Arkisto:Kahvihuone
Ilman ylläpitäjää aika syvältä
Ehdotin postituslistalla slashdot-tyylistä saittia, joka ei saanut osakseen kuin yhden tyrmäyksen. Ei /.:aan mikään täydellinen ratkaisu ole, mutta siinä sentään jotain ylläpitoa ja kontrollia. Nyt jokainen vatipää pääsee muuttamaan / poistamaan asiallista materiaalia sekä lisäämään sontaa jne. Ei mielestäni linux.fi saitin alle sopivaa toimintaa. Esim. IP:stä 82.181.126.120 on ollut mukavaa poistella linkkejä ja lisätä omaa kuparia-linkkiänsä jne. Valitettavasti täysin vapaa ympäristö ei toimi :C -Timka-
Ikäväähän tuo
Ei ehkä aivan niin syvältä, sillä muutokset kyllä näkyvät ja ne saa palautettua, mutta ikäväähän se on, että jotkut viitsivät nähdä vaivaa ihan vain häiritäkseen. Jos on asenteeltaan niin suuresti wikiä vastaan, niin miksei vain anna asian olla.
Totta kyllä, että ainakin pidemmän päälle olisi pakollinen rekisteröityminen ennen muokkausoikeuksia varmasti paikallaan. Silloin olisi ainakin omalla nimellään vastuussa tekemisistään.
--Pesasa 21. huhtikuuta 2005 kello 09:15:09 (EEST)
Hieno tämä WIKI
- kuten Kahvihuoneessa mainittiin, erillinen keskustelusivu on oiva paikka keskustelullle
- Tämä korvaa myös osaksi sähköpostin, eli nyt Wiki tarjoaakin sekä julkaisut että keskustelut
- Hyvä valinta wikiksi tämä kyseinen
- Wiki sinällään on kuin projektisuunnitelma, joka on yhtä aikaa kaikkien nähtävissä/muokattavissa
- FLUG voisi myös mainostaa wikiä, näin ollen käyttö laajenisi.
Oikeastihan flugin pitäisi päättää haluaako käyttää wikiä ja jos, pidetäänkö se täällä vai siirretäänkö flugin hallintaan. Tämän asentamiseen menee tosiaan vartin verran aikaa mutta mitäänhän tällä ei tee jos ei joku vastuullinen henkilö ota asiakseen ylläpitää tätä. Mitään hyvää täällä ei vielä ole tapahtunut mutta oikeita käyttökokemuksia syntynee viikkojen ja kuukausien sisällä.
-Teppo-
Miksin FLUGin pitäisi käyttää wikiä? Eikö se voi täällä olla? FLUGhan on muutenkin kuolemassa (IMHO)
-FOobar-
ihan ok
Kunhan joku pitää huolen, että tänne postattu tavara ei KATOA mihinkään. Pakollinen rekisteröinti: käytä yksiksesi. Vandaalit pääsee sisälle kummiski. Hyvää tapahtuu koko ajan. Ei sitä kannata noin vain marginalisoida. --80.220.157.169 29. huhtikuuta 2005 kello 03:23:54 (EEST)
hyvinhän tänne
On tavaraa tullut ja tulee koko ajan. Ei kai nyt kukaan tosissaan kuvittele, että joku yhdessä yössä jonkun linux administaraattorikirjan tänne suomentaa ja kirjoittaa. Itse olen jo saanut paljon vinkkejä.
J.Halmu
p.s niin, että valmiin näköisen tavaranhan voisi joku käydä nappaamassa vaikka flugin puolelle. Ainakin oma ideani oli tämä lämmitellessäni tämän käyttöönottoa.
Kivat sivut - pitääkin tutustua.
Aika leppoisan tuntuista keskustelua Linuxin tiimoilta. Ihan kuin itseensätyytyväisiä linux guruja ei olisi olemassakaan. No minulla pyöri mielessä tämmöinen, että CentOs-4.0-1386-bin.DVD.iso paketti on saatavilla torrenttina (googlaa). Latausnopeus ~300KB/s. Ei paha. Aivan pakko kokeilla lomalla. Onko kenelläkään kokemuksia distrosta. Mahtaako lifebookin wlan toimia ilman käsitöitä?
-j-maro-
Centos on hyvä. Lähitulevaisuudessa tämä wiki siirtyy uudelle nopeammalle koneelle joka pyörii Centosin voimalla.
Kuka tahansa lisää ja poistaa?
Eikö ylläpito voisi merkata ainakin todella hyvin tehtyjä materiaaleja sellaisiksi että niitä ei voi poistaa/muokata?
