WLAN UKK

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Usein kysyttyjä kysymyksiä WLAN:sta[muokkaa]

  • K: Olen kokoamassa WLAN-tukiasemaa vanhaa työpöytärautaa hyväksikäyttäen. Käykö mikä tahansa PCI-WLAN kortti tarkoitukseen (esim. em. A-Link WL54H PCI)? Käyttöjärjestelmäksi tulee luonnollisesti Linux.
  • V: A-Link WL54H PCI ei käy koska sen ajuriin ei (vielä?) ole implementoitu ns. Master eli Access Point tilaa. 11Mb/s kykenevän tukiaseman saa parhaiten Prism2/2.5/3 piirisarjaisista korteista. Näitä saattaa kuitenkin olla vaikea löytää ja voivat olla harvinaisuutensa vuoksi kalliita. Mutta yksi hyväksi todettu on 3COM 3CRDW696 WIRELESS PCI yhdessä hostap ajurin kanssa. Tähänkin pitää tosin ajaa firmware päivitys. Hostap tuki-asemaan saadaan myös WPA/WPA2 tuki hostapd (WPA/WPA2 authenticator) ohjelman avulla.
  • 54Mb/s kykenevän tukiaseman saa ehkä parhaiten Atheros piirisarjaisista korteista MADWIFI ajurin kanssa. Myös Prsm54 piirisarjaisista korteista löytyy Master tila, mutta näitä on nykyään vaikea löytäää ns. "full-mac" versiona. Soft-mac ajuri on myös olemasssa.
  • K: Ohjeet wpa_supplicantin käytöstä ja vaatimuksista pitäisi saada jonnekkin??
  • V: Wpa_supplicant on ehkä syystä koettu vaikeasti konfiguroitavaksi, koska se on niin monipuolinen. Wpa_supplicant:lla on hyvät kotisivut, jossa selviää ainakin mitkä wlan ajurit tukevat sitä ja millä tasolla (WPA/WPA2). Lisäksi sivuilla oleva wpa_supplicant.conf pitäisi olla itse itseään selittävä (tosin Englannin kielellä). Konfiguraatiossa periaatteessa valitaan vain yksi network={} merkitty konfiguraatio joka vastaa sitä turvallisuustasoa (salausalgoritmit) jota halutaan ja johon tukiasema pystyy.
  • K: pccard wlan-kortti ei toimi/jumittuu tai kaataa koneen ?
  • V: acpi=off kernel boot-parametri usein auttaa, mutta liian uudessa kannettavassa voi olla toimintaongelmia, kunnes piirisarja-ajurit kehittyvät tai ennenkuin kernel bugit on korjattu. Ongelma on siis, että CardBus tai PCMCIA ei ehkä toimi oikein (yleensä ongelmia muistiavaruuden mappauksen tai keskeytyksen saamisen kanssa). Uusilla laitteilla voi olla ongelmana jopa että CardBus tai PCMCIA Wlan-kortti ei näy lainkaan lspci -v tai cardctl listauksessa (ts. kernel ei näe korttia). Tällöin voi kokeilla lisätä pci=assign-busses boot-parametri kernelin käynnistysriville. Mutta ongelma ns. elää kernelistä toiseen, esim. 2.6.8 kernelistä eteenpäin on tapahtunut paljon CardBus(yenta_socket)/PCMCIA/PCI liittyviä muutoksia jotka vaikuttavat. Eli kernel parametri mikä toimi yhdellä ei enää tarvita/toimi toisella ja tosinpäin. Toiseksi jos puhutaan pccardista, niin kumpaa tarkoitetaan? 16-bittstä PCMCIA:ta vai 32-bittstä CardBus:ia? Jotta ko. kysymykseen pystyisi edes jollain tasolla vastaamaan täytyisi ainakin tietää; vika, miten ilmenee (yleensä dmesg listaus ja lspci -vvv kertovat jotain), mikä kernel versio, onko acpi käytössä, mikä laptop/pc, onko PCMCIA/CardBus/PCI wlan-kortti, mikä wlan piirisarja, mitä ajuria käytetään jne. Kaikkein ensimmäisenä kannattaisi kuitenkin kokeilla tuoreimmalla vanilla-kernelillä joka löytyy kernel.org:sta, jos ongelma poistuu niin hyvä, jos ei niin sitten lisätutkimukset ovat paikallaan.