Ero sivun ”Livna” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(tulevaisuudesta, asennusesimerkki f9:lle)
p (Aarne siirsi sivun Fedora/Livna ohjauksen Livna päälle: Livna toimi, kun se vielä oli olemassa, myös muissa Fedora Linux -pohjaisissa jakeluissa, kuten CentOS, RHEL, jne.)
 
(12 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
{{historiallinen}}
{{epävirallinen pakettilähde}}
{{epävirallinen pakettilähde}}
Livna on [[Fedora]]lle tarkoitettuja [[rpm]]-paketteja sisältävä [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallinen]] [[pakettivarasto]], joka sisältää Fedoran ohjelmistolisenssiohjeistuksen kannalta ongelmallisia ohjelmapaketteja. Näitä ovat esimerkiksi monet multimediakoodekit ja suljetut ajurit.
Livna oli [[Fedora Linux]]ille tarkoitettuja [[rpm]]-paketteja sisältävä [[epäviralliset pakettilähteet|epävirallinen]] [[pakettivarasto]].
 
Livnan kotisivut löytyvät osoitteesta [http://rpm.livna.org/rlowiki/ rpm.livna.org].
 
==Livnan tulevaisuus==
Livna yhdistyy syksyllä 2008 Freshrpms:in ja Dribblen kanssa [[RPM Fusion]] -pakettilähteeksi. Järjestelyn tarkoituksena on poistaa Fedoran pakettilähteiden päällekkäisyyksiä. Livna-pakettilähteiden on tarkoitus Fedora 8- ja 9-käyttäjillä päivittyä automaattisesti RPM Fusioneiksi, kun käyttäjä hakee uusimmat päivitykset.


==Yhteensopivuus==
==RPM Fusion==
Fedoraan voi toki ottaa käyttöön kaikki haluamansa pakettivarastot, mutta Livna on suunniteltu käytettäväksi nimenomaan Fedoran virallisten pakettivarastojen kanssa. Mikäli haluat välttyä yhteensopivuusongelmilta, kuten epäonnistuneilta päivityksiltä, '''älä''' käytä Livnan kanssa muita samoja paketteja tarjoavia epävirallisia pakettivarastoja (esimerkiksi [http://freshrpms.net/ Freshrpmsiä]). Älä myöskään asenna samoja paketteja erillisinä [[rpm]]-tiedostoina. Kokonaan erillisten pakettien ja pakettilähteiden asentaminen on toki vapaata.  
Livna yhdistyi marraskuussa 2008 Freshrpms:in ja Dribblen kanssa [[RPM Fusion]] -pakettivarastoksi. Fedora 8- ja 9-käyttäjät saavat RPM Fusionin asennuspaketin automaattisesti päivitysten mukana.


Tämä johtuu siitä, ettei eri epävirallisia pakettivarastoja ole suunniteltu keskenään yhteensopiviksi. Esimerkiksi pakettien päivitysajankohdat, nimeäminen ja riippuvuudet vaihtelevat pakettivarastosta toiseen. Jos haluat epävirallisten pakettien käsittelyn onnistuvan [[yum]]in kautta myös pidemmällä tähtäimellä, huolehdi siitä, että epäviralliset pakettivarastot ovat päällekkäisiä korkeintaan virallisten pakettivarastojen kanssa.
==Livnan sisältämät paketit==
 
Yhdistymisen jälkeen lähes kaikki Fedora 8:lle ja uudemmille tarjottavat paketit on siirretty RPM Fusioniin. Poikkeuksena ovat seuraavat paketit:
Vaikka et käyttäisi päällekkäisiä epävirallisia pakettivarastoja, saattaa epävirallisten pakettien päivityksessä silti tulla riippuvaisuusongelmia. Nämä johtuvat siitä, ettei epävirallinen varasto ole vielä ehtinyt reagoida virallisessa pakettivarastossa tapahtuneisiin muutoksiin. Yleensä nämä ongelmat ratkevat muutamassa tunnissa.
*<tt>libdvdcss</tt> - [[kirjasto]] kaupallisten [[DVD-elokuvat|DVD-elokuvien]] sisältämän [[CSS (suojaus)|CSS-suojauksen]] purkuun (RPM Fusion ei sisällä libdvdcss:ää)
*<tt>libdvdcss-devel</tt> - libdvdcss:n kehityspaketit siitä riippuvaisten ohjelmien [[kääntäminen|kääntämistä]] varten
*<tt>livna-release</tt> - Livnan asennuspaketti
*<tt>rpmfusion-free</tt> - RPM Fusionin [[vapaa ohjelmisto|vapaan]] osion asennuspaketti
*<tt>rpmfusion-nonfree</tt> - RPM Fusionin epävapaan osion asennuspaketti


