Ero sivun ”Tulostimet” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (artikkelia päivitetty)
 
(26 välissä olevaa versiota 9 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxissa tulostaminen hoidetaan yleensä [[CUPS|CUPS-tulostusjärjestelmällä]]. Linuxissa toimivan tulostimen löytämistä on opastettu artikkelissa [[Tulostimen valinta]].
Tietoa eri tulostimien toimivuudesta Linuxin kanssa.


== Ongelmallisia tulostimia ==
== [[Brother]] ==
===HP PSC 2355 all-in-one===
 
HP PSC 2355 all-in-one saadaan toimimaan [http://linuxprinting.org Linuxprinting.orgin] [http://linuxprinting.org/show_driver.cgi?driver=lbp660&fromprinter=Canon-LBP-660 ohjeella] helposti.
=== HL 5240 ===
Toimii, muttei kannata käyttää PostScript-ajuria, vaikka yleensä myös silläkin toimii. Käyttää tulostukseen BRScriptiä, joka on osittain yhteensopiva PostScriptin kanssa. Liitännät LPT ja USB.
 
=== DCP 1510 ===
Tulostus toimii heittämällä, (ongelmia tulostin ajureissa, tulostaa tai ei tulosta. Tai tulostaa tyhjiä sivuja.) Kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät USB. Lasermonitoimilaite.
* [https://github.com/illwieckz/debian_copyist_brother/tree/master/material/sources/dcp1510cupswrapper-GPL_src-3.0.1-1/PPD  DCP-1510 PDD-tiedosto]. Tulostinohjainohjelma käyttää [[PPD]]-tiedostoa ymmärtääkseen tietyn tulostimen ominaisuudet.
 
=== DCP 7010 ===
Tulostus toimii heittämällä, kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät LTP ja USB. Lasermonitoimilaite.
 
=== DCP 7030 ===
Tulostus toimii heittämällä, kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät USB.
 
=== DCP-7070DW ===
Toimii verkkotulostimena ja kuvanlukijana. Lasermonitoimilaite.
 
== [[Canon]] ==
 
===pixma mp280===
Canonin pixma mp280 tulostinajuria ei löydy [[Ubuntu]] jakelun paketinhallinnasta, mutta sen voi asentaa [[Debian]] ja [[Fedora]] pohjaisiin jakeluihin Canonin [http://support-in.canon-asia.com/contents/IN/EN/0100301402.html kotisivuilta] löytyvällä asennuspaketilla. Kuvanlukijaa varten katso artikkeli [[Kuvanlukijan valinta#Canon pixma mp280|Kuvanlukijan valinta]].
 
Ajuripaketin asennus [[Ubuntu]] ja [[Debian]] pohjaiseen jakeluun. Hae Canonin [http://support-in.canon-asia.com/contents/IN/EN/0100301402.html kotisivuilta] <tt>cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb.tar.gz</tt> niminen paketti ja pura se seuraavilla komentorivi komennoilla.
tar xvkf  cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb.tar.gz
cd cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb
[[sudo]] ./install.sh
 
== [[Hewlett-Packard]] ==
 
HP:n tulostimet käyttävät HP Linux Imaging and Printing (HPLIP) -ajureita. Tämä löytyy yleensä '''hplip'''-paketin nimellä. Verkon kautta toimivat tulostimet toimivat yleensä paremmin kuin suoraan koneeseen liitettävät USB-väyläiset tulostimet.
* [https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing HPLIP:in kotisivu]
* [https://launchpad.net/hplip HPLIP @launchpad]
* [https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/supported_devices/index Lista tuetuista tulostimista] HP:n sivulla.
 
=== Laserjet III ===
 
[[Tiedosto:LJIID-LaserJet.jpg|right|150px|thumb|LaserJet III, aikansa klassikko.]]
'''Laserjet 3''' on tulostimien Kuplavolkkari, klassikkolaite joka on aikanaan paljon myyty, mekaanisesti suhteellisen yksinkertainen, helposti korjattavissa ja sille oli varaosia helpsti saatavilla. Tulostimen paperirata on melko suora (hyvä asia) ja paksuilla materiaaleilla sen saa suoraksi takaluukun avaamalla. Laitteesta on yhden ja kahden tarjottimen versioita. Liitäntänä ainoastaan rinnakkaisliintäntä (ja rs-232?), verkkoliintäntä toteutettiin yleensä erillisellä, ulkoisella JetDirect-laitteella. Linuxin kanssa toimiva, joskin nykynormein hidas laite vieläkin jos sellaisen saa jostain käsiinsä.
 
