Ero sivun ”LibreOffice Writer” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (asennus jos ei ole asennettu)
p (Voikotus)
 
(3 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 4: Rivi 4:
Writeria voi käyttää tehokkaasti myös julkaisutehtävissä, uutiskirjeiden tai esitteiden luomisessa. Siinä on kattava tuki erilaisille asiakirjamuodoille. Voit lukea ja tallentaa asiakirjasi [[OpenDocument]]-muodossa, joka on uusi kansainvälinen [[XML]]-pohjainen [[wikipedia:fi:Asiakirjastandardi|asiakirjastandardi]].  
Writeria voi käyttää tehokkaasti myös julkaisutehtävissä, uutiskirjeiden tai esitteiden luomisessa. Siinä on kattava tuki erilaisille asiakirjamuodoille. Voit lukea ja tallentaa asiakirjasi [[OpenDocument]]-muodossa, joka on uusi kansainvälinen [[XML]]-pohjainen [[wikipedia:fi:Asiakirjastandardi|asiakirjastandardi]].  


Writerin sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin lopputulos. Sen sijaan muotoa ja rakennetta kuvaavaa metadataa ei välttämättä näytetä. Writer osaa käyttää mallineita, joilla esimerkiksi liikekirjeen vakio-osat ja suomalaisen kirjestandardin mukaiset asettelut voi tehdä kirjepohjaksi. Tekstin voi asemoida yhteen tai useampaan palstaan. Mukaan voi liittää kuvia, taulukoita ja matemaattisia kaavoja. Tiedoston voi viedä PDF-muotoiseksi lähetettäväksi kirjapainoon, sähköpostin liitteenä tai tulostettavaksi. Saatavilla on vapaa [[Voikko]]-niminen ohjelma suomen kielen oikolukuun ja tavutukseen. Writer osaa käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa lukuisten muiden tallennusmuotojen lisäksi. Se osaa lukea myös vanhoja Microsoft Word -asiakirjoja. Asiakirjoja voi myös tallentaa PDF- tai Microsoft Word -muodossa. Jos haluat lähettää asiakirjan esimerkiksi kaverille, joka on kiinni Adoben tai Microsoftin ohjelmissa. Ohjelma osaa myös avata <tt>.docx</tt>-tiedostoja, jotka on tehty Microsoft Office 2007:llä, 2010:llä tai Microsoft Office 2008 Mac OS X -ohjelmalla.
Writerin sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin lopputulos. Sen sijaan muotoa ja rakennetta kuvaavaa metadataa ei välttämättä näytetä. Writer osaa käyttää mallineita, joilla esimerkiksi liikekirjeen vakio-osat ja suomalaisen kirjestandardin mukaiset asettelut voi tehdä kirjepohjaksi. Tekstin voi asemoida yhteen tai useampaan palstaan. Mukaan voi liittää kuvia, taulukoita ja matemaattisia kaavoja. Tiedoston voi viedä PDF-muotoiseksi lähetettäväksi kirjapainoon, sähköpostin liitteenä tai tulostettavaksi. Saatavilla on myös suomen kielen oikoluku ja tavutus, [[Voikko]]. Writer osaa käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa lukuisten muiden tallennusmuotojen lisäksi. Se osaa lukea myös vanhoja Microsoft Word -asiakirjoja. Asiakirjoja voi myös tallentaa [[PDF]]- tai [[DOCX|Microsoft Word]] -muodossa. Jos haluat lähettää asiakirjan esimerkiksi kaverille, joka on kiinni Adoben tai Microsoftin ohjelmissa. Ohjelma osaa myös avata ''[[DOC|.doc]]'' ja ''[[DOCX|.docx]]''-tiedostoja, jotka on tehty Microsoft Office 2019 tai sitä aiemmilla versiolla. Oletuksena Writer tallentaa <tt>.docx</tt>-tiedostot 2013/2016/2019-muodossa.


==Asennus==
==Asennus==
Rivi 10: Rivi 10:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* [http://fi.libreoffice.org/ominaisuudet/writer/ Lisätietoja LibreOffice Writerin ominaisuuksista]
* [https://fi.libreoffice.org/tutustu/writer/ Lisätietoja LibreOffice Writerin ominaisuuksista]


{{Asiakirjamuodot}}
[[Luokka: Toimisto-ohjelmat]]
[[Luokka: Toimisto-ohjelmat]]

Nykyinen versio 14. huhtikuuta 2022 kello 18.50

Tekstinkäsittelyä LibreOfficen toimistopaketilla.

LibreOffice Writer on LibreOffice toimisto-ohjelmiston tekstinkäsittelyohjelma. Tekstinkäsittelyohjelmaa voi käyttää vaikkapa kirjeiden tai kirjan kirjoittamiseen sisällysluettelosta viimeseen sivuun asti. Voit lisätä tiedostoihisi kuvia, diagrammeja, hakemistoja ja bibliografioita. Mukana on kaikki tekstinkäsittelyohjelman perusominaisuudet tekstin automaattisesta täydennyksestä, muotoiluun ja oikolukuun.

Writeria voi käyttää tehokkaasti myös julkaisutehtävissä, uutiskirjeiden tai esitteiden luomisessa. Siinä on kattava tuki erilaisille asiakirjamuodoille. Voit lukea ja tallentaa asiakirjasi OpenDocument-muodossa, joka on uusi kansainvälinen XML-pohjainen asiakirjastandardi.

Writerin sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin lopputulos. Sen sijaan muotoa ja rakennetta kuvaavaa metadataa ei välttämättä näytetä. Writer osaa käyttää mallineita, joilla esimerkiksi liikekirjeen vakio-osat ja suomalaisen kirjestandardin mukaiset asettelut voi tehdä kirjepohjaksi. Tekstin voi asemoida yhteen tai useampaan palstaan. Mukaan voi liittää kuvia, taulukoita ja matemaattisia kaavoja. Tiedoston voi viedä PDF-muotoiseksi lähetettäväksi kirjapainoon, sähköpostin liitteenä tai tulostettavaksi. Saatavilla on myös suomen kielen oikoluku ja tavutus, Voikko. Writer osaa käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa lukuisten muiden tallennusmuotojen lisäksi. Se osaa lukea myös vanhoja Microsoft Word -asiakirjoja. Asiakirjoja voi myös tallentaa PDF- tai Microsoft Word -muodossa. Jos haluat lähettää asiakirjan esimerkiksi kaverille, joka on kiinni Adoben tai Microsoftin ohjelmissa. Ohjelma osaa myös avata .doc ja .docx-tiedostoja, jotka on tehty Microsoft Office 2019 tai sitä aiemmilla versiolla. Oletuksena Writer tallentaa .docx-tiedostot 2013/2016/2019-muodossa.

Asennus[muokkaa]

LibreOffice Writer löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä libreoffice-writer. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Asiakirjamuodot
Tekstiasiakirjamuodot .ODT | .FODT | .PDF | .DOC | .DOCX | .TXT
Tekstiasiakirjamallit .OTT
Taulukkolaskentamuodot .ODS | .OTS | .FODS | .XLS | .XLSX | .CSV
Taulukkolaskentamallit .OTS
Esitysgrafiikka .ODP | .FODP | .PPTX | .SXI
Tietokanta .ODB
Vektorigrafiikka .ODG | .FODG
Kaavamuokkain .ODF
HTML-muokkain .HTML