Videon- ja äänenkäsittelyä Linuxilla

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivu sisältää päällekkäistä tietoa artikkelin Videoeditointi kanssa ja sivut tulisi yhdistää. Yhdistämisestä on keskusteltu artikkelien keskustelusivuilta.

Videoiden editointi ja äänenkäsittely tietokoneella ovat hyödyllisiä ja mielenkiintoisia toimintoja. Tässä artikkelissa esitellään helppokäyttöisiä peruskäyttöön sopivia ohjelmia.

Videon- ja äänenkäsittely tietokoneella on nykyään arkipäivää. Perinteisen kuva- ja äänimateriaalin siirtäminen digitaaliseen, tietokoneella käsiteltävään muotoon tuo monipuolisia mahdollisuuksia niiden muokkaamiseen ja soveltamiseen. Esimerkiksi itsekuvattuja videoita voidaan siirtää tietokoneelle leikattavaksi ja tallennettavaksi esimerkiksi DVD-levylle tai verkossa levittämistä varten. Samalla tavoin omia ääninauhoituksia tai musiikkia voidaan tehdä ja muokata lähes rajattomasti ja lisätä niihin erilaisia tehosteita.

Seuraavassa on esitelty ohjelmia, jotka soveltuvat hyvin kevyeen perusvideoeditointiin ja äänenkäsittelyyn. Näiden lisäksi saatavilla on myös useita muita ohjelmistoja, joiden ominaisuudet vaihtelevat käyttötarkoitusten mukaan aina vaativampaan ammattikäyttöön asti.

Kino[muokkaa]

Pääartikkeli: Kino

Kuvakaappaus Kino-ohjelmasta

Kino on kevyeen videoeditointiin suunnattu luotettava ja helppokäyttöinen ohjelma. Kinon avulla voidaan videot helposti siirtää tietokoneelle, muokata ja lopuksi tallentaa DVD-levylle siirtämistä varten. Kino osaa hyödyntää tavallisimpia DV-digitaalivideokameroita, joilla kuvattua materiaalia voidaan siirtää muokattavaksi tietokoneelle.

Kinon käyttöön on suositeltavaa olla erillinen ja riittävän tehokas työasema, jossa on reilusti tallennustilaa. Esimerkiksi palvelinkeskeiseen päätejärjestelmäkäyttöön Kino ei välttämättä sovellu.

Kinossa videotiedostot sijoitetaan aikajanalle jossa videoita voidaan leikata ja yhdistellä. Ohjelmassa videoihin voidaan lisätä esimerkiksi omia tekstejä sekä pieniä tehosteita.

Ohjelman suurimpana puutteena on, että se ei tue päällekkäisiä video- tai ääniraitoja. Peruseditoinnissa tämä ei yleensä ole kuitenkaan ongelma. Kinon kehityksessä korostuu erityisesti pyrkimys ohjelman vakauteen ja tehokkuuteen, mutta uusia ominaisuuksia siihen on ajanmyötä luvassa.

Kdenlive[muokkaa]

Pääartikkeli: Kdenlive

Kuvakaappaus Kden live-ohjelmasta

Cinelerra[muokkaa]

Pääartikkeli: Cinelerra

Audacity[muokkaa]

Pääartikkeli: Audacity

Kuvakaappaus Audacity-ohjelmasta

Audacity on äänen muokkaamiseen erikoistunut sovellus. Sen avulla voidaan tehdä omia äänityksiä esimerkiksi mikrofonin kautta tai esimerkiksi muokata valmiita äänitiedostoja. Äänet esitetään Audacityssä aikajanalla olevana kuvaajana ja niiden muokkaaminen ohjelmassa tapahtuu monista ohjelmista tutulla "kopioi, leikkaa ja liimaa" -tyylillä. Äänikuvaajasta siis määritetään hiirellä alueita joita halutaan poistaa tai esimerkiksi siirtää johonkin muuhun kohtaan.

Audacityssä on mahdollista myös toistaa useita ääniä päällekäin sijoittamalla ne omille ääniraidoilleen. Tällöin esimerkiksi itse tehtyyn kuunnelmaan voidaan helposti lisätä puheen taustalle musiikkia. Puhe sijaitsisi tällöin omalla kanavallaan ja musiikki omallaan.

Audacity mahdollistaa myös äänen muokkaamisen erilaisten tehosteiden avulla. Äänen voimakkuutta, sävyä ja muita piirteitä voidaan muokata varsin vapaasti. Samalla äänitiedostoihin voidaan tehdä erilaisia "feidauksia" joissa esimerkiksi ääni häivytetään hiljalleen pois tai lisätään siihen kaikua.

Koulukäytössä Audacity soveltuu ominaisuuksiensa puolesta esimerkiksi kuunnelmien, esinauhoitettujen päivänavausten tai vaikka oman radio-ohjelman tekemiseen. Ohjelman käyttöön tutustutaan tarkemmin Audacity - Perustoiminnot ja äänen nauhoittaminen oppaan avulla.

Katso myös[muokkaa]