Animaatiot

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aseprite[muokkaa]

Pääartikkeli: Aseprite

Aseprite on David Capellon kehittämä ja julkaisema avoimen lähdekoodin 2D-pikselianimointisovellus.

OpenToonz[muokkaa]

Pääartikkeli: OpenToonz

OpenToonz on avoimen lähdekoodin 2D-animaatiosovellus, jonka DWANGO on julkaissut. Ohjelma perustuu tunnettuun japanialaiseen Toonz Studio Ghiblin paranneltuun versioon, jonka on alun perin kehittänyt Italialainen Digital Video, Inc vuonna 1993. Ohjelmaa on käytetty esimerkiksi Rough Draft Studiosin tuottaman Futurama-sarjan, sekä Prinsessa Mononoken ja monen muun Studio Ghiblin klassikkoleffan teossa.

Stopmotion[muokkaa]

Pääartikkeli: Stopmotion

Stopmotion on kahden norjalaisen opiskelijan tekemä sovellus. Ohjelma on osa Skolelinux-projektia joka pyrkii omalta osaltaan edistämään Linuxin yleistymistä koulukäytössä. Ohjelma on vielä kehityksen alla, mutta jo hyvin käyttökelpoinen työkalu omien animaatioiden tekemiseen.

Ohjelman ideana on tarjota yksinkertainen tila animaatioiden tekemiseen. Käyttäjä voi tuoda kuvamateriaalia suoraan esimerkiksi tietokoneeseen liitettävästä webbi- tai videokamerasta tai erillisistä tiedostoista kuten digikameralla kuvatuista kuvista. Ohjelmassa kuvattuja tai tuotuja kuvia voidaan järjestellä aikajanalla tai muokata niitä helposti Gimpin avulla. Stopmotionissa animaatioihin on mahdollista liittää myös äänitiedostoja tai musiikkia taustalle. Lopuksi animaatio voidaan tallentaa normaaliksi videotiedostoksi.

GIMP Animation Package[muokkaa]

Pääartikkeli: Gimp GAP

Gimp GAPGAP eli Gimp animation package on Gimp-kuvakäsittelyohjelman erillinen liitännäisosa. GAPillä voidaan tehdä erilaisia animaatioita aina verkkosivuille tulevista mainoksista digikameralla kuvattuihin animaatioihin. Käytettävyydeltään GAP voi olla kokemattomalle käyttäjälle hieman hankala, mutta Gimpiä ennestään käyttäneelle ohjelma on helpompi sisäistää. On muistettava, että Gimp on päasiallisesti tarkoitettu yksittäisten kuvien käsittelyä varten joten esimerkiksi äänen lisääminen animaatioihin voi olla hankalaa. GAP-liitännäisosa on helposti järjestelmän pääkäyttäjän asennettavissa. Ohjelmaa ei ole saatavissa suomenkielisenä.

https://www.gimp.org/tutorials/Using_GAP/

GCompris - Piirrä kuva tai luo animaatio[muokkaa]

Pääartikkeli: GCompris

GCompris on erityisesti pienemmille lapsille tarkoitettu opetusohjelmakokoelma. Ohjelmaa on esitelty yleisesti Linuxkouluun.fi-sivuston aikaisemmassa artikkelissa. Yksi GCompriksen osa on nimeltään "Piirrä kuva tai luo animaatio" jonka avulla voidaan tehdä hyvin yksinkertaisia animaatioita. Animaatioiden tekemiseen ohjelmassa on suuri valikoima erilaisia kuvia ja objekteja. Ohjelma soveltuu hyvin pienemmille lapsille omien pienten animaatioiden tekemiseen. Lopullinen tuotos voidaan tallentaa ohjelmaan myöhempää katselua varten.