Mandriva Linux

Linux.fista
Versio hetkellä 22. lokakuuta 2008 kello 14.46 – tehnyt Peisi1 (keskustelu | muokkaukset) (Pientä hienosäätöä että sisällysluottelossa Gnome ja KDE 4 näkyisivät saman arvoisina.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mandriva Linux

Julkaisija Mandriva
Viimeisin versio 2009.0  / 9. lokakuuta 2008
Pakettienhallinta RPM
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit i586, x86_64
Äitijakelu Red Hat
Kotisivu www.mandriva.com

Mandriva, eli entinen Mandrake, on yksi suosituimmista Linux-jakeluista. Erityisen sopiva se on aloittelijoille. Graafiset asetustyökalut ovat monipuoliset ja järjestelmän suomennos on kattava. Mandriva on kaupallinen jakelu, mutta siitä on saatavilla ilmainen ja vain vapaista ohjelmistoista koostuva Free-versio (kolme tai neljä cd:tä). Sen lisäksi on saatavilla ilmainen KDE- tai GNOME-pohjainen Mandriva Linux One -live-CD, johon sisältyy myös asennusmahdollisuus.

Mandriva 2009.0

2009.0 on yksi Mandrivan lähiaikojen merkittävimmistä julkaisuista. Oletustyöpöytänä toimii KDE 4. Muita merkittäviä uutuuksia ovat Gnome 2.24, OpenOffice.org 3.0 sekä Mozilla Firefox 3. Käytettävä ydin on 2.6.27. Muita uutuuksia ovat mm LXDE-työpöytäympäristö sekä uudet teemat Mandrivan asetuskeskuksessa sekä asennusohjelmassa.

Versiossa on myös panostettu erilaisten miniläppäreiden, kuten ASUS Eee PC:n, Acer Aspire Onen ja MSI Windin, tukemiseen.

Tarkempia ominaisuuksia

Automaattinen pakettilähteiden asennus ja palvelimien hallinta

Mandriva 2009.0:ssa pakettilähteisiin pääsy on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Pakettilähteet määritellään automaattisesti, mikäli asennuksen alussa on käytössä toimiva Internet-yhteys. Yksittäisiä pakettilähdepalvelimia ei ole valittuna, vaan nopein pelvelin valitaan automaattisesti aria2-nimisen työkalun avulla.

2009.0:ssa ei enää oletuksena pysty vaihtamaan käytettäviä päivityspakettilähteitä, mille on harvemmin tarvetta. Aikaisemmin käyttäjä saattoi erehdyksessä vaihtaa päivityslähteiksi, testingin tai backportsin, mikä johti ongelmiin, kun päivityksissä tuli tarpeettomia tai testausvaiheessa olevia paketteja. Asetusta pystyy halutessaan yhä muuttamaan käynnistämällä asetustyökalun asiantuntijatilassa komennolla drakrpm-edit-media --expert.

Mahdollisuus ajastetun lapsilukon asettamiseen

Mandrivan lapsilukkotyökalu drakguard mahdollistaa nyt ajastusten käytön. Esimerkiksi pääsy tietyille sivustoille voidaan estää määriteltyinä kellonaikoina.

Tarpeettomien ohjelmien poisto asennuksen jälkeen

One-live-cd:n asennusohjelmaan on tullut mahdollisuus poistaa tarpeettomat ohjelmat asennuksen jälkeen. Nämä voivat olla esimerkiksi tiettyjä apuohjelmia, kielipaketteja tai ajureita. Tämä säästää levytilaa sekä estää ajan haaskaantumisen turhiin päivityksiin. Live-cd-pohjaisissa asennusohjelmissa ei ole mahdollista mukauttaa ohjelmavalikoimaa ennen asennusta.

KDE 4

  • Vanha paneeli ja työpöytä korvattu Plasma-nimisellä sovelluksella, jossa kaikki työpöydän objektit ovat samanlaisia sovelluksia (ns plasmoideja), joita voidaan vapaasti siirrellä ja kääntää.
  • Phonon on uusi rajapinta, joka mahdollistaa eri mediasoitintaustaohjelmien (esimerkiksi GStreamer tai Xine) hallinnan samoja kutsuja käyttäen. Eri KDE-ohjelmien käyttämiä mediasoitintaustaohjelmia voidaan tällöin vapaasti vaihtaa sen mukaan, mikä niistä on toimivin.
  • Paljon uusia sovelluksia, kuten Dolphin-tiedostohallintaohjelma, Okular-asiakirjakatselin sekä Dragon player-mediasoitin.

Gnome 2.24

Mandriva-yhtiö on julkistanut Mandriva 2009.0:sta kaksi ilmaista ja yhden maksullisen version, Mandriva Linux Powerpackin. Aiemmin toimineet Discovery- ja Powerpack+-versiot on lakkautettu ja ne on yhdistetty nykyiseen Powerpackiin. Kaikki versiot ovat saatavilla sekä i586- että x86_64-alustoille.

Suomenkielinen Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd

Suomenkieliset Mandriva Linux 2008.0 One -live-cd:t ovat saatavilla KDE-, GNOME-, ja Xfce-työpöytäympäristöillä. Levyiltä löytyy tuki suomen- ja englannin kielelle.

Julkaisun erot viralliseen Mandriva Linux 2008.0 One -järjestelmään verrattuna:

  • Lisätty asennuslevylle suomen käännöstiedostot ja oikoluku, poistettu muut kielet englantia lukuunottamatta
  • Ydin vaihdettu desktop586:sta desktopiin (i686), jotta yli 900Mt RAM-muisti otetaan kokonaan käyttöön.
  • Päivitykset esiasennettu 27.10.2007 asti

KDE-levy on saatavilla täältä. Lisäksi levyistä on torrentit, jotka on listattu täällä

Katso myös

Aiheesta muualla

 
Sivun poistoa on ehdotettu! Lista poistoehdotuksista
Syy: Jakelu lopetettu vuonna 2003, joten mallinne on turha.