Ero sivun ”Mir” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(Ajantasaistettu artikkelia. Lisätty maininta, että Ubuntu siirtyy käyttämään Waylandia.)
 
(2 välissä olevaa versiota toisen käyttäjän tekemänä ei näytetä)
Rivi 5: Rivi 5:
| lisenssi=[[GNU GPL|GPLv3]]
| lisenssi=[[GNU GPL|GPLv3]]
| käyttöliittymä=
| käyttöliittymä=
| kotisivu=[https://wiki.ubuntu.com/Mir Mir - Ubuntu Wiki]
| kotisivu=[https://wiki.ubuntu.com/Mir wiki.ubuntu.com/Mir]
}}
}}


'''Mir''' on [[Canonical]]in kehittämä ikkunointipalvelin, jonka tarkoituksena on korvata perinteinen [[X.org]]-ikkunointipalvelin. Mirin oli tarkoitus korvata [[X.org]] [[Ubuntu]]n 13.10 -versiosta lähtien, mutta siirtymistä jouduttiin lykkäämään. Yksikään muu jakelu ei ole ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään Miriä, ei edes yksikään Ubuntun rinnakkaisversio.
'''Mir''' oli [[Canonical]]in kehittämä ikkunointipalvelin, jonka tarkoituksena oli korvata perinteinen [[X.org]]-ikkunointipalvelin. Canonical aloitti Mir-projektin, koska yrityksessä ei oltu tyytyväisiä Wayland-projektiin, jolla oli sama päämäärä. Mirin oli tarkoitus korvata [[X.org]] [[Ubuntu]]n 13.10 -versiosta lähtien, mutta siirtymistä jouduttiin lykkäämään. Yksikään muu jakelu ei ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään Miriä, ei edes yksikään Ubuntun rinnakkaisversio. Keväällä 2017 Canonical ilmoitti, että Mirin kehitys lopetetaan ja Ubuntu siirtyy käyttämään Waylandia vuoden 2017 aikana.


== Kritiikkiä ==
==XMir==
Toisinkuin X.org ja [[Wayland]], jotka on kumpikin lisensoitu erittäin liberaalilla [[MIT-lisenssi]]llä, on Mir lisensoitu GPLv3-lisenssillä, joka vaatii johdannaisverioiden lisensoimisen samalla lisenssillä. Mirin kehittäjien on myös allekirjoitettava sopimus, joka sallii Canonicalille oikeuden Mirin uudelleenlisensoimiseen millä tahansa lisenssillä. Canonicalin aikomuksena onkin siis myydä laitteistovalmistajille kaupallisia lisenssejä Miriin. GPLv3 lisenssin ei ole tässä tapauksessa tarkoitus auttaa yhteisöä, vaan suojata ohjelmisto mahdollisilta kilpailijoilta, jotka voisivat muuten myydä sen muokattuja versioita.
XMir oli X:n toteutus pyörimässä Mir-ikkunointipalvelimen päällä tarkoituksenaan luoda yhteensopivuskerros X:lle suunnitelluille työpöytäympäristöille ja ohjelmille.


== Katso myös ==
==Kritiikkiä==
Toisinkuin X.org ja [[Wayland]], jotka on kumpikin lisensoitu erittäin liberaalilla [[MIT-lisenssi]]llä, Mir lisensoitiin GPLv3-lisenssillä, joka vaatii johdannaisteosten lisensoimisen samalla lisenssillä. Mirin kehittäjien piti lisäksi allekirjoitettava sopimus, joka salli Canonicalille oikeuden Mirin uudelleenlisensoimiseen millä tahansa lisenssillä. Ilmeisesti Canonicalin aikomuksena oli siis myydä laitteistovalmistajille kaupallisia lisenssejä Miriin. GPLv3 lisenssin ei ollut tässä tapauksessa tarkoitus auttaa yhteisöä, vaan suojata ohjelmisto mahdollisilta kilpailijoilta, jotka olisivat muuten voineet myydä sen muokattuja versioita.
 
==Katso myös==
* [[Wayland]]
* [[Wayland]]


== Aiheesta muualla ==
==Aiheesta muualla==
* [https://launchpad.net/mir Mir in Launchpad]
* [https://launchpad.net/mir Mir in Launchpad]
* http://fridge.ubuntu.com/2013/06/27/mir-plans-in-13-10/
* http://fridge.ubuntu.com/2013/06/27/mir-plans-in-13-10/

Nykyinen versio 1. elokuuta 2017 kello 21.58

Mir
Lisenssi GPLv3
Kotisivu wiki.ubuntu.com/Mir

Mir oli Canonicalin kehittämä ikkunointipalvelin, jonka tarkoituksena oli korvata perinteinen X.org-ikkunointipalvelin. Canonical aloitti Mir-projektin, koska yrityksessä ei oltu tyytyväisiä Wayland-projektiin, jolla oli sama päämäärä. Mirin oli tarkoitus korvata X.org Ubuntun 13.10 -versiosta lähtien, mutta siirtymistä jouduttiin lykkäämään. Yksikään muu jakelu ei ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään Miriä, ei edes yksikään Ubuntun rinnakkaisversio. Keväällä 2017 Canonical ilmoitti, että Mirin kehitys lopetetaan ja Ubuntu siirtyy käyttämään Waylandia vuoden 2017 aikana.

XMir[muokkaa]

XMir oli X:n toteutus pyörimässä Mir-ikkunointipalvelimen päällä tarkoituksenaan luoda yhteensopivuskerros X:lle suunnitelluille työpöytäympäristöille ja ohjelmille.

Kritiikkiä[muokkaa]

Toisinkuin X.org ja Wayland, jotka on kumpikin lisensoitu erittäin liberaalilla MIT-lisenssillä, Mir lisensoitiin GPLv3-lisenssillä, joka vaatii johdannaisteosten lisensoimisen samalla lisenssillä. Mirin kehittäjien piti lisäksi allekirjoitettava sopimus, joka salli Canonicalille oikeuden Mirin uudelleenlisensoimiseen millä tahansa lisenssillä. Ilmeisesti Canonicalin aikomuksena oli siis myydä laitteistovalmistajille kaupallisia lisenssejä Miriin. GPLv3 lisenssin ei ollut tässä tapauksessa tarkoitus auttaa yhteisöä, vaan suojata ohjelmisto mahdollisilta kilpailijoilta, jotka olisivat muuten voineet myydä sen muokattuja versioita.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]