- No jos esim. wikipedian mallia seurataan, niin eipä sielläkään ole juuri mitään lukittu... Töhrimisiä esiintyy nykytahdilla melkoisen harvoin (pari kertaa kuukaudessa korkeintaan), ja ne on yleensä peruttu parin tunnin kuluessa tapahtuneesta - ylläpitäjät seuraavat tilannetta jatkuvasti. Etusivu on lukittu, sen töhriminen on aika ilkeää, ja sen muokattavuus ei ole niin olennaista. Jos siihen on kehitysehdotuksia, niin Etusivu2 on sitä varten. WLAN -artikkeli taitaa olla laajin ja asiantuntevin täällä. Tärkeitä, mutta vajavaisesti katettuja kokonaisuuksia pyritään parantelemaan Viikon yhteistyö -valinnoilla, mutta ne eivät ole vielä juuri hedelmää tuottaneet. Tervetuloa vaan kaikki kirjoittamaan! --Maakuth 2. tammikuuta 2006 kello 21:47:11 (EET)
- Kannattaa nimittäni huomata, että artikkelien kohdalla on historia-nappi, jonka takaa löytyy kaikki artikkelin aiemmat muokkaukset. Myös tavalliset käyttäjät voivat siten palautella artikkeleja vandaalien jäljiltä. Ylläpidon puolelta annamme sitten häiriköille ilmaisen matkan banaanisaarille :) --Heikki 2. tammikuuta 2006 kello 22:37:11 (EET)
Vinkit
Ehdotan, kuten postilistalla jo mainitsin, ensimmäiseksi yritykseksi ottaa pohjaksi http://www.uta.fi/~jm58660/100vinkkia.html ja muokata niistä 365 vinkkiä.
Perusteeksi esitän, että tuossa tekstin lisääminen ainakin on helppoa, mutta toisaalta päästään näkemään miten homma sitten sujuu kun vinkkejä pitää alkaa kenties kategorisoimaan tms. myöhemmin.
Muitakin ehdotuksia aloituskohteeksi saa esittää. Näkisin kuitenkin hyväksi, että aluksi keskitytään selvästi johonkin. -- Jori M
botit
buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.
- Nuo botit lisäävät linkkejä sivuihin parantaakseen maksavien asiakkaiden sivujen näkymistä Googlessa. Googlessa on systeemi nimeltään Page Rank, joka arvioi, että jos sivulle on paljon linkkejä, sen täytyy olla tärkeä, joten se saa luvan näkyä ensimmäisten hakutulosten joukossa. Koska tänne ei haluta bottien sotkuja, niiden muokkamista täytyy joko rajoittaa tai tehdä niiden toiminta kannattamattomaksi.
- Tässä wikissä on jo tehty spämmääminen totaalisen kannattamattomaksi toiminnaksi. On laitettu wikin asetukset sellaisiksi, että ulos osoittaviin linkkeihin tulee tunnus, jonka ansioista Google ei huomioi niitä sivujen asemaa laskiesssaan. Se tekee spämmäämisen töysin kannattamattomaksi. [1] Tämä wiki estää myös Googlea käymästä läpi sivun vanhoja versioita. Siis Google edes ottaisi huomioon sivujen vanhojen versioiden spämmilinkkejä laskiessaan sivujen asemaa, jos se muuten huomioisikin ulososoittavat linkit. Valitettavasti osa spämmääjistä ei tutki, onko heidän spämmäämissään sivuistoissaan nämä asetukset vai ei. Siksi nämä eivät yksin riitävä.
- Seuraava askel olisi rajoittaa päivässä yhdelle sivulle lisättävien ulososoittavien linkkien määrää. [2] En tosin tiedä, onko tämän tekninen toteuttaminen MediaWiki-ohjelmiston kanssa kovin yksinkertaista, mutta joka tapauksessa jotkut wikit tekevät niin.
- Lisäys: tuota ominaisuutta ei ainakaan vielä sisälly MediaWikiin.
- Sitten voisi blokkailla spämmääviä IP-osoitteita ja käyttäjiä. Näistä voi aloittaa: Käyttäjä:Buba91, Käyttäjä:Zuza55.
- Chonged-svustolla on lisää ohjeita. MeatBall-wikissä on myös kirjoituksia aiheesta. En henkilökohtaisesti pidä captcha-systeemeistä, sillä olen kohdanut monia epäluotettavasti toimivia captchia. Lisäksi ne estävät sokeita kirjoittamasta wikeihin, mitä pidän epäoikeudenmukaisena.
