Terminaaliemulaattori

Linux.fista
Versio hetkellä 19. helmikuuta 2008 kello 23.38 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset) (tarkennuksia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Terminaali- eli pääte-emulaattori (kuten Xterm, Konsole tai gnome-terminal) on ohjelma, joka emuloi jotakin päätetyyppiä komentotulkin tai muun tekstipohjaista tilaa vaativan ohjelman ajamista varten.

Yakuake-terminaaliemulaattori KDE-työpöydällä.

Termillä pääte tarkoitetaan tietokoneeseen esimerkiksi sarjakaapelilla liitettyä "tyhmää" päätettä, jolla ei itsellään ole kykyä ajaa ohjelmia, vaan se vain toimii eräänlaisena ylimääräisenä näyttö/näppäimistö-parina. Päätteet kokivat kukoistustaan ennen mikrokokoisten PC-koneiden aikaa, jolloin tietokoneita käytettiin yleensä juuri päätteiden kautta. Vaikka PC-koneet ovatkin syrjäyttäneet perinteiset päätteet lähes kokonaan, on Unix-järjestelmissä säilynyt tuki niiden käyttämiselle. Nykyaikainen versio päätteistä on esimerkiksi LTSP:n avulla toteutettu X-pääte, joissa etäkoneilla voidaan ajaa myös graafisia ohjelmia.

Termeihin terminaaliemulaattori ja pääte liittyvät läheisesti käsitteet konsoli ja virtuaalikonsoli. Konsolilla tarkoitetaan tietokoneen näyttö- ja syöttölaitteiden yhdistelmää (yleensä näyttö ja näppäimistö), jonka avulla käyttäjä kommunikoi tietokoneen kanssa. Konsoli on siis eräänlainen paikallinen pääte, jonka näyttö- ja syöttölaitteet on esimerkiksi sarjakaapelin sijasta liitetty suoraan koneeseen. Käsitteellä virtuaalikonsoli tarkoitetaan Unix-järjestelmien tapaa jakaa fyysinen konsoli useiksi virtuaalisiksi konsoleiksi, joissa jokaisessa voidaan ajaa omia ohjelmiaan. Tämä on huomattava etu suhteessa esimerkiksi Windows/DOS-järjestelmiin, jotka eivät tue kuin yhtä konsolia/työtilaa.

Laitetiedostot

Terminaaliemulaattorit näkyvät järjestelmässä laitetiedostoina

/dev/pts/<juokseva_numero>

kuten /dev/pts/0 tai /dev/pts/27014. Nämä laitetiedostot ovat siihen liitetyn terminaaliemulaattorin käyttäjän omistuksessa. Niihin voi syöttää ja niistä lukea dataa aivan samalla tavalla kuin mihin tahansa muihinkin laitetiedostoihin. Näitä ns. pseudoterminaaleiksi kutsuttuja laitetiedostoja käyttävät myös ssh:n, rsh:n tai telnetin kautta tehdyt etäkirjautumiset. Varsinaisten (sarja)päätteiden laitetiedostot taas ovat muotoa /dev/ttySX tai /dev/tts/X, jossa X on juokseva numero. Virtuaaliterminaalien laitetiedostot ovat muotoa /dev/ttyX ja konsolin laitetiedosto on /dev/console. Konsolin laitetiedostoon syötetty data tulostuu aina kulloinkin aktiivisena olevaan virtuaalikonsoliin.

Katso myös