Ero sivun ”Fedora/Asennus/Viimeistely” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
pEi muokkausyhteenvetoa
 
(45 välissä olevaa versiota 7 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
[[Fedora]] on valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen suoraan asennuksen jälkeenkin, mutta sen käyttökelpoisuutta voidaan helposti lisätä useilla tavoilla. Näistä tärkein on tietoturvaan oleellisesti vaikuttava päivitysten asentaminen, mutta myös muita toimenpiteitä halutaan usein tehdä.
{{Poistettava|Tämä on yhdistetty artikkeliin [[Fedora Linux/Asennus]].}}
 
Tämä opas on tarkoitettu Fedoran versiolle 10 tai uudemmille. Tästä wikistä löytyvät myös oppaat versioille [[Opas Fedora Core 4:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin|4]] ja [[Opas Fedora Core 5:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin|5]].
 
== Päivitysten asentaminen ==
Eri tavat päivitysten asentamiseen on lueteltu tarkemmin artikkelissa [[Fedoran päivittäminen]]. Yksinkertainen tapa hoitaa päivitysten asentaminen on käyttää paneelissa näkyvää päivityskuvaketta tai antaa [[komentorivi]]llä komento <tt>[[su]] -c '[[yum]] update'</tt>.
 
Päivitysten asentaminen voi kestää suhteellisen kauan, sillä ladattavia tiedostoja on todennäköisesti satoja megatavuja.
 
== OpenOffice.orgin asentaminen ==
Fedoran live-CD:llä ei ole mukana OpenOffice.orgia, koska se veisi liikaa tilaa. Live-CD:ltä asennettuun Fedoraan on helpointa asentaa OpenOffice.org asentamalla yum-ryhmä ”Toimisto/Tuottavuus” (tai englanniksi ”Office/Productivity”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:
su -c 'yum groupinstall office/productivity'
Suomen kielituki kannattaa asentaa vasta tämän jälkeen alla kuvatulla tavalla, silloin tulee asennettua myös OpenOffice.orgin suomenkieliset käännökset sekä oikoluku-, tavutus- ja kieliopintarkistuslisäosa (ks. [[Voikko]]).
 
== Suomen kielituen asentaminen ==
Jos Fedora on asennettu englanniksi tai live-CD:ltä suomeksi, tällöin asennettuna ei ole täydellistä suomen kielitukea. Sen voi asentaa asentamalla yum-ryhmän ”Suomen kielituki” (tai ”Finnish Support”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:
su -c 'yum groupinstall finnish-support'
 
== Automaattinen kirjautuminen ==
[[Gnome]]-[[graafinen kirjautumisohjelma|kirjautumisohjelman]] osalta katso artikkeli [[GDM]].
 
== Sudon käyttöönotto ==
Fedorassa ei käytetä oletuksena [[sudo]]a, kuten esimerkiksi monissa [[Ubuntu]]-sukuisissa jakeluissa. Ohjeita sudon käyttöönottoon Fedorassa on artikkelissa [[Sudon käyttöönotto Fedorassa]]
 
== Epävirallisten pakettivarastojen asentaminen ==
{{epävirallinen pakettilähde}}
Fedoran viralliset [[pakettivarasto]]t eivät sisällä ohjelmistopatentti- ja lisenssisyistä ongelmallisia ohjelmia, kuten purkuohjelmia (koodekkeja) useille ääni- ja videotiedostomuodoille sekä [[vapaa ohjelmisto|epävapaita]] laiteajureita. Fedora ei myöskään sisällä ollenkaan epävapaita ohjelmistoja, koska jakelu haluaa keskittyä vapaiden ohjelmistojen levittämiseen. Lisätietoja Fedorassa kielletyistä ohjelmista on englanniksi [http://fedoraproject.org/wiki/ForbiddenItems projektin wikissä]. Suljettujen ohjelmistojen ja patentoitujen koodekkien jakelua varten on perustettu [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallisia pakettivarastoja]].
 
Fedoran kanssa käytetään tavallisesti kahta erillistä epävirallista pakettivarastoa, [[RPM Fusion]]ia ja [[Livna]]a. RPM Fusion sisältää valtaosan tarvittavista paketeista ja on jaettu kahteen osioon, vain vapaita paketteja sisältävään ''free''hin sekä epävapaita paketteja sisältävään ''nonfree''hin. Livna-pakettivarastoa käytetään pelkästään kaupallisten [[DVD-elokuvat|DVD-elokuvien]] toistamiseen vaadittavan <tt>[[CSS_(suojaus)|libdvdcss]]</tt>-paketin jakeluun.
 
RPM Fusionin voi ottaa käyttöön klikkaamalla seuraavia linkkejä:
* [http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm Vapaat paketit]
* [http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm Epävapaat paketit]
Livnan käyttöönotto onnistuu seuraavasta linkistä:
*[http://rpm.livna.org/livna-release.rpm Livna]
 
Asennus onnistuu vaihtoehtoisesti myös seuraavilla komentorivikomennoilla
su -c '[[rpm]] -ivh <nowiki>http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm</nowiki>'
su -c 'rpm -ivh <nowiki>http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm</nowiki>'
su -c 'rpm -ivh <nowiki>http://rpm.livna.org/livna-release.rpm</nowiki>'
 
==RPM Fusionin ja Livnan kautta saatavia paketteja==
Alla on lueteltu joitakin RPM Fusionin ja Livnan kautta asennettavissa olevia [[paketinhallinta|paketteja]]. Paketteja voi asentaa joko [[GUI|graafisesti]] esimerkiksi [[PackageKit]]-ohjelmistolla ([[Gnome]]n alla ''Ohjelmat'' --> ''Lisää tai poista ohjelmistoja'' tai [[KDE]]:ssa ''K-valikko'' --> ''Ylläpito'' --> ''Lisää tai poista ohjelmistoja'') tai komentoriviltä [[yum]]-ohjelmalla.
 