- Näihin toimenpiteiden suorittamiseen tarvitaan ylläpitäjiä ja sellaisia henkilöitä, jotka pääsevät käsiksi ewikiohjelmiston palvelimelta säädettäviin asetuksiin. Tähän mennessä spämmintorjuntaa on hoidettu vain palauttelemalla sivuja, mutta spämmi on niin laaja-alaista, että käsin palautteku on turhauttavaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
- Ja vielä MediaWiki-kohtaisia spämmintorjuntaohjeita:[3], [4]. -85.76.146.129 24. lokakuuta 2005 kello 05:04:00 (EEST)
Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin?
Käykääpä kaikki katsomassa http://www.linuxguiden.no/. Erityisesti Tuoreet muutokset (Siste endringer) on aika eri näköinen kuin tämän wikin. Mistähän mahtaa johtua, että Norjassa osataan, mutta ei Suomessa? Onhan suomalaisilla Linus Torvalds, mutta norjalaisilla vain Trolltech. Asukkaitakin on Suomessa enemmän. Toisaalta Linuxin käyttö esim. julkisella sektorilla on Norjassa huomattavasti yleisempää (ks. esim. Skolelinux). Mutta kyllä täällä nyt parempaan pitäisi pystyä. Kaikki vain editoimaan! WLAN on jo hyvää alkua.
-
Ollaa jäljessä. Linux ei ole lyönyt oikein läpi.
- No ei tässä nyt ole hävettävää, norjan Linux-wikissä näkyy olevan vasta rikottu 1000:en artikkelin raja, ja täällä on jo sentään yli 500 (tosin aika lyhyitä osittain). Kuitenkin varsin pienellä käyttäjämäärällä on tehty melkoinen kasa artikkeleita. Vielä kun ylläpito olis mukana.. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 20:09:27 (EEST)
- Mikä tuossa norjalaisessa wikissä on hyvää (ja miksi olen sitä täällä vähän mainostanutkin) on se, että siellä on artikkeleissa paljon konkreettisia käyttöesimerkkejä, artikkelit ovat yleensä pidempiä, perusjärjestelmäkomennot ja toiminnot on melko hyvin dokumentoitu ja luokatkin siellä on. Toisin sanoen tuo wiki alkaa käydä aika hyvin täysipainoisesta Linux-ohjekirjasta ja -hakuteoksesta. Vaikka tämä meidän omakin wikimme on todella hyvä suoritus näin pieneltä porukalta, niin matkaa on vielä siihen, kun täällä alkaa olla enemmän sellaisia artikkeleita kuin vaikkapa tämä. --Pb 28. lokakuuta 2005 kello 23:10:32 (EEST)
- Ahaa, ymmärrän. Eiköhän tästäkin vielä hyvä tule, kun puuhastellaan :) Ahaa, luokkajakoa jo suunnitellaankin luokkasivulla. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 23:23:37 (EEST)
- Antakaa aikaa, kyllä tää kehittyy. Luokat olisi kyllä syytä saada käyttöön. --Tuomas 29. lokakuuta 2005 kello 17:51:39 (EEST)
Saako noita miten palautettua kätevästi?
Grr. Millä noista tuhoboteista pääsee eroon?
- Hankkimalla paikalle ylläpitäjän, joka ehkä joskus on jopa paikalla ja silloin kun on niin saattaisi tehdä jotain........ --Nike 10. lokakuuta 2005 kello 14:43:38 (EEST)
Miten olisi jokin Yahoo-tyyppinen tunnista-kuvasta-tekstit-jotta-pystyisit-tallentamaan -käytäntö? Elikkä että jossain kuvassa lukisi hieman vaikeaselkoisesti esim. jb6ysgs7 ja se pitäisi sitten kirjoittaa lomakkeen tekstikenttään ennen kuin voi tallentaa artikkelin. Ylimääräistä vaivaahan tällainen tietysti tuottaisi.
Nythän muokkauksia tapahtui hirveässä tahdissa, kenties ratkaisu olisi yhden IP:n tekemien muokkauksien nopeuden rajoittaminen. Eli yhdestä IP:stä saisi muuttaa vaikkapa yhtä sivua minuutissa. --Maakuth 10. lokakuuta 2005 kello 20:12:28 (EEST)
Miten pitkältä ajalta vanhoja versioita on saatavilla, kyseleepi Jori jonka Komentojen ajastaminen -sivusta olisi jossain uudempikin versio...
