Ero sivun ”Mandriva Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(malline)
(logo + wikitys/tarkennus)
Rivi 1: Rivi 1:
{{Jakelu
{{Jakelu
| nimi=Mandriva Linux
| nimi=Mandriva Linux
| logo=
| logo=[[Kuva:Mandriva.logo.png|100px]]
| kuva=
| kuva=
| kuvateksti=
| kuvateksti=
Rivi 13: Rivi 13:
| kotisivu=[http://www.mandriva.com/ www.mandriva.com]}}
| kotisivu=[http://www.mandriva.com/ www.mandriva.com]}}


Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset konfigurointityökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava, vaikka sitä 'tankerokielisyydestä' on joskus syytettykin. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen 'Free-versio'. Tällä hetkellä saatavilla oleva versio on Mandriva 2008.0 Tässä uutta tietoa jakelusta
Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-[[jakelu]]ista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset konfigurointityökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen Mandriva Linux One -[[live-CD]], johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.


Uudessa 2008.0-mandrivassa on tarjolla [[Compiz]]-3D-ikkunointiohjelma ja [[Compiz Fusion]]-laajennokset siihen. Lisäksi käyttössä on uusi verkonhallintatyökalu, nimeltään Draknetcenter, joka korvaa useita erillisiä työkaluja edellisistä julkaisuista. Konepellin alla hyrrää mm. Linux 2.6.22, X.org 7.2, ja käyttöliittymäpuolella Mozilla 2.0.0.6 , OpenOffice.org 2.2.1, KDE 3.5.7 , GNOME 2.20 ja XFCE 4.4.1
==Mandriva 2008.0==
Uusimpaan 2008.0-versioon sisältyy [[Compiz]]-3D-[[ikkunointiohjelma]] [[Compiz Fusion]]-laajennoksineen. Lisäksi käytössä on uusi verkonhallintatyökalu Draknetcenter, joka korvaa useita erillisiä työkaluja edellisistä julkaisuista. Keskeisimpiä uusia ohjelmistoversioita ovat [[kernel|Linux]] 2.6.22, [[X.org]] 7.2, ja käyttöliittymäpuolella [[Mozilla Firefox]] 2.0.0.6, [[OpenOffice.org]] 2.2.1, [[KDE]] 3.5.7, [[GNOME]] 2.20 ja [[Xfce]] 4.4.1.


Yhtiö on julkistanut kaksi ilmais/vapaaversiota uutuudesta ja tavalliseen tapaan neljä maksullista versiota. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.  
Mandriva-yhtiö on julkistanut kaksi ilmais/vapaaversiota uutuudesta ja tavalliseen tapaan neljä maksullista versiota. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.  


== Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd==
Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -[[live-cd]]:t ovat nyt saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.


== Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One (KDE, GNOME, Xfce) ==
Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:
Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd:t ovat nyt saatavilla KDE-, GNOME- ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy suomen- ja englanninkieli.


Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään:
*Lisätty suomen kieli, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta (sisältää suomennokset ja suomen kielen oikoluvun)
 
*Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
*Lisätty suomen kieli, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta (sisältää suomennokset ja suomenkielen oikoluvun)
*Kernel vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
*Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti
*Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti


KDE-levy on saatavilla nopeasti suoraan [http://mandriva-fi.org/mandriva-one-fi/2008.0/ täältä.] Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu [http://bittorrent-mandriva-fi.tiilipruukki.net/ täällä]
KDE-levy on saatavilla [http://mandriva-fi.org/mandriva-one-fi/2008.0/ täältä.] Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu [http://bittorrent-mandriva-fi.tiilipruukki.net/ täällä]


==Katso myös==
==Katso myös==
Rivi 38: Rivi 38:
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]
*[[wikipedia:fi:Mandriva Linux|Mandriva suomenkielisessä Wikipediassa]]
*[[wikipedia:Mandriva Linux|Mandriva englanninkielisessä Wikipediassa]]


[[Luokka:Jakelut]]
[[Luokka:Jakelut]]

Versio 22. marraskuuta 2007 kello 23.16

Mandriva Linux

Viimeisin versio 2008.0  / 9. lokakuuta 2007
Pakettienhallinta RPM
Tila toiminnassa
Äitijakelu Red Hat
Kotisivu www.mandriva.com

Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset konfigurointityökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-CD, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Mandriva 2008.0

Uusimpaan 2008.0-versioon sisältyy Compiz-3D-ikkunointiohjelma Compiz Fusion-laajennoksineen. Lisäksi käytössä on uusi verkonhallintatyökalu Draknetcenter, joka korvaa useita erillisiä työkaluja edellisistä julkaisuista. Keskeisimpiä uusia ohjelmistoversioita ovat Linux 2.6.22, X.org 7.2, ja käyttöliittymäpuolella Mozilla Firefox 2.0.0.6, OpenOffice.org 2.2.1, KDE 3.5.7, GNOME 2.20 ja Xfce 4.4.1.

Mandriva-yhtiö on julkistanut kaksi ilmais/vapaaversiota uutuudesta ja tavalliseen tapaan neljä maksullista versiota. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.

Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd

Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd:t ovat nyt saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.

Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:

  • Lisätty suomen kieli, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta (sisältää suomennokset ja suomen kielen oikoluvun)
  • Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
  • Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti

KDE-levy on saatavilla täältä. Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu täällä

Katso myös

Aiheesta muualla