Digi-tv

Linux.fista
(Ohjattu sivulta DVB)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digi-tv-sovittimen käyttöön tarvitset sopivan ajurin, nipun ohjelmia joilla voit säätää sovittimen oikealle kanavalle sekä mediasoittimen, joka osaa toistaa sovittimen lähettämää videodataa. Jokin sopiva mediasoitin ja koodekit ovat saatavilla useimpiin jakeluihin, digi-tv-kortin ohjausohjelmistot taas sisältyvät esimerkiksi Debianissa, Fedorassa ja Mandrivassa dvb-apps ja vanhemmissa Ubuntuissa pakettiin dvb-utils (Ubuntu 9.10 käyttää dvb-appsia). Lisätietoja ohjelmapakettien asentamisesta.

Kanavan valinta ja virittäminen[muokkaa]

Periaatteessa voisit käskyttää digi-tv-sovittimen oikealle kanavalle vain käskemällä sen oikealle taajuudelle. Koska harva tuntee taajuuksia ulkoa tai jaksaa kirjoittaa koko taajuutta aina kanavaa vaihtaessa, kannattaa digi-tv-sovitinta ensin käskeä skannaamaan yleisimmät taajuudet ja tekemään tiedoston, jossa on näkyvät kanavat taajuuksineen. Yleensä tiedoston nimeksi annetaan channels.conf.

Ensin kannattaa tarkistaa, että dvb-apps/dvb-utils-ohjelmapaketti on asennettuna ja että dvbv5-scan, scan, tai scandvb-ohjelma löytyy koneesta. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa, onko /usr/share/dvb-apps- tai /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t (tai .../dvb-c tai .../dvb-s) -alihakemistoissa tiedostoa, jossa olisi oman DVB-jakeluverkon kanavanippuparametreja tarjolla. Tiedoston nimi on muotoa fi-kaupunki tai fi-operaattori. Aja sitten

scandvb /usr/share/dvb-apps/ntsc/finnish

tai

scan /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/fi-Kaupunki

tai

scan /usr/share/dvb/dvb-t/fi-Kaupunki

tai

dvbv5-scan -O ZAP /usr/share/dvb/dvb-t/fi-Kaupunki 

tai vastaava komento, parametrinä löytämäsi tiedosto. Jos et saa listausta tv-kanavista, katso ytimen viestien (dmesg) ja moduulien (lsmod) listauksista, onko sovitinta ylipäänsä tunnistettu. Mikäli löydät näistä tulosteista digi-tv-sovitinta kuvaavia rivejä, tarkista antennijohdot, kuuluvuudet jne. Ellei em. kanavanipputiedostoa löydy omasta T-, C- tai S-verkosta, selvitä ensin oman digiboksisi kanavatietojen tai operaattorisi www-sivujen kautta digitv-kanavanippujen parametrit, ja luo sitten em. dvb-apps -ohjelmiston mukana tulevien fi-kaupunki -mallikonfiguraatioiden pohjalta oma kanavanippujen syötetiedosto, jota käytät em. tapaan apuna kanavien haussa.

Jos sait tv-kanavalistauksen, aja komento uudelleen ja kopioi tuloste esimerkiksi tiedostoon channels.conf, jonka voit sijoittaa vaikkapa piilohakemistoon .azap kotihakemistosi alle:

cd ~
mkdir .azap
scandvb /usr/share/dvb-apps/ntsc/finnish > .azap/channels.conf

Komennolla

dvbtraffic

voit tarkkailla sovittimen dataliikennettä.

Sovittimen vastaanottamaan MPEG2-videokuvaan pääsee käsiksi laitetiedoston /dev/dvb/adapter0/dvr0 (tai adapter1, adapter2 jne.) kautta. Jos sovittimessa on MPEG2-purkupiiri, valmiiksi puretun videon saa laitetiedostosta /dev/video (tai /dev/video0, video1 jne).

Kaffeine[muokkaa]

Kaffeine osaa hakea kanavat itse. Jos se tunnistaa digi-tv-kortin, Dvb-valikosta löytyy toiminto kanavien virittämiseen. Näin löydetyt kanavat ilmestyvät sitten kanavalistaan.

Kun Kaffeine on käynnistetty ensimmäisen kerran, se luo kansion ~/.kde/share/apps/kaffeine/ jonne se kopioi muutamien eri DVB-verkkojen kanavanippujen tiedot. Kaffeine ei siis käytä suoraan dvb-apps mukana tulevia jakeluverkkojen kanavanipputietoja. Syntaksi on sama kaffeine v0.xx versioissa, eli voit kopioida dvb-apps -sovelluksen dvb-{t,c,s}/fi-Kaupunki tiedoston tuonne ~/.kde/share/apps/kaffeine/ hakemistoon, ja antaa Kaffeinen käyttää sitä kanavien hakuun. Kaffeine v1.xx (esim. Fedora 13) käyttää lähetysverkkojen profiilitiedostoa ~/.kde/share/apps/kaffeine/scanfile.dvb, jonne on tarvittaessa mahdollista lisätä oman lähetysverkon kanavanippujen tiedot.

Kaffeine osaa näyttää Ylen DVB-tekstitykset oikein. Kaffeinen vanhat versiot käyttävät Xineä ja Xinessä olevan bugin vuoksi ne tulevat tosin viiveellä. EPG- ja OSD-tiedot näkyvät oikein versiosta 0.8.7 alkaen, tosin joskus ne ovat ruotsiksi. Uusin Kaffeinen versio käyttää VLC:tä videoiden toistamiseen.