- Eivätköhän nuo vanhat versiot ole siellä kaikki, klikkaa vain sitä historia-linkkiä. --Pb 21. lokakuuta 2005 kello 11:40:21 (EEST)
Sivujen nimeäminen
Pitääkö niiden olla yksikössä vai monikossa? Jos ei ole sääntöä, niin ihmiset tekevä linkkejä sekä yksikkö- että monikkomuotoihin ja alkaa muodostua päällekkäisiä sivuja. Katsokaa vaikka Ikkunaohjelma, Ikkunamanagerit. Kannatan yksikkömuotoa, koska siihen voi linkittää tyylikkäästi malliin [[työpöytäympäristö]]n, joska tulee tämän näköinen: työpöytäympäristön. Linkki monikkomuotoon ei suju yhtä tyylikkäästi: [[työpöytäympäristöt|työpöytäympäristön]]. Kun ollaan päätetty oikea sivun nimen muoto, niin vääränmutoiset sivut pitäisi siirtää (siirrä-toiminnolla, ei kopioimalla tekstiä) oikeaan paikkaan. Mikäli toinen sivu tai uudelleenohjaus estää siirron, ylläpitäjän pitäisi poistaa estävä sivu. Muilta käyttäjiltä se ei onnistu.
- Yksikkömuoto voisi olla hyvä. Ja otsikot suomeksi, "Emulaattorit pääsivu" ei mielestäni ole hyvä, suomenkielinen otsikko. MediaWikin otsikointi on suunniteltu oikeita otsikkoja varten, eiköhän myös käytetä sitä siihen. --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:52:54 (EEST)
Sivujen siirtäminen
Mikäli wikin lisenssiksi tulee sellainen, joka vaatii kertomaan, ketkä kaikki ovat kirjoittaneet tekstin, niin sivujen siirtely vain tekstiä kopiomalla rikkoo lisensiä vastaan, sillä se hävittää tiedot sivun aiemmista muokkaajista. Tässä on tehty sellainen siirto, verratkaa sivujen [5] ja [6] historioita. Kun sivu siirrettiin noin peelosti, niin sen nykyisestä sijainnista ei enää näe, että tekstin kirjoittikin Pb eikä tekstiä sittemmin räplännyt IP. Vaikka lisenssiksi tulisikin jokin toisentyyppinen lisenssi, pidän silti tuollaista sivuhistorian sotkemista huonona käytöksenä ja kunnioituksen puutteena muita wikin käyttäjien työtä kohtaan. Sivu pitäisi palauttaa, sivuhistoriat yhdistää tai jotan sellaista. Tässä wikissä on varmaan lisää vastaavia surkeita esimerkkejä. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
- Niin, tuo "Siirrä" -toiminto hävittää sivun muokkaushistorian (tai siis jättää sen siirtämättä), mikä on kyllä huono juttu. Itsekin olen siirrellyt typerästi otsikoituja sivuja ("Emulaattorit pääsivu") järkevämpiin nimiin, en tiedä miten tuossa voisi järkevästi säilyttää muokkaustiedot. Olisiko MediaWikissä tuohon joku toiminto? --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:47:58 (EEST)
- Toisaalta jos se alkuperäinen kirjoittaja ois tehnyt alkuperäisen sivun oikean nimiseksi, ei sitä olisi tarvinut siirtääkään :) Mielestäni sivuhistorian menetys on kuitenkin pienempi paha, kuin se että jätettäisiin "oikea" siirto tekemättä. Taitaa vaan olla niin monta lusikkaa tässäkin sopassa.. -- Tuomas 24. lokakuuta 2005 kello 17:24:48 (EEST)
- Kyllähän sen muokkaushistorian pitäisi siirtyä mukana, lukeehan siirtosivun ohjeessa, että "Alla olevalla lomakkeella voit antaa sivulle uuden nimen, jolloin sen koko muokkaushistoria siirtyy mukana." Käytännössä näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan. Missä vika? Vaikka pieni pahahan muokkaushistorian häviäminen on siihen verrattuna, että sivulla on huono nimi. --Pb 24. lokakuuta 2005 kello 17:57:27 (EEST)
Ylläpitoa
Kovasti kaivataan ylläpitoa estämään häiriköintiä jne. jne. Siirrytäänkö suljettuun järjestelmään vai miten ajattelitte estää tahallisen sotkemisen? Poistamalla käyttäjätunnuksia?
Jos jotakuta kiinnostaa ylläpitää tätä, voi ilmoittautua.
