Debian GNU/Linux

Linux.fista
Versio hetkellä 7. marraskuuta 2005 kello 18.21 – tehnyt Maakuth (keskustelu | muokkaukset) (asennusohjelmasta kuva)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Debianin logo.

Debian GNU/Linux on yksi vanhimmista Linux-jakeluista; sen kehittäminen aloitettiin vuonna 1993 Ian Murdockin toimesta. Murdock valitsi nimeksi Debianin oman ja vaimonsa nimien mukaan (Debra & Ian). Debianin perusajatuksia ovat avoimuus ja luotettavuus. Vahvimpia puolia Debianissa on sen suuri pakettivalikoima: projekti itsessään on tuottanut ja ylläpitää yli 8700 eri pakettia monille eri mikroprosessoriarkkitehtuureille. Suuren pakettimäärän hallintaan on kehitetty apt eli Advanced Package Tool. Debian on pohjana monelle muulle Linux-jakelulle, ja esimerkiksi apt:n on ottanut käyttöönsä Debian-johdannaisten lisäksi ainakin Fedora.

Debianista on aina yhtäaikaisesti tarjolla kolme versiota: stable (vakaa), testing (testattava, seuraava vakaa) ja unstable. Debianin suunnattoman pakettivalikoiman, laajan tuen ja suurten vakausvaatimusten vuoksi uusia stable-versioita tulee erittäin harvoin. Testing-versiota, josta aikanaan tulee uusi stable-versio, pidetään yleensä hyvin toimivana ja vakaana. Tosin testing-version käyttö saattaa aiheuttaa jonkinlaisen tietoturvariskin, koska sen tietoturva-aukkoja ei paikata niin aktiivisesti kuin stable- ja unstable-versioiden. Unstable-version koodinimi on Sid, ja sitä käyttävät Debianin kehittäjät testatessaan uusia paketteja, sekä tehokäyttäjät, jotka haluavat käyttää Debianissaan uusimpia ohjelmistopaketteja (jotka Debianin erittäin tiukoista vakausvaatimuksista johtuen monesti löytyvät muiden distrojen stable-julkaisuista).

Osa kaikkein uusimmista (epävirallisista) Debian-paketeista löytyy ns. neljännestä jakeluversiosta nimeltä experimental.

Tiedosto:Debian-installer.png
Debianin asennusohjelma on toistaiseksi tekstipohjainen.

Linkkejä