse kuvat jotka halutaan siirtää kameralta koneelle
 • Napsauta Kopioi-painiketta

Nyt kuvat siirretään koneelle ja ne ovat katseltavissa ohjelmassa.

Kuvien katsominen [muokkaa]

Selaaminen [muokkaa]

Kuvien katselu ja selailu on hyvin yksinkertaista. Perustilassa työkalurivilta on valittuna kohta Selaa, jolloin koneella olevia kuvia voidaan katsella esimerkin mukaisesti pieninä kuvina.

Yksittäinen kuva [muokkaa]

Mikäli jotain kuvaa halutaan tarkastella lähemmin voidaan se valita joko tupla napsauttamalla kyseistä kuvaa tai aktivoimalla kuva ja napsauttamalla Muokkaa valokuvaa-painiketta. Tässä tilassa kuviin voidaan tehdä pieniä muokkauksia, kuten rajauksia. Näihin toimintoihin tutustutaan tarkemmin myöhemmässä linuxkouluun-artikkelissa.

Kokoruutu [muokkaa]

Kuvien katseleminen kokoruudussa tapahtuu valitsemalla haluttu aloituskuva ja napsauttamalla Kokoruutu-painiketta. Kuvia voidaan selata kokoruutu-tilassa seuraavasti.

 • PgUp - edellinen kuva
 • PgDn/välilyönti -seuraava kuva

Kuvia voidaan selata myös oman työkalurivin avulla joka tulee esille hiirtä liikutettaessa.