MPlayer[muokkaa]

MPlayer osaa näyttää digi-tv-kortin tuottamaa kuvaa. scandvb- tai scan-ohjelmalla luotu kanavatiedosto on tällöin tallennettava nimelle ~/.mplayer/channels.conf. Tämä tapahtuu esim. DVB-T verkon kanavien osalta komennolla:

scandvb /usr/share/dvb-apps/dvb-t/fi-Paikkakunta > ~/.mplayer/channels.conf

Tämän jälkeen MPlayerilla voidaan katsoa kanavaa komennolla

mplayer dvb://kanava

Esimerkiksi

mplayer "dvb://Yle TV2"

Eli dvb://-alun jälkeen tulee kanavan nimi. Nimet löytyvät ~/.mplayer/channels.conf -tiedostosta.

Usein digi-tv:n sisältö on lomitettua, joten kannattaa käyttää lomituksenpoistoa. Esimerkkinä lomituksenpoistosta fd:

mplayer -vf pp=fd "dvb://Yle TV2"

MPlayer ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi hallitse oikeaoppisia tekstityksiä (ns. ylen tekstit).

xine[muokkaa]

xine osaa samoin näyttää DVB-lähetyksiä, kun laiteajurit on vaan asianmukaisesti asennettuna. Kanavahaku tapahtuu samalla tavalla, kuin mplayer-ohjelmankin osalta, eli esim. DVB-T verkossa:

scandvb /usr/share/dvb-apps/dvb-t/fi-Paikkakunta > ~/.xine/channels.conf


Jos MPlayerille kanavat on jo haettu, voidaan ottaa sen kanavalista suoraan xine-ohjelman käyttöön:

cp -p ~/.mplayer/channels.conf ~/.xine/channels.conf

Ylen kanavien nk. DVB-tekstitykset saa xine-ohjelmassa näkyviin, kun subtitle-asetukset on vaan asetettu oikein.

Totem[muokkaa]

Totem on edustaohjelmana toimiva mediasoitin joka käyttää taustaohjelmanaan GStreameria (vanhemmissa versioissa oli mahdollista käyttää myös Xineä). Kanavalista on samanlainen kuin edellä, se pitää vain kopioida oikealle paikalle:

cp -p channels.conf ~/.gstreamer-0.10/dvb-channels.conf

Mikäli käytät totem-xineä, katso kohta Xine.

gxine[muokkaa]

DVB-toiston aloittaminen: "Tiedosto > DVB" tai "Tiedosto > Avaa MRL... > dvb://". Kanavalistalla olevat kanavat ilmestyvät soittolistalle ja viimeksi toistettua kanavaa aletaan toistaa. Kanavalista luetaan tiedostosta "~/.xine/channels.conf".

DVB-tekstitys pitää tarvittaessa aktivoida valikosta: Esimerkiksi "Näytä > Tekstitykset > Kanava 0 / fin" tai "Näytä > Tekstitykset > Kanava 1 / swe". Soittolistalta voi haluamansa kanavat tallentaa mediamerkintöihin, jolloin ne ovat helpommin saatavilla. Ääniraitaa ei voi valita, ensimmäinen saatavilla oleva toistetaan.

Kanavalistan kanaviin viitataan niiden nimellä ("dvb://Yle Teema") tai järjestysnumerolla ("dvb://4", ensimmäinen kanava listalla on "dvb://0"). Ohjelmatiedot tämänhetkisestä ja seuraavasta ohjelmasta saa näkyviin OSD-näyttöön näppäimellä "u" tai "<f7>" toiston aikana.

VLC[muokkaa]

Lataa kanavalista seuraavasti: "Media > Avaa tiedosto > .xine/channels.conf". Viite kanavalistaan luodaan soittolistalle. Puumuotoisen hierarkian laajentamalla saa esiin listan kaikista kanavista. Jos työpöydälle tai ylä/alapalkkiin haluaa oman pikakuvakkeen VLC:n DVB-katselua varten, niin komentorivi on tällöin

vlc --playlist ~/.xine/channels.conf

VLC v1.13 alkaen syntaksi on hieman erilainen:

vlc --open ~/.xine/channels.conf

Yksittäisiä kanavia ei voi kopioida soittolistalta mediakirjastoon, mutta koko hierarkian voi. Kanavan nimi tai esitettävä ohjelma näkyy toistoa aloittaessa OSD-viestinä. Äänen ja tekstityksen kielen voi asetuksista määritellä oletusarvoisesti käyttöön, mutta niitä voi myös toiston aikana vaihtaa. Esimerkiksi "Ääni > Ääniraita > Raita 1 - [English]" ja "Video > Tekstitysraita > 4:3 subtitles [Suomi]".

Tekstitys- ja ääniasetukset on mahdollista asettaa niin, että VLC käyttää haluttuja kieliä ensisijaisesti ja jos niitä ei löydy, käytetään sitten varalla mitä tahansa lähetteen tekstitys/ääniraitaa. Esim. Yle lähettää tanskalaiset elokuvat Dansk/tanskalaisella äänellä ja tuo ao. any-valinta varmistaa, että ko. ääniraita tulee automaattisesti kuuluviin. Subtitles/Tekstitysraita -asetuksiin voisi laittaa esim 'fi,gb,us,en,uk,se,any', jolloin tuossa priorisointijärjestyksessä näytetään tekstitysraita, jos se lähetteessä on mukana. Vastaavasti Audio/ääniraidan kielet voisi laittaa esim. 'fi,se,en,uk,us,any', mutta Ylen lähetyksissä näkövammaisia varten oleva suomenkielinen ääniraita (DVB-ääniraita hollanninkielelle) tulee valituksi vaikkapa norjankielistä (no) ohjelmaa katsottaessa. Ääniraidan valinnassa tuo viimeinen 'any' ei siis välttämättä johda toivottuun lopputulokseen.

VLC käyttää Kaffeinea vