Ero sivun ”GIMP” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(→‎Linkkejä: + gimp wikikirjastossa)
Rivi 21: Rivi 21:
*[http://registry.gimp.org/index.jsp GIMP Plug-In Registry]
*[http://registry.gimp.org/index.jsp GIMP Plug-In Registry]
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/GIMP GIMP suomenkielisessä Wikikirjastossa]
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/GIMP GIMP suomenkielisessä Wikikirjastossa]
*[http://www.student.oulu.fi/~jualasal/linux/gimp/sisallys.html Suomenkielinen ohje Gimp:n perusteista]


[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]][[Luokka:Työpöytä]]
[[Luokka:Kuvankäsittelyohjelmat]][[Luokka:Työpöytä]] [[Luokka:Ohjelmat]]

Versio 24. elokuuta 2006 kello 21.10

GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "alykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

GIMPistä muokattu GIMPShop on Photoshopia muistuttavalla käyttöliittymällä varustettu GIMP.

Käyttö

Suorien viivojen piirtäminen

Melko yleinen harhaluulo on, ettei GIMPissä olisi laisinkaan toimintoa suorien viivojen piirtämiselle. Vaikkei työkalupalkissa olekaan erityisesti siihen tarkoitettua työkalua, kaikki työkalut lyijykynästä eteenpäin osaavat sen. Toiminto käynnistetään piirtämällä viivan aloituspiste kuvaan ja painamalla tämän jälkeen shift pohjaan, jolloin viivan toinen pää voidaan valita.

Katso myös

Linkkejä