--Teppo 28. lokakuuta 2005 kello 20:50:21 (EEST)
- Ilmoittaudun, toivottavasti joku muukin innostuu mukaan, ettei tarvitse itsekseen olla kantamassa koko vastuuta. Tepolla varmastikin on muutakin tekemistä, että sikäli ymmärrän, ettei hän ole kauhean aktiivisesti tätä ylläpitelemässä. Muutkin tänne aktiivisesti kirjoittelevat voinevat ilmoittautua... Ylläpitäjän hommaan siis kuulunee lähinnä sivujen poistelu ja muu, esim. softan päivitykset jäänevät yhtä Tepon harteille? --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 21:01:26 (EEST)
- Voin ilmoittautua myös ehdolle Maakuthin kaveriksi, jos tämä käy asiasta päättäville&käyttäjille (pitäisikö jotain äänestystä värkätä vai hoitaako Teppo (tai joku muu) homman diktaattorina?) --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 22:36:02 (EEST)
- Minäkin huolin moden oikeudet, Wikin ylläpito on tuttua hommaa www.autowiki.fi:n puolelta. --Tuomas 30. lokakuuta 2005 kello 19:59:43 (EET)
- Voin ilmoittautua myös ehdolle Maakuthin kaveriksi, jos tämä käy asiasta päättäville&käyttäjille (pitäisikö jotain äänestystä värkätä vai hoitaako Teppo (tai joku muu) homman diktaattorina?) --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 22:36:02 (EEST)
- Nike ilmoittautuu myös ehdolle. Taustasta sanottakoon sen verran, että sekä ohjelmoinut ja suomentanut Mediawikiä että ollut suomenkielisen Wikipedian ja Wikikirjaston ylläpitäjänä yli vuoden ja on opiskelija. — Nike 1. marraskuuta 2005 kello 19:17:40 (EET)
Ircci
Pitäiskö ottaa jokin ircnet kanava kuten #wikilinux käyttöön missä tänne wikiin kirjoittelevat vois keskustella sivujen ylläpidosta, kehityksestä ja näistä tämänkin sivun asioista? --Tuomas 29. lokakuuta 2005 kello 19:01:31 (EEST)
Uusi etusivu
Nykyisessä etusivussa nuo linkit wikin sisältöön (etenkin tekniset ohjeet) on aika huonosti tehty, nyt kun luokkarakennekin on kunnossa voidaan luokkia hyödyntää etusivulla. Tässä on uusi ehdotus etusivuksi: Etusivu2. Samassa lisäsimme viikon yhteistyöartikkelin. Molemmista uudistuksista voi kommentoida tähän, ja jos kovin pahoja vastalauseita ei tule niin vaihdetaan etusivu uuteen ja otetaan yhteistyöartikkeli käyttöön lähipäivinä. --Heikki 31. lokakuuta 2005 kello 22:18:54 (EET)
Hiljaista...
Ihmeen hiljaista on täällä viimeaikoina ollut. Mistähän johtuu? Voisiko olla niin, että ihmiset eivät kirjoita, kun näkevät, että kukaan muukaan ei tee niin. Ajatellaan, että mitäpä sitä turhia raatamaan sellaisen eteen jota juuri kukaan ei näy käyttävän. Toisaalta sitten kun joku kirjoittaa paljon, niin muutkin innostuvat ja paikka herää henkiin. Tätä samaa ihmiötähän näkee jatkuvasti esim. nyyseissä.
Toivotaan, että ihmiset nyt innostuisivat. Pitäisi saada tästä niin hyvä paikka, että suomenkieliset Linux-käyttäjät aina ensin hakeutuisivat tänne, kun pitää saada selville vaikkapa jonkin ohjelman tehtävä tai käyttö.
Valtavat määrät Linuxin käyttötaitoa ja -tietoa meiltä kyllä löytyy, pitäisi vain saada ihmiset kirjoittamaan ne ylös jotta muutkin voisivat niistä nauttia. Siihen tällainen wiki on todella hyvä väline.
