Fedora Linux/Pakettivarastot

Linux.fista
Versio hetkellä 13. tammikuuta 2022 kello 23.25 – tehnyt Aarne (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fedoran pakettivarastoista löytyy yli 10 000 eri pakettia, jotka riittävät useimpiin tarkoituksiin. Oletuspakettivarastoista ei kuitenkaan löydy epävapaita tai USA:n ohjelmistopatentti- ja tekijänoikeuslainsäädännön vastaisia paketteja, kuten monia multimediaohjelmia tai laiteajureita. Koska nämä paketit ovat kuitenkin useimmissa maissa laillisia (ja sitä paitsi tarpeellisia), on niitä jakelemaan perustettu epävirallisia pakettivarastoja.

Fedora 8:ssa ja uudemmissa käytetään epävirallisina pakettivarastoina yleensä sekä RPM Fusionia että Livnaa. Fedora 7:ssä ja vanhemmissa käytetään yleensä vain Livna-pakettivarastoa. Epävirallisten käyttöönotosta ja niiden tarjoamista paketeista on kerrottu tarkemmin artikkelissa Fedoran asennuksen jälkeiset toimet.

Koska epävirallisten pakettivarastojen kautta järjestelmään voi asentua käytännössä mitä vain (jopa haittaohjelmia), kannattaa ennen varaston asentamista varmistua sen käyttötarkoituksesta, ylläpitäjän luotettavuudesta ja yhteensopivuudesta muiden pakettivarastojen kanssa.

Useampaa samaa tai samoja paketteja tarjoavaa pakettivarastoa ei tule asentaa, ellei niiden sivuilla nimenomaisesti ole mainittu niiden olevan yhteensopivia keskenään.


Asetustiedostot[muokkaa]

Fedorassa pakettivarastojen asetustiedostot sijaitsevat hakemistossa /etc/yum.repos.d/. Tyypillisesti jokaisella varastolla on oma asetustiedostonsa. Tiedostoja tarvitsee harvoin muokata itse, sillä yleensä tiedostot asennetaan valmiina halutun pakettivaraston asetukset sisältävän RPM-paketin mukana.

Viralliset pakettivarastot[muokkaa]

Virallisten pakettivarastojen asetukset löytyvät fedora-release -paketista, joka on Fedorassa oletuksena asennettuna. Normaalisti käytössä on seuraavat varastot:

  • fedora - Kaikki kyseisen Fedora-julkaisun julkaisuajankohdan paketit alkuperäisinä versioina.
  • updates - Fedora-julkaisun jälkeiset päivityspaketit. Sisältää uudempia ohjelmaversioita sekä myös kokonaan uusia ohjelmia.

Näiden lisäksi fedoda-release sisältää seuraavat varastot, jotka voi halutessaan ottaa käyttöön.

  • updates-testing - updates-varaston päivityksiä pidetään yleensä updates-testingissä jonkin aikaa ennen niiden siirtoa updatesiin. Varaston käyttöönotto ja uusimpien päivitysten testaaminen ja vioista ilmoittaminen on hyvä tapa auttaa Fedoran kehittämisessä. Lisäksi updates-testingistä on mahdollista valikoida haluamiaan päivityksiä ilman kaikkien testattavien päivitysten asentamista.
  • rawhide - Rawhide on Fedoran kehitysversio, joka koostetaan päivittäin uusimmista Kojissa käännetyistä paketeista. Sisältää usein rikkinäisiä paketteja, joten ei sovellu kovin hyvin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi.

Kolmannen osapuolen pakettivarastot[muokkaa]

Kolmannen osapuolen pakettivarastoissa on riskinsä! Asennettavat paketit ja niiden skriptit voivat tehdä järjestelmässä mitä tahansa.

Fedoran viralliset varastot ovat suhteellisen kattavat, mutta patenttirajoitteisia tai muuten epävapaita ohjelmia sinne ei hyväksytä. Tämän seurauksena Fedoralle on tarjolla useita epävirallisia pakettivarastoja, joista voi helposti asentaa esimerkiksi multimediakoodekkeja tai epävapaita laiteajureita.

Yhteensopivuus[muokkaa]

Huomioi, että epäviralliset pakettivarastot eivät yleensä ole toistensa kanssa yhteensopivia. Yritä siis välttää asentamasta useita eri epävirallisia pakettivarastoja jotka tarjoavat samoja paketteja (esimerkiksi RPM Fusion ja Freshrpms). Pakettivarastojen jo tarjoamia RPM-paketteja ei myöskään yleensä kannata asentaa käsin kolmannen osapuolen lähteistä.

Esimerkiksi pakettien päivitysajankohdat, nimeäminen ja riippuvuudet vaihtelevat epävirallisesta pakettivarastosta toiseen, mikä ennemmin tai myöhemmin aiheuttaa päivitysten ja ohjelmien asentamisen epäonnistumista.

Vaikka et käyttäisi päällekkäisiä epävirallisia pakettivarastoja, saattaa epävirallisten pakettien päivityksessä silti tulla riippuvaisuusongelmia. Nämä johtuvat siitä, ettei epävirallinen varasto ole vielä ehtinyt reagoida virallisessa pakettivarastossa tapahtuneisiin muutoksiin. Yleensä nämä ongelmat ratkeavat muutamassa tunnissa.

Katso myös[muokkaa]