Virustorjunta

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linuxille ei ole ainakaan toistaiseksi saatu aikaan erityisen hyvin leviäviä viruksia, eikä Linux-käyttäjän ole syytä vaivata niillä päätään, vaikka muuten tietoturvasta huolehtisikin (kuten syytä on), pitäen jakelunsa päivitettynä ja ajantasalla. Viruksentorjuntaohjelmia on Linuxillekin kyllä saatavilla, mutta ne on vastoin melko yleistä harhaluuloa tarkoitettu etsimään Windows-viruksia sellaisilta palvelinkoneilta, joita käytetään suojamaan Windows-järjestelmiä ja jakamaan näille levytilaa. Koska virustorjunnan hyöty on kyseenalainen, yleensä ottaen tavallinen kotikäyttäjä ei sellaista tarvitse, yrityksillä on tietysti oma vastuunsa ja sen myötä tarve.

Ohjelmistoja[muokkaa]

ClamAV on avoimen lähdekoodin ratkaisu Windows-viruksentorjuntaan. Postipalvelimissa ohjelmaa kannattaa käyttää amavisd-new:n tai MailScanner-ohjelman avulla.

Kaupallisiakin ratkaisuja virustorjuntaan on saavilla esimerkiksi

  • F-Prot on kaupallinen komentorivipohjainen virustorjuntaratkaisu
  • F-Secure tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux-versiota
  • Avast! Linux edition tarjoaa virustorjuntaohjelmiston kaupalliseen käyttöön, johon tarvitset lisenssin. Avast on jäänyt kiinni 2019 sekä 2020 käyttäjiensä tietojen kaupittelusta kolmansille-osapuolille.[1]
  • BitDefender Antivirus Scanner for Unices tarjoaa virustorjuntaohjelmiston Linuxille kotikäyttöön ilmaiseksi ja kaupalliseen käyttöön tarvitset lisenssin.
  • ESET NOD32 Antivirus 4 tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux-versiota.
  • Sophos tarjoaa kaupallisesta virustorjuntaohjelmistostaan myös Linux versiota.

Nämä ohjelmistot ovat yleisesti käytössä yrityksissä ja suuremmissa organisaatioissa sekä joissakin oppilaitoksissa.

Rootkit-ohjelmien torjuntaan on olemassa erillisiä ohjelmia, joita ovat muun muassa

Android[muokkaa]

  • Norton 360 on ilmainen virustorjuntaohjelma Android-alustalle. On saanut kovaa kritiikkiä kryptolouhinnasta käyttäjien laitteilla.[4]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]