- Jep, olen jonkin verran tänne kirjoitellut aina ajoittain, mutta nyt ei taas ole ollut aikaa eikä inspiraatiota. Linux-pulmissa koitan aina neuvoa ihmisiä kääntymään tämän sivuston puoleen. SAL-FAQin sisällön tuominen laajentaisi aineistoa merkittävästi, ja sitten tähän voisi viitata SAL-FAQin sijaan. Lisenssikysymys vain pitäisi hoitaa ensin kuntoon. Artikkelin aloittaminen tänne vaatii suunnilleen saman verran (tai vähemmän) vaivannäköä kuin newseihin, että ei pitäisi olla ylivoimaista. Jos neuvot muita newseissä, voit samalla kirjoittaa ratkaisumallisi tänne. --Maakuth 3. lokakuuta 2005 kello 21:22:42 (EEST)
Haku
Haku ei tunnu oikein pelaavan. Kun laittaa hakuun vaikkapa p2p, niin ei tule yhtään hakutulosta. Tämän takia tein P2P -sivun, kun en tienny P2P-ohjelmistot-sivun olemassaolosta. Mitä kummaa? --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:19:13 (EEST)
- Ei voi tietää, P2P on ehkä kolmikirjaimisena liian lyhyt, ja vajaat sanat eivät myöskään tunnu löytyvän — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:22:31 (EEST)
- P2P sivulle on paljon linkkejä, mutta P2P-ohjelmistot sivulle ei, joten tuon jälkimmäisen voisi poistaa ja sen sisällön ympätä P2P -sivuun. Tuolta P2P-ohjelmistot sivulta voisi myös laittaa edelleenohjauksen P2P-sivulle. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 13:31:28 (EEST)
Yksiköistä
Ei ole tarkotus ruveta peikkoilemaan, mutta näin Gt-tunnusta käytettävän gigatavuille. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä käyttää vakiintuneita GB-tyylisiä yksiköitä. Toinen vaihtoehto tietysti on olla eksplisiittisen tarkka ja käyttää GiB-tyylisiä yksiköitä siellä, missä ne olisivat oikein. Luultavasti vanhat unix-parrat kuitenkin puhaltavat minut kumoon siitä heti aluksi. Kuitenkin, haluaisin Gt-tyylisistä yksiköistä luovuttavan, ainakin. — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:25:32 (EEST)
Ohjelmiston versio
Suosittelen Mediawikin päivittämistä nykyisestä 1.4.0:sta uusimpaan versioon, tällä hetkellä 1.4.9, tai toivottavasti pian julkaistaan 1.5-versioon. 1.4.0 sisältää kourallisen tietoturvaongelmia, joita en kyllä ole tosin vielä nähnyt hyödynnettävän. 1.5-sarjaan päivittäminen vaatii enemmän työtä, koska tietokannan rakenne on muuttunut. 1.4-sarjaan tulee enää tietoturvapäivityksiä, 1.5-sarjaan enintään joitan pieniä uusia ominaiksuusia. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:01:45 (EEST)
Lisää käytännöistä
Ylläpitäjät..err ylläpitäjä voisi pikkuhiljaa luoda elinvoimaisen järjestelmän, jonka avulla mahdollisesti ilmestyvät häiriköt pidetään kurissa, ja roskat ynnä muut poistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ylläpitäjiä käy seuraamassa wikiä, ja tarvittaessa estää käyttäjiä, poistaa turhia sivuja ja palauttaa asiattomia muokkauksia. Viimeisintä näistä voi toki tehdä myös tavalliset käyttäjät, mutta ylläpitäjille se on helpompaa. Sanon tämän siltä varalta, että jos (toivottavasti, tarkoittaa että tänne eksyy ihmisiä) ylläpitäjää joskus tarvitaan, niin se olisi hyvä löytyä nopsaan tai käyttäjät turhautuvat, kun ensimmäinen sitkeä häirikkö iskee. Tähän mennessä näyttänyt aika rauhallisesta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:22:32 (EEST)
SAL-FAQ
Mites SAL-FAQin lisenssi, saisiko sieltä tuoda artikkeleita tänne? Jotakinhan on jo tuotukin, ja suomalaiset (varsinkaan linux-harrastajat) tuskin siitä suuttuvat vaikkei täysin lisenssien mukaisesti menisikään, hyvällä asiallahan tässä ollaan, mutta siltikin. Tällä sivulla olisi periaatteessa hyvät mahdollisuudet kehittyä SAL-FAQia laajemmaksi tietokokoelmaksi ja osittain korvatakin se. Urakkaa helpottaisi, jos ei tarvitsisi keksiä ruutia uudelleen, vaan SAL-FAQin juttuja voisi tuoda tänne. Miten on, onko sallittua? --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:55:14 (EEST)
- Ei ole kysymys tekijöiden tai käyttäjien tunteista, vaan lain noudattamisesta. Lisenssin puute tai muut epäselvyydet käytännössä rajoittavat wikin käytön yksityiseen käyttöön ja nakertavat sen arvostettavuutta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:49:51 (EEST)
- Juu tiedän että tunteista tässä ei ole kysymys. Täällä pitäisi tosiaankin tehdä jokin lisenssiratkaisu, muuten ei oikein ole vakavasti otettavissa. --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:21:09 (EEST)
3. maailmansota?