==Asennus==
==Asennus==
Livna on helppo ottaa käyttöön asentamalla Livnan sivuilla jaettava sopivat pakettivarastoasetukset sisältävä [[RPM]]-paketti. Pakettien nimet ovat muotoa <tt>livna-release-n.rpm</tt>, jossa n on käytössä olevan Fedoran version numero.
Livna on helppo ottaa käyttöön asentamalla Livnan sivuilla jaettava sopivat pakettivarastoasetukset sisältävä [[RPM]]-paketti.  


===Fedora 9===
===Fedoran vakaat versiot===
Tässä vielä Fedora 9:lle tarkempi ohje:
Aja seuraava [[komentorivi]]komento [[pääkäyttäjä]]nä tai klikkaa linkkiä:
 
  # rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release.rpm
Ajetaan seuraava komento pääkäyttäjänä:
  rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-9.rpm
 
Voit myös klikata Livnan sivulta löytyvää RPM-linkkiä ja valita paketin asennus.


===Fedora Rawhide===
===Fedora Rawhide===
Fedoran kehitysversioon, [[Rawhide]]en, Livna ei suoraan tarjoa sopivaa livna-release -pakettia, vaikka Livnan kehittäjillä onkin Rawhiden rinnalla kehitettävä livna-devel-pakettivarasto. Livna-develin voi ottaa käyttöön seuraavasti:
Fedoran kehitysversioon, [[Rawhide]]en, Livna ei suoraan tarjoa sopivaa livna-release-pakettia, vaikka Livnan kehittäjillä onkin Rawhiden rinnalla kehitettävä livna-devel-pakettivarasto. Livna-develin voi ottaa käyttöön seuraavasti:


# Asenna uusin tavallinen Livna-varasto.
# Asenna uusin tavallinen Livna-varasto.
# Muokkaa /etc/yum.repos.d/livna.repo -tiedostosta varasto pois käytöstä.
# Muokkaa <tt>/etc/yum.repos.d/livna.repo</tt>-tiedostosta varasto pois käytöstä.
# Lisää /etc/yum.repos.d/livna-devel.repo -tiedostosta varasto käyttöön.
# Lisää <tt>/etc/yum.repos.d/livna-devel.repo</tt>-tiedostosta varasto käyttöön.
 
==Tavallisia ohjelmia==
Täsmällisiä ohjeita tiettyjen tavallisten Livnasta ladattavien ohjelmien asentamiseen
 
===NVIDIAn näytönohjainajuri===
[[NVIDIAn binääriajureiden asentaminen|NVIDIA]]n epävapaan näytönohjainajurin asentaminen:
yum -y install kmod-nvidia
 
===AMD/Atin näytönohjainajuri===
Epävapaan [[AMD/Atin binääriajureiden asentaminen|Fglrx]]-näytönohjainajurin asentaminen:
yum -y install kmod-fglrx
 
===Multimediakoodekit===
====GStreamer====
Fedoran oletusmediatoistimet hyödyntävät [[GStreamer]]-järjestelmää, johon saa lisättyä purkutoimintoja asentamalla siihen liitännäispaketteja:
yum -y install gstreamer-ffmpeg gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-bad-extras gstreamer-plugins-ugly
 
====Xine====
Koodekkien asentaminen monien mediatoistimien käyttämään [[Xine]]-järjestelmään:
yum -y install xine-lib-extras-nonfree
 
