Ero sivun ”Yle Areena ja Elävä arkisto” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Kumottu muokkaus #18454, jonka teki 80.221.61.219 (keskustelu))
(mplayer on selkeästi parempi tehtyäni melko kattavat testit eri Ubuntu-versioilla)
Rivi 30: Rivi 30:


=== Ubuntu ===
=== Ubuntu ===
[[Ubuntu]]lla Areenan saa toimimaan [[Mozilla Firefox]]issa esimerkiksi [[Xine]]-pohjaisella <tt>[[gxine]]plugin</tt>-liitännäisellä, jos oletuksena asennettu [[Totem]]ia käyttävä liitännäinen ei toimi. Xine-liitännäiseen voi vaihtaa poistamalla vanhan liitännäisen ja asentamalla <tt>gxineplugin</tt>in:
[[Ubuntu]]lla Areenan saa toimimaan [[Mozilla Firefox]]issa esimerkiksi [[MPlayer]]-pohjaisella liitännäisellä <tt>mozilla-mplayer</tt> jos oletuksena asennettu [[Totem]]ia käyttävä liitännäinen ei toimi. MPlayer osaa myös Real-streamit ja QuickTimen hyvin, joten sillä saa kaikki muutkin yleisimmät videotpalvelut näkymään. Lisäksi siinä on hyvä käyttöliittymä, eli ruudun alaosassa on pari tarpeellista nappia, jolla esim kuvan saa koko ruudun kokoiseksi helposti. Ei vaadi koko MPlayerin asentamista järjestelmään mikäli käytetään MPlayerin no-gui-versiota.
 
Mplayer-liitännäiseen voi vaihtaa ajamalla komennot:
[[sudo]] [[apt-get]] remove totem-gstreamer-firefox-plugin
sudo apt-get install mozilla-mplayer mplayer-nogui
 
Toinen vaihtoehto on katsella Areenaa [[Xine]]-pohjaisella <tt>[[gxine]]plugin</tt>-liitännäisellä. Xine-liitännäiseen voi vaihtaa poistamalla vanhan liitännäisen ja asentamalla <tt>gxineplugin</tt>in:
  [[sudo]] [[apt-get]] remove totem-gstreamer-firefox-plugin
  [[sudo]] [[apt-get]] remove totem-gstreamer-firefox-plugin
  sudo apt-get install gxineplugin
  sudo apt-get install gxineplugin

Versio 16. marraskuuta 2007 kello 18.14

Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto on toteutettu käyttäen Microsoftin suljettuja wmv- ja wma-tiedostomuotoja, joten niiden käyttö on hankalaa muilla kuin Windows-koneilla.

Linuxissa käyttäjän täytyy asentaa sopivat toisto-ohjelmat, koodekit ja selainliitännäiset (plugin).

Toimivaksi havaittuja toisto-ohjelmia ovat ainakin Mplayer (mplayerplug-in ym), Xine (gxine-plugin, kaffeine-plugin, totem-plugin ym) sekä Videolan client (vlc-plugin). Toimivuus kuitenkin vaihtelee versiosta toiseen. Parhaan selainliitännäisen ja mediasoitintaustaohjelman löytyminen edellyttää käytännössä käsin kokeilemista.

Yhtenä ratkaisuna Mozilla Firefox-selaimen käyttäjille on MediaPlayerConnectivity-laajennoksen käyttäminen. Se sallii videon avaamisen vapaavalintaisen mediasoittimen omassa ikkunassa.

Ulkoisen mediasoittimen käyttö

Yksi ratkaisu on tiedoston toistaminen ulkoisessa mediasoitinikkunassa sen suoran osoitteen (*.asx) perusteella. Tarvittaessa voidaan myös poimia varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite ladatun asx-tiedoston sisältä.

Elävän arkiston puolella ei ole tarjolla suoran videotiedoston osoitetta, vaan se täytyy poimia sivun lähdekoodista. Asx-tiedoston osoite löytyy embed-tagin src-kentästä. Tiedostonnimeen on sen latausta varten lisättävä "http://www.yle.fi/player/", esimerkiksi http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512.

Asx-tiedoston sisältä löytyy varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite, jonka syöttäminen mediasoittimelle voi jossain tapauksissa olla tarpeellista. Ylläolevan videotiedoston (Linus Torvaldsin haastattelu vuodelta 1996) suora osoite olisi esimerkiksi http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv.

Jakelukohtaiset ohjeet

Arch Linux

Areena ja Elävä arkisto on todettu toimiviksi Arch Linuxissa yhdistelmällä totem-xine + totem-plugin. Ne asentuvat komennolla

pacman -Sy totem-xine totem-plugin

Fedora

Areena ja Elävä arkisto toistuvat Fedorassa ainakin Totem-xinen avulla. Mplayerplug-inin toiminta on viime aikoina ollut epävarmempaa.

Totem-xine ja sen selainliitännäinen löytyvät Livna-pakettilähteen paketeista totem-xine ja totem-xine-mozplugin. Lisäksi tarvitaan xine-lib-extras-nonfree-paketti. Ne voi asentaa komennolla

yum install totem-xine totem-xine-mozplugin xine-lib-extras-nonfree

Asennukseen voi myös käyttää graafista Lisää/poista ohjelmia -työkalua (pirut). Totem-xinen asentaminen edellyttää Fedoran oletusasennuksessa tulevan GStreamer-pohjaisen Totemin poistoa. Tämän voi tehdä joko Lisää/poista ohjelmia -työkalun avulla tai komentoriviltä komennolla

yum remove totem

Totem-paketin poisto on suoritettava ennen Totem-xinen asennusta.

Ubuntu

Ubuntulla Areenan saa toimimaan Mozilla Firefoxissa esimerkiksi MPlayer-pohjaisella liitännäisellä mozilla-mplayer jos oletuksena asennettu Totemia käyttävä liitännäinen ei toimi. MPlayer osaa myös Real-streamit ja QuickTimen hyvin, joten sillä saa kaikki muutkin yleisimmät videotpalvelut näkymään. Lisäksi siinä on hyvä käyttöliittymä, eli ruudun alaosassa on pari tarpeellista nappia, jolla esim kuvan saa koko ruudun kokoiseksi helposti. Ei vaadi koko MPlayerin asentamista järjestelmään mikäli käytetään MPlayerin no-gui-versiota.

Mplayer-liitännäiseen voi vaihtaa ajamalla komennot:

sudo apt-get remove totem-gstreamer-firefox-plugin
sudo apt-get install mozilla-mplayer mplayer-nogui

Toinen vaihtoehto on katsella Areenaa Xine-pohjaisella gxineplugin-liitännäisellä. Xine-liitännäiseen voi vaihtaa poistamalla vanhan liitännäisen ja asentamalla gxinepluginin:

sudo apt-get remove totem-gstreamer-firefox-plugin
sudo apt-get install gxineplugin

Katso myös

Aiheesta muualla