=== Laserjet 4100 ===
 
[[Tiedosto:4100-LaserJet.jpg|right|150px|thumb|Laserjet 4100.]]
 
'''Laserjet 4100TN''' Toimii ongelmitta [[CUPS]]:n kanssa verkkoliitännän kautta, näkyy [[IPP]]-protokollalla.
 
=== Photosmart B010 ===


== Tulostusjono Unixeissa ==
Toimii suoraan kytkemisestä.
Tulostaminen [[Unix]]eissa tapahtuu monessa vaiheessa, joiden tunteminen voi olla eduksi ongelmatilanteissa:
* Sovellusohjelmat tuottavat yleensä tulostettaessa [[wikipedia:fi:PostScript|postscript]]-tiedostoja. Tämä voi tapahtua ulkoisen ohjelman kautta. Nykyään tulostuspalvelin saattaa myös itse osata muuttaa erimuotoisia tiedostoja kirjoittimen ymmärtämään muotoon. Monet kirjoittimet osaavat oman (omien) sivunkuvauskielensä ohella tulostaa [[wikipedia:fi:ASCII|ASCII]]-tekstiä.
* Ohjelma [[lp]] tai [[lpr]] välittää työn sovellusohjelman nimeämään tulostusjonoon, yleensä hakemistossa <tt>/var/spool/jotakin</tt>.
* Tulostuspalvelin lähettää "työn" (engl. "job") sopivan "filtterin" kautta "kirjoittimelle", joka myös voi olla toisen koneen tulostuspalvelin &ndash; tai jotakin aivan muuta, kuten [[wikipedia:fi:faksi|faksi]] tai väliaikaishakemisto [[PDF]]-tiedostoille.
* Eri "tulostusjonoille" kirjoittimet ja filtterit on määritelty erikseen eli samaa kirjoitinta voi käyttää useamman jonon kautta eri asetuksin. Varsinkin jaetun kirjoittimen osalta yksi jono voi toimia "raakana" eli niin että työ vain välitetään eteenpäin käsittelemättömänä. Tulostuspalvelin saattaa itse päätellä työn tiedostomuodon ja toimia sen mukaan.
* Filtterinä on nykyään yleensä [[ghostscript]], joka osaa muuttaa postscriptin kirjoittimen ymmärtämälle sivunkuvauskielelle (usein postscript tai [[PCL]]). Ghostscript ymmärtää myös esimerkiksi PDF:ää.
* Etäkirjoitinta (ethernet-liitännällä varustettu kirjoitin tai toinen tulostuspalvelin) voi käyttää CUPSin ipp-protokollan, perinteisellä unixin lpd-protokollan tai [[Samba]]n avulla. Kirjoitin-, sarja- tai usb-porttiin liitettyä kirjoitinta käytetään eri ajureilla.
* Kirjoitin saa tulostusjonossa olevat työt yksi kerrallaan. Joskus epäonnistunut työ jumittaa jonon ja on erikseen poistettava jonosta (jonoa voi käsitellä komennoilla [[lpq]] ja [[lprm]]). Tulostuspalvelimen toiminta virhetilanteissa on säädettävissä.


Unixien tulostusjärjestelmä on siis kohtuullisen monimutkainen. Eri valitsimia voidaan välittää sovellukselle, josta tulostetaan, tämän itse käyttämille apuohjelmille, tulostinpalvelimelle, ghostscriptille ja itse kirjoittimelle. CUPSin ohjekirjat ovat melko ylimalkaisia.  
=== PSC 2355===
HP PSC 2355 all-in-one saadaan toimimaan [http://linuxprinting.org Linuxprinting.orgin] [http://linuxprinting.org/show_driver.cgi?driver=lbp660&fromprinter=Canon-LBP-660 ohjeella] helposti.


Jos kirjoitin ei toimi, kannattaa tulostaa tiedostoon ja avata tämä tiedosto postscriptiä ymmärtävällä ohjelmalla, mielellään jopa ghostscriptillä tai sen näytölle sovelletulla versiolla [[ghostview]]'lla. Tiedoston tai erillisen testitiedoston voi lähettää suoraan kirjoitinpalvelimelle lpr:llä tai suoraan kirjoittimelle laitetiedostoa käyttäen (jolloin tulostuspalvelimen pitää olla poiskytkettynä). Jos kirjoitin ymmärtää suoraa tekstiä, voi postscript-tiedoston ohella kokeilla [[ASCII]]-tiedostoa. Näin näkee missä osassa järjestelmää vika piilee.
== [[Samsung]] ==
Ohjeessa varoitetaan asentamasta ajureita suoraan Samsungin sivuilta.
*[http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=341621 Guide to installing Samsung printers & the Unified Linux Driver]
*[http://www.bchemnet.com/suldr/index.html The Samsung Unified Linux Driver Repository]


