Ero sivun ”Minecraft” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(geneerisemmät ohjeet)
Rivi 12: Rivi 12:
 
==Moninpelipalvelimen asentaminen==
 
==Moninpelipalvelimen asentaminen==
 
{{Oikeudet}}
 
{{Oikeudet}}
Aivan ensimmäiseksi tulee päättää, mitä palvelinohjelmaa halutaan ajaa. Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua ''vanilla''-palvelinta. Käytännössä kuitenkin suurin osa julkisista palvelimista käyttää [http://bukkit.org/ CraftBukkit]-ohjelmaa sen tajoamien lisäominaisuuksien vuoksi. CraftBukkit on täysin avointa lähdekoodia ja tarjoaa tuen erilaisille lisäosille (''plugin'').
+
Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua ''vanilla''-palvelinta. Mojang suosittelee Minecraft-palvelimen kanssa käytettäväksi Oraclen javaa, mutta [[OpenJDK]] käy myös hyvin. Lisätietoa ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]]. Minecraft-palvelimen voi ladata Minecraftin nettisivulta osoitteesta [https://minecraft.net/download minecraft.net/download].
  
Minecraftpalvelimen asentamisessa kannattaa ensimmäiseksi päivittää järjestelmä ajan tasalle. Tämä jälkeen asennetaan java ja muut tarvittavat paketit, joita ovat screen, wget ja jokin tekstieditori (esim. [[vim]]), mikäli näitä ei tule jakelun mukana. Melkein kaikki jakelut kuitenkin sisältävät nämä ohjelmat oletuksena. Mojang suosittelee käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy hyvin. Katso lisätietoa ohjelmien asentamisesta artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]].
+
Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraftpalvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (''root''). Kannattaa luoda palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten. Kannattaa myös harkita palvelimen ajamista rajoitetussa ympäristössä, kuten [[chroot]]illa tai [[Firejail]]illa.
  
Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraftpalvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (''root''). Luodaan siis palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten.
+
Palvelinohjelma kannattaa käynnistää [[tmux]]in, [[dtach]]in tai [[screen]]in sisään, jotta se voidaan jättää helposti pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (<tt>-Xms</tt>), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (<tt>-Xmx</tt>). Palvelinohjelmalle annetaan parametrina <tt>nogui</tt>, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.
# adduser minecraft
 
 
 
Kirjaudu seuraavaksi minecraft-käyttäjällä sisään ja hae haluamasi palvelinohjelma.
 
Mojangin tarjoama virallinen palvelinohjelma löytyy osoitteesta [https://minecraft.net/download minecraft.net/download]. Katsotaan linkki uusimpaan versioon ja ladataan se.
 
$ wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.7.9/minecraft_server.1.7.9.jar
 
 
 
CraftBukkitin uusin versio taas haetaan komentamalla:
 
$ wget http://dl.bukkit.org/downloads/craftbukkit/get/latest-rb/craftbukkit.jar
 
 
 
Palvelinohjelma käynnistetään [[screen]]in sisään, jotta se voidaan jättää pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (<tt>-Xms</tt>), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (<tt>-Xmx</tt>). Jos käytössä on Mojangin minecraft-palvelin, annetaan palvelinohjelmalle parametrina <tt>nogui</tt>, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.
 
  
 
Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:
 
Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:
  $ screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.1.7.9.jar nogui
+
  $ java -Xms512M -Xmx1024M -jar ''minecraft_server.jar'' nogui
 
 
CraftBukkit voitaisiin käynnistää taas näin:
 
$ screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar craftbukkit.jar
 
  
Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista, muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla.
+
Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia <tt>25565</tt>, mutta sitä voi säätää asetuksista muokkaamalla <tt>server.properties</tt> tiedostoa tekstieditorilla. Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.
$ vim server.properties
 
Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.
 
  
 
[[Luokka:Seikkailupelit]]
 
[[Luokka:Seikkailupelit]]

Versio 7. helmikuuta 2016 kello 20.52

Minecraft
Minecraft logo.png
Käyttöliittymä Java
Lisenssi Suljettu
Kotisivu minecraft.net

Minecraft on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio linuxille. Minecraft on kirjoitettu Javalla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain performanssieroja Oraclen Javaan nähden.

Moninpelipalvelimen asentaminen

Info.png
Komennot, jotka alkavat merkillä $ (dollari) suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat merkillä # (ristikkomerkki) suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su ja sudo.

Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua vanilla-palvelinta. Mojang suosittelee Minecraft-palvelimen kanssa käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy myös hyvin. Lisätietoa ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Minecraft-palvelimen voi ladata Minecraftin nettisivulta osoitteesta minecraft.net/download.

Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraftpalvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (root). Kannattaa luoda palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten. Kannattaa myös harkita palvelimen ajamista rajoitetussa ympäristössä, kuten chrootilla tai Firejaililla.

Palvelinohjelma kannattaa käynnistää tmuxin, dtachin tai screenin sisään, jotta se voidaan jättää helposti pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (-Xms), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (-Xmx). Palvelinohjelmalle annetaan parametrina nogui, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.

Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:

$ java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.jar nogui

Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla. Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin käynnistetään uudelleen.