===Laiteajureita===
====[[Näytönohjaimet]]====
*[[AMD/Atin binääriajureiden asentaminen|AMD/Atin näytönohjainajurit]]: <tt>kmod-fglrx</tt>
*[[NVIDIAn binääriajureiden asentaminen|NVIDIAn näytönohjainajurit]]: <tt>kmod-nvidia</tt>
 
====Verkko====
*Ajuri [[Ralink rt2x00|Ralinkin]] rt2860-[[WLAN-kortit|WLAN]]-piirisarjoille: <tt>rt2860</tt>
*Ralinkin rt2870-piirisarjat: <tt>rt2870</tt>
*Ajuri joillekin [[WLAN-kortit#Broadcom|Broadcomin]] WLAN-piirisarjoille: <tt>broadcom-wl</tt>
*[[Madwifi]]-WLAN-ajurit: <tt>madwifi</tt>
*[[Ndiswrapper]]: <tt>ndiswrapper</tt>
*[[Slmodem]]-[[modeemi]]ajurit: <tt>slmodem</tt>
 
====[[Web-kamera]]t====
*Logitech QuickCam USB -ajurit: <tt>qc-usb</tt>
 
===Multimedia===
Video- ja äänitiedostojen toistoon tarvitaan sopiva mediasoitin (toisto-ohjelma) ja sen kanssa yhteensopivia [[wikipedia:fi:koodekki|koodekkeja]] (engl. ''codec'') eri tiedostomuotojen käsittelyyn. Lisäksi esimerkiksi [[DVD-elokuvat|DVD-elokuvien]] katseluun tarvitaan erillinen [[kirjasto]] levyjen sisältämän suojauksen purkuun.
 
Useimmat Fedoraan esiasennetut mediasoittimet käyttävät [[GStreamer]]ia [[taustaohjelma]]naan. Uusien koodekkien asentaminen GStreamerille on toisin sanoen helppo tapa parantaa tiedostomuototukea.
 
Fedora 10:stä lähtien mediasoittimet osaavat myös itse ehdottaa sopivan GStreamer-koodekkipaketin asentamista, mikäli niillä yritetään avata tiedostoa jolle ei vielä ole tukea. Sopivan pakettivaraston (RPM Fusion) on kuitenkin tässäkin tapauksessa oltava asennettuna. [http://fedoraproject.org/wiki/Features/GStreamer_dependencies_in_RPM]
 
====Koodekit ja suojausten purku====
*Multimediakoodekkeja [[Audacious]]-musiikkisoittimelle: <tt>audacious-plugins-freeworld</tt>
*Koodekkeja [[GStreamer]]-[[taustaohjelma]]lle: <tt>gstreamer-ffmpeg</tt>, <tt>gstreamer-plugins-bad</tt>, <tt>gstreamer-plugins-bad-extras</tt>, <tt>gstreamer-plugins-ugly</tt>
*Koodekkeja (mm [[mp3]]) [[K3b]]-[[levyn polttaminen|poltto-ohjelmalle]]: <tt>k3b-extras-freeworld</tt>
*Koodekkeja [[Xine]]-mediasoittimelle: <tt>xine-lib-extras-freeworld</tt>
*Tuki kaupallisille [[DVD-elokuvat|DVD-elokuville]] ([[CSS (suojaus)|CSS-suojauksen]] purku): <tt>libdvdcss</tt> (ainoa Livnassa jäljellä oleva paketti, ei siirretty RPM Fusioniin koska sen levittäminen saattaa olla laitonta joissakin maissa)
 
====Mediasoittimia====
*[[Mplayer]]-mediasoitin ja sen [[GUI|graafinen käyttöliittymä]]: <tt>mplayer</tt>, <tt>mplayer-gui</tt>
*[[VLC]]-mediasoitin: <tt>vlc</tt>
*VLC-liitännäinen [[www-selain|www-selaimille]]: <tt>mozilla-vlc</tt>
*[[Xine]]-mediasoitin: <tt>xine</tt>
 
===Muut===
*Tuki patentoiduille fonttirenderöintiominaisuuksille (''bytecode interpreter'' ja ''subpixel hinting'') joiden avulla fontit saattavat näyttää hieman paremmilta: <tt>freetype-freeworld</tt>
*Tuki [[RAR]]-tiedostoille: <tt>unrar</tt>
 
==Java==
Fedorassa tulee oletuksena mukana [[OpenJDK]]-niminen [[vapaa ohjelmisto|vapaa]] [[Java]]-virtuaalikone, joka toimii oikein lähes kaikkien ohjelmien/www-sivustojen kanssa.
 
Muita tapauksia varten on mahdollista asentaa [[Sunin Java Fedorassa|Sunin Java]].
 
==Flash==
[[WWW-selain]]ten Flash-liitännäisen asennus kaikille käyttäjille on neuvottu artikkelissa [[Flash#Fedora|Flash]].
 
==Katso myös==
*[[Fedoran asennus]]
*[[Fedoran paketinhallinta]]
*[[Fedoran päivittäminen]]
*[[Pakettilähteitä Fedoralle]]
*[[Opas Fedora Core 5:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin]]
*[[Opas Fedora Core 4:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin]]
 
==Aiheesta muualla==
*[http://www.fedorafaq.org/ Fedorafaq.org]
 
[[Luokka:Fedora]]
[[Luokka:Ohjeet]]

Nykyinen versio 7. helmikuuta 2022 kello 14.44

Sivun poistoa on ehdotettu! Lista poistoehdotuksista
Syy: Tämä on yhdistetty artikkeliin Fedora Linux/Asennus.