== Katso myös ==
== Katso myös ==
*[[Turboprint]]
* [[Tulostimen valinta]]
*[[Tulostaminen CD-levyn pinnalle]]
* [[Tulostusjono]]
* [[Turboprint]]
* [[Tulostaminen CD-levyn pinnalle]]
* [[PostScript]]
 
== Aiheesta muualla ==
* [https://www.openprinting.org/driver/Postscript/ www.openprinting.org/driver/Postscript/]


[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Ajurit]]
[[Luokka:Ajurit]]

Nykyinen versio 23. helmikuuta 2022 kello 17.42

Tietoa eri tulostimien toimivuudesta Linuxin kanssa.

Brother[muokkaa]

HL 5240[muokkaa]

Toimii, muttei kannata käyttää PostScript-ajuria, vaikka yleensä myös silläkin toimii. Käyttää tulostukseen BRScriptiä, joka on osittain yhteensopiva PostScriptin kanssa. Liitännät LPT ja USB.

DCP 1510[muokkaa]

Tulostus toimii heittämällä, (ongelmia tulostin ajureissa, tulostaa tai ei tulosta. Tai tulostaa tyhjiä sivuja.) Kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät USB. Lasermonitoimilaite.

DCP 7010[muokkaa]

Tulostus toimii heittämällä, kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät LTP ja USB. Lasermonitoimilaite.

DCP 7030[muokkaa]

Tulostus toimii heittämällä, kuvanlukija tarvitsee ajurit, Liitännät USB.

DCP-7070DW[muokkaa]

Toimii verkkotulostimena ja kuvanlukijana. Lasermonitoimilaite.

Canon[muokkaa]

pixma mp280[muokkaa]

Canonin pixma mp280 tulostinajuria ei löydy Ubuntu jakelun paketinhallinnasta, mutta sen voi asentaa Debian ja Fedora pohjaisiin jakeluihin Canonin kotisivuilta löytyvällä asennuspaketilla. Kuvanlukijaa varten katso artikkeli Kuvanlukijan valinta.

Ajuripaketin asennus Ubuntu ja Debian pohjaiseen jakeluun. Hae Canonin kotisivuilta cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb.tar.gz niminen paketti ja pura se seuraavilla komentorivi komennoilla.

tar xvkf  cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb.tar.gz
cd cnijfilter-mp280series-3.40-1-deb
sudo ./install.sh

Hewlett-Packard[muokkaa]

HP:n tulostimet käyttävät HP Linux Imaging and Printing (HPLIP) -ajureita. Tämä löytyy yleensä hplip-paketin nimellä. Verkon kautta toimivat tulostimet toimivat yleensä paremmin kuin suoraan koneeseen liitettävät USB-väyläiset tulostimet.

Laserjet III[muokkaa]

LaserJet III, aikansa klassikko.

Laserjet 3 on tulostimien Kuplavolkkari, klassikkolaite joka on aikanaan paljon myyty, mekaanisesti suhteellisen yksinkertainen, helposti korjattavissa ja sille oli varaosia helpsti saatavilla. Tulostimen paperirata on melko suora (hyvä asia) ja paksuilla materiaaleilla sen saa suoraksi takaluukun avaamalla. Laitteesta on yhden ja kahden tarjottimen versioita. Liitäntänä ainoastaan rinnakkaisliintäntä (ja rs-232?), verkkoliintäntä toteutettiin yleensä erillisellä, ulkoisella JetDirect-laitteella. Linuxin kanssa toimiva, joskin nykynormein hidas laite vieläkin jos sellaisen saa jostain käsiinsä.

Laserjet 4100[muokkaa]

Laserjet 4100.

Laserjet 4100TN Toimii ongelmitta CUPS:n kanssa verkkoliitännän kautta, näkyy IPP-protokollalla.

Photosmart B010[muokkaa]

Toimii suoraan kytkemisestä.

PSC 2355[muokkaa]

HP PSC 2355 all-in-one saadaan toimimaan Linuxprinting.orgin ohjeella helposti.

Samsung[muokkaa]

Ohjeessa varoitetaan asentamasta ajureita suoraan Samsungin sivuilta.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]