===DVD-salauksen purku===
Huomaa, että [[DVD-elokuvat|DVD]]:n [[CSS_(suojaus)|CSS-suojauksen]] purkaminen saattaa olla laitonta. Purkamiseen käytettävän kirjaston asentaminen:
yum -y install libdvdcss
 
===Patentoidut fonttiominaisuudet===
Fedoran [[Freetype]]-kirjastossa ei ole tukea ''bytecode interpreter''- ja ''subpixel hinting'' -ominaisuuksille, koska ne ovat patentoituja. Fontit saattavat kuitenkin näyttää jonkin verran paremmilta, jos nämä ominaisuudet ovat käytössä. Niitä tukevan freetypen saa asennettua Livnasta seuraavasti:
yum -y install freetype-freeworld
 
==DKMS==
Livnan sisältämät epäviralliset [[ydin|ytimen]] [[moduuli]]t (kuten [[näytönohjain]]ajurit) käyttävät [[DKMS]]-ohjelmistoa reagoimaan ytimen päivityksiin. Normaalisti binäärinen ytimen moduuli on asennettava uusiksi aina ytimen päivittyessä (tai [[kääntäminen|käännettävä]] käsin). DKMS-ohjelmisto kuitenkin tunnistaa automaattisesti ytimen päivityksen ja kääntää moduulin uusiksi. Tämä mahdollistaa sen, ettei samasta ajuripaketista tarvitse tarjota Livnan kautta uutta versiota aina ytimen päivittyessä, vaan ainoastaan silloin, kun itse ajurista tulee uusi versio.


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[Fedoran pakettivarastot]]
*[[Fedora/Pakettivarastot]]
*[[Fedoran päivittäminen]]
*[[Fedora/Päivittäminen]]


[[Luokka:Paketinhallinta]]
[[Luokka:Paketinhallinta]]
[[Luokka:Fedora]]

Nykyinen versio 13. tammikuuta 2022 kello 23.03

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Livna oli Fedora Linuxille tarkoitettuja rpm-paketteja sisältävä epävirallinen pakettivarasto.

RPM Fusion[muokkaa]

Livna yhdistyi marraskuussa 2008 Freshrpms:in ja Dribblen kanssa RPM Fusion -pakettivarastoksi. Fedora 8- ja 9-käyttäjät saavat RPM Fusionin asennuspaketin automaattisesti päivitysten mukana.

Livnan sisältämät paketit[muokkaa]

Yhdistymisen jälkeen lähes kaikki Fedora 8:lle ja uudemmille tarjottavat paketit on siirretty RPM Fusioniin. Poikkeuksena ovat seuraavat paketit:

  • libdvdcss - kirjasto kaupallisten DVD-elokuvien sisältämän CSS-suojauksen purkuun (RPM Fusion ei sisällä libdvdcss:ää)
  • libdvdcss-devel - libdvdcss:n kehityspaketit siitä riippuvaisten ohjelmien kääntämistä varten
  • livna-release - Livnan asennuspaketti
  • rpmfusion-free - RPM Fusionin vapaan osion asennuspaketti
  • rpmfusion-nonfree - RPM Fusionin epävapaan osion asennuspaketti

Asennus[muokkaa]

Livna on helppo ottaa käyttöön asentamalla Livnan sivuilla jaettava sopivat pakettivarastoasetukset sisältävä RPM-paketti.

Fedoran vakaat versiot[muokkaa]

Aja seuraava komentorivikomento pääkäyttäjänä tai klikkaa linkkiä:

# rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release.rpm

Fedora Rawhide[muokkaa]

Fedoran kehitysversioon, Rawhideen, Livna ei suoraan tarjoa sopivaa livna-release-pakettia, vaikka Livnan kehittäjillä onkin Rawhiden rinnalla kehitettävä livna-devel-pakettivarasto. Livna-develin voi ottaa käyttöön seuraavasti:

  1. Asenna uusin tavallinen Livna-varasto.
  2. Muokkaa /etc/yum.repos.d/livna.repo-tiedostosta varasto pois käytöstä.
  3. Lisää /etc/yum.repos.d/livna-devel.repo-tiedostosta varasto käyttöön.

Katso myös[muokkaa]