Vaihdoinpa "kansio" -viittaukset "hakemistoihin". Teinkö globaalin luokan poliittisen virheen? --Maakuth 23. heinäkuuta 2005 kello 17:39:18 (EEST)
- Graafisessa käyttöliittymässä kansio, konsolisoftissa hakemisto. Suurinpiirtein näin on lokalisoitu ohjelmia. Kts. Lokalisointi.orgin sanakirjasta folder/directory, se ehkä selittää asian paremmin :)
- -tpr
Katohan
tää on nii hieno et menee varmaa rikki ;-)
Juha H
Allekirjoituksia
Jos vielä allekirjoitettaisiin, niin että tiedetään, kuka kulloinkin kuittailee.
Petri Salmela
Mitenköhään tuollaisen automaattisen allekirjoituksen saa aikaan. J.Halmu
- MediaWikissä allekirjoituksen saa aikaan laittamalla neljä tildeä (~~~~) tai klikkaamalla tekstikentän yläpuolella olevan rivin toiseksi viimeistä nappia. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:19:42 (EEST)
Antaa mennä
Me ei vielä tiedetä mitä tänne kertyy. Tehdään etusivulle vaan ja joku sitten joskus voi järjestellä niitä jonkinlaiseen (hierarkkiseen) järjestykseen. Kun vain keksittäisiin joku logiikka...
Minusta on hyvä että kukin voi tallentaa neuvoja itse hankalaksi kokemiin asioihin.
Ja korjatkaa reilusti toisten tekosia!
Jukka Lind
.. mieluummin korjailkaa, älkää arvostelko. Se vituttaa eniten --anonymous
rock and roll
Kehitysvauhti on huimaa. Oikolukua ja korjauksia tarvitaan.
Lisenssi?
Millä lisenssillä tämän wikin sisältö on saatavilla? En löytänyt asiasta ekplisiittistä mainintaa mistään. Osa jutuista oli näköjään kopioitu Wikipediasta joten ne tietty ovat GFDL:n alla, mutta mites muuten? Ajattelin vaan, että jos tänne joskus syntyy jotain oikeasti laadukasta sisältöä, niin sitä voisi olla kiva käyttää muuallakin, esim. juuri Wikipediassa. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:29:43 (EEST)
wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä.
- Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -62.237.20.164 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST)
Voi pöllö. Tämä edistääkin asiaa taas vitusti.
- Sopiva lisenssi nyt vain on välttämätön, että wiki tietoja voisi hyödyntää tehokkasti. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:46:45 (EEST)
- Juu, lisenssiasia on sitä paitsi saatava kuntoon mahdollisimman pian, että kirjoittajat tietävät mitä oikeuksia teksteihin luovuttavat (tällä hetkellä oikeastaan kaikki). Ilman kunnollista lisenssiä ei kukaan viitsi rueta tuottamaan enempää sisältöä, kun sivun ylläpitäjä voi laillisesti vaikka ottaa koko sivuston sisällön haltuunsa ja omiin nimiinsä. Ei inspiroi. --Maakuth 7. syyskuuta 2005 kello 21:34:45 (EEST)
- Perustin Lisenssi-sivun, jonne laitoin ehdotuksesi Creative Commonsin Nimi Mainittava -lisenssin, joka siis sallii muutetunkin version kaupallisen käytön, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Tätä voi toki muuttaa, laitoin vain jonkinlaisen keskustelulähtökohdan tuonne. Jatketaan lisenssisivun keskustelussa. --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 19:09:06 (EEST)
Tekemistäni rakennemuutoksista
Yritin hieman siivota etusivua ja tärkeimpiä muita sivuja, jotta ne eivät näyttäisi aivan niin sekavilta. Toivottavasti en hukannut mitään wikiin jo lisättyä tietoa. Kaikki vanhatkin versiot ovat tietenkin tallessa asianmukaisten sivujen historia-välilehdillä. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 11:05:06 (EEST)
Lisäämäni linkki FC3-opas ainakin tuntui kadonneen. Miten haluaisit sen lisättävän? -- Timka
- Ah. Linkkisi on sivulla Linkkejä, jota en muistanut linkittää Etusivulle. :) -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:18:47 (EEST)
Suomenkieli ja kukkaset
Kerta tämäkin suomeksi on, niin miten olisi osio termien kääntämiseen ja erityisesti termeille, joita ei käännetä suomeksi? Kirjoitin tuossa ensimmäisen jutun ja heti tuli ongelmia termien kanssa, joille ei muistu hyvää suomennosta. Linkkejä?
