Tulostimen valinta

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulostimen valinta on yleensä aloittelijalle hankalaa, tässä pari suuntaviivaa asian toteuttamiseen oikealla tavalla:

Yleistä[muokkaa]

Nykyisin käytetään yleisimmin CUPS-tulostusjärjestelmää. Linux-ohjelmat tekevät tulostettaessa PostScript-tiedoston, jonka ohjelma välittää CUPS-järjestelmälle. Jos kirjoitin tukee PostScriptiä, välitetään tiedosto sellaisenaan kirjoittimelle. Muussa tapauksessa PostScript-tiedosto muunnetaan tulostimen haluamaan muotoon, useimmiten Ghostscript-tulkin avulla.

Mustesuihkutulostimet[muokkaa]

Helpointa on valita jokin HP-mustesuihku. Kaikki nykyiset HP:n tulostimet ovat tuettuja avoimen lähdekoodin HPLIP-ajurilla. HPLIP löytyy useimmista jakeluista valmiina. Jos tulostimen malli on uudempi kuin jakelusi, voit joutua päivittämään HPLIP-paketin ensin.

Eri kirjoitinten toimivuuden voi tarkistaa LinuxPrinting.org:sta ja/tai vertailua voi myös suorittaa Linux Deal-sivun avulla.

Lasertulostimet[muokkaa]

Lasertulostimista parhaiten tuettuja ovat PostScriptiä tukevat mallit. Useimmissa laadukkaammissa lasertulostimissa on PostScript-tuki. Halvemmista lasereista HP:n kaikki mallit ovat tuettuja HPLIP-ajurilla. Muiden valmistajien ei-PostScript kirjoittimien tuki Linuxissa kannattaa ensin tarkistaa LinuxPrinting.org:sta.

Monitoimitulostimet[muokkaa]

Monitoimitulostimet ovat yleensä laser- tai mustesuihkutulostimia.

Hewlett-Packard[muokkaa]

Monitoimitulostimissa HP:n mallit ovat hyvin tuettuja. Monitoimitulostimet ovat yleensä lasertulostimia.

Brother[muokkaa]

Monitoimitulostimissa Brotherin mallit ovat hyvin tuettuja. Monitoimitulostimet ovat yleensä lasertulostimia.

Kaikki nykyiset Brotherin monitoimitulostimet/kuvanlukijat ovat tuettuja. Tulostimen ajurit löytyvät jakelusi paketinhallinnasta tai Brotherin kotisivulta. Katso kuvanlukemisesta kertova Kuvanlukijan valinta#Brother DCP 7010 ohje .

Canon[muokkaa]

Monitoimitulostimissa Canonin PIXMA & i-SENSYS-mallit ovat hyvin tuettuja. Canonin tulostin toimii suoraan ilman ajureiden asennusta Ubuntu 14.04 LTS versiossa.

Tietoturva[muokkaa]

Lukuisat tulostimet tulostavat tulosteisiin näennäisen huomaattomia keltaisia jäljityspisteitä, joilla tulosteet voidaan jäljittää takaisin alkuperäiseen tulostimeen, jolla ne on tulostettu. EFF.orgin ylläpitää listaa tulostimista, johon on listattu eri valmistajien tulostimia mikäli ne tulostavat jäljityspisteitä tahi ei.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]