LibreOffice Base

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 25. lokakuuta 2015 kello 14.24 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (LibreOffice Base)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tietokannan lukua LibreOfficen toimistopaketilla.

LibreOffice Base on LibreOffice toimisto-ohjelmiston tietokantaohjelma, joka on suunniteltu täyttämään monenlaisten käyttäjien tarpeet.

Base on vapaa tietokantaohjelma, saman tapainen kuin kaupallinen Microsoft Access. Basella voi luoda ja muokata tietokantoja. Base toimii myös edustaohjelmana muille tietokantaohjelmille kuten MariaDB, MySQL ja PostgreSQL. Basessa on velhot, joiden avulla on helppo tehdä raportteja tietokannasta. Henkilökohtaisessa tietokantakäytössä riittää Basen oma HSQL-tietokantamoottori, joka tallentaa tiedot suoraan Base-tiedostoon. Lisäksi voit tallentaa ja lukea tietoja dBase-tiedostoista, jotka toimivat myös monissa muissa vastaavissa ohjelmistoissa.

Tehokäyttäjiä ja yrityksiä kiinnostaa mahdollisuus käyttää ulkoisia tietokantoja. Base tukee suoraan yleisimpiä tietokantaohjelmistoja: MySQL, Adadas D, MS Access ja PostgreSQL. Lisäksi JDBC- ja ODBC-ajureiden avulla voi käyttää lähes mitä tahansa muutakin olemassa olevaa tietokantaa.

Windowsille on saatavilla myös mukana kulkeva versio LibreOfficesta PortableApps.com-muodossa. Voit kuljettaa asiakirjoja ja ohjelmistoa USB-tikulla tai säilyttää niitä verkossa. Lisää tietoa löydät osoitteesta Portableabbs.com.

Linuxissa oikoluku ja tavutus toimivat parhaiten käytettäessä käyttöjärjestelmän mukana tulevaa LibreOfficea. Esimerkiksi uusimmissa Ubuntuissa Voikkoon perustuva oikoluku ja tavutus ovat käytettävissä heti käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen, jos asennuksen yhteydessä on valittu asennettavaksi suomen kielen tuki.

Debian Wheezyssä joutuu asentamaan paketin libmyodbc, jotta MySQL-tietokantayhteys toimii. Lisäksi LibreOfficen Java-asetuksissa piti valita käytettäväksi Java. Sitten etäpalvelimella toimiva MySQL-tietokanta toimii.

Ohjeita löytyy netistä, esimerkiksi miten laskentataulukosta (eli Calc) saadaan tehtyä tietokanta, jossa kenttien nimeksi tulee laskentataulukon sarakkeiden nimet. Tämä on kätevää, jos on pitänyt kortistoa taulukkolaskimella ja projekti on kasvanut liikaa. Silloin on raporttien tuottaminen työlästä ja ylipäätään työskentely tämän "tietokannan" kanssa hankalaa.

Basen tietokantaa voi SQL -kielellä muokata, tehdä hakuja tai tuottaa raportteja.

Aiheesta muualla