WLAN-tukiasemat

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaupalliset/Linksys WRT54G(S,L)[muokkaa]

Linksysin (kuuluu nykyisin Cisco Systemsiin) v5-versiota aiemmat WRT54G(S)-WLAN-tukiasemat perustuivat Linux-käyttöjärjestelmään (ytimen versio 2.4.x). Koska Linux on avoin käyttöjärjestelmä, myös Linksysin on ollut periaatteessa pakko julkistaa näiden tukiasemien käyttöjärjestelmän (firmware) lähdekoodi. Tästä lähdekoodista on sittemmin syntynyt monia muita lähinnä alan harrastelijoiden tekemiä muunnelmia. Näistä muunnelmista löytyy ominaisuuksia, joita ei Linksysin alkuperäisfirmwaresta löydy.

Uusista Linksysin tukiasemista enää vain WRT54GL perustuu Linuxiin. Linksys on lisensoinut kaikkiin muihin tukiasemiinsa suljetun käyttöjärjestelmän VxWorksin. WRT54GL:n tarkoitus on olla kädenojennus avoimen lähdekoodin kehittäjille, eikä Linksys oleta muiden kuin Linux-harrastajien sitä hankkivan.

Alla lueteltu muutamia vaihtoehtofirmwareja:

Näistä OpenWRT on kaikkein pelkistetyin, mutta samalla laajin kokonaisuus. Se ei ole myöskään Linksysin lähdekoodin suora jatkokehitelmä, vaan se on kehitetty puhtaalta pöydältä, paketti paketilta. OpenWRT:tä voidaan kutsua jossain määrin myös Linux-jakeluksi. Se vaatii muita WRT-projekteja enemmän tuntemusta laitteistosta, verkoista ja Linuxista. Muut WRT-projektit ovat Linksysin alkuperäisfirmwaren kaltaisia, eli lähinnä parannelmia alkuperäisversiosta.

OpenWRT-jakelun etuna on se, että tukiasemasta saa tehtyä esimerkiksi täysiverisen kaistanrajoittimen tai erittäin hiljaisen palomuurin. Se myös on avointa lähdekoodia ja mahdollistaa jatkokehittämisen helposti. Sillä on myös melko kattava sovellusohjelmatarjonta.

Varoitus: OpenWRT-jakelu on ammattilaisille. Väärin asennettuna OpenWRT ja muutkin
vaihtoehto firmwaret voivat tehdä tukiasemasta toimimattoman. Ne eivät kuitekaan varsinaisesti
hajota mitään, mutta laitteen palauttaminen alkuperäistilaan voi olla hankalaa ja joissain 
tapauksessa edellyttää myös tukiaseman avaamista ja kytkentämuutoksia (esim. Flash-piiri/JTAG-liitin).
Varoitus: Kaupoissa on jo uusia WRT54G-tuotteita joissa käyttöjärjestelmänä ei enää olekaan
Linux vaan VxWorks. V5-versioissa on myös vähemmän flash- ja ram-muistia. Toistaiseksi mikään 
vaihtoehtofirmware ei tue v5-laitteita. Nähtäväksi jää pystyykö v5:een ylipäätään Linuxia edes asentamaan.

Kaupalliset/muut[muokkaa]

Yhteensopivuusongelmia voi olla myös tukiasemien suhteen. Oman kokemukseni mukaan voin suositella mm. Zyxelin, Linksysin, Cisco aironet ja Topcomin tukiasemia. Ongelmien välttämiseksi käytä uusinta ohjelmistoversioita (firmware/bios) myös tukiasemissa. Telewell-pohjaisissa (Conexant-piirisarja) tukiasemissa on ollut paljon ongelmia ja siksi niitä kannattaa välttää ostamasta. Suuria ongelmia on myös ollut D-Link tukiasemien kanssa.

Yleinen ongelma halvoissa tukiasemissa on se, että niiden prosessoriteho on alimitoitettu jolloin jos on käytössä useita WPA-salausta käyttävää korttia, voi laitteen prosessoriteho loppua kesken ja laite kaatua tai toimia aliteholla. Tämä yleinen ongelma vaivaa muitakin edullisia tuotteita.

Jos haluat tukea Linuxin suosiota, suosittelen ostamaan WLAN-tukiaseman, jossa on Linux. Tälläisiä tuotteita ovat mm. Linksys-tukiasemat ja A-LINK RoadRunner 24AP.

"Tee se itse tukiasema" [vanhentunut linkki]

Prism2/2.5/3-piirisarjassa on ns. Host AP -tila, jossa prism-kortti voi toimia tukiasemana, ilman erikoista AccessPoint-firmwarea. Tällöin kortin ajuri (hostap_xxx) hoitaa ei-aikakrittiset tapahtumat ja wlan-kortin firmware aikakriittiset. Periaatteessa tarvitsee vain ladata HostAP ajurija antaa komento iwconfig wlan0 mode Master, joka laittaa kortin AP-tilaan. Tukiasemakoneeksi käy jokin vanha PI tai PII ja wlan-kortiksi esim. 3COM 3CRDW696 WIRELESS PCI CARD. 3COM 3CRDW696:n "Primary" ja "Station" firmware kannattaa ensin päivittää versioihin: PRI=1.1.1 ja STA=1.7.4.

HostAP-tukiasema toimii hyvin myös sellaisten korttien kanssa, joissa on jokin muu kuin Prism2/2.5/3-piirisarja, esim. Intel® PRO/Wireless 2100 tai Orinoco-kortit.

Lisäksi 802.11g-korteille ainakin Atheros- ja Prism54 (Prism GT/Duette/Indigo) -ajureista löytyy Master-tila.

HostAP-ajurin tapaan Prism54-ajuri tukee myös WDS:ää (Wireless distribution system) AP-tilassa, jolla kortti voi liittyä langattoman sillan osaksi ja näin laajentaa verkon katetta (HostAP + WDS) tai toimia siltana wlan-verkon ja lan-verkon välillä.

Katso myös[muokkaa]