-- pq
- Termejä voi käydä katsomassa ainakin lokalisointi.orgin sanakirjasta. Tosin osio noille pohdinnoille olisi ihan hyvä, niin saadaan hiottua suomennoksia entistä paremmaksi ajan mittaan. -tpr
- Toin sal-faqista Sanasto -artikkeliin sanaston, jospa siinne rakentelisi. Tosiaan, onko tuossa jotain juridista ongelmaa? -Maakuth
Dead already?
Lisäsin muutaman linkin vain, jotta jotakin tapahtuisi saitilla. Flugin postituslistalla esitetyt kommentit Wikin "tarpeellisuudesta" käyvät toteen, jos ei saitti pysy aktiivisena. Pelkkä uusi työkalu ei saa aikaiseksi muutosta, muutos täytyy lähteä käyttäjistä...
- Timka -
Samalla on muutaman aktiivisen ihmisen rajallisia resursseja tuhlattu turhaan asentamiseen ja testaamiseen sen sijaan että niitä olisi kanavoitu järkevämmin. Wikin ruinaajat voisivat nyt näyttää että tämä tuli tarpeeseen ja tehdä sitä sisältöä
Erittäin hyvä, että tällainen on, itsekin huomasin kykeneväni kirjoittelemaan aika paljonkin perustietoa tähän wikiin. Huomasin myös, että linkit tyhjille sivuille inspiroivat kirjoittamaan, elikkä laittakaa vaan lisää tyhjiä alaotsikoita ja tyhjiä sivuja, ties vaikka niihin joku innostuisi kirjoittamaan. Pitäisiköhän vanhasta SAL-FAQista tuoda kirjoituksia tänne? - Maakuth
Wikipedian materiaalin käyttäminen
Muutamat sivut (erityisesti Mikä on Linux? ja Linux-käyttöjärjestelmä) näyttävät olevan suoria kopioita Wikipediasta. Wikipedian lisenssi (GFDL) periaatteessa sallii tämän tietyin rajoituksin, joista tärkeimpinä
- lisenssi (GFDL) on säilytettävä
- lähde (Wikipedia) on mainittava
Joku lainoppinut voisi selventää asiaa vielä tarkemmin. Kuitenkin haluaisin ilmaista huoleni siitä, että nämä Wikipediasta kopioidut artikkelit oli siirretty suoraan tänne ilman minkäänlaisia tekijänoikeus- ja lisenssihuomautuksia (jotka itse äsken lisäsin).
Eikö olisi järkevämpää linkittää suoraan Wikipediaan tiedon kopioimisen sijasta? MediaWiki tarjoaa hienon ominaisuuden nimeltään interwiki-linkitys, joka toimii siten, että tehdään tavallinen linkki, jossa artikkelin edessä on kohdewikiä osoittava koodi kaksoispisteellä erotettuna. Englanninkieliseen Wikipediaan viitataan koodilla wikipedia ja suomenkieliseen koodilla wikipedia:fi. Linkit noihin kahteen Wikipedian artikkeliin saa aikaan seuraavasti:
- [[wikipedia:fi:Linux|Mikä on Linux?]] → Mikä on Linux?
- [[wikipedia:fi:Linux-käyttöjärjestelmä|Linux-käyttöjärjestelmä]] → Linux-käyttöjärjestelmä
Tekijänoikeus- ja lisenssiasioissa kannattaa sisällönkin osalta olla muutenkin varovainen. Mielestäni nyrkkisääntönä kannattaisi pitää, että wikiin laitetaan ainoastaan materiaalia,
- jonka käyttäjä on kirjoittanut itse,
- joka on täysin tekijänoikeudesta vapaa (public domain) tai
- jonka lisäämiseen wikiin on tapauskohtainen lupa tekijältä
Ilonpilaajana hyörii jälleen Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:35:09 (EEST)
- Ai hitto, pitääkö tänne siis tuon takia laittaa GFDL.. Ei oo kyllä mitään hyötyä forkata wikipedian artikkeleita tänne, jos interwikikin on noin kiva. Eikös siinä olis ideaa? --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 21:44:55 (EEST)
- Jeps, mm. lisenssisyistä linkitin suoraan Wikipediaan nuo etusivun yleistietolinkit, turha kai täällä on pitää omia forkattuja versioita noista, kun wikipediankin versiot ovat oikein hyviä. Juuri perustieto asiasta onnistuu wikipedialta hyvin, täällä voidaan käsitellä sitten syvemmältä. --Maakuth 17. syyskuuta 2005 kello 21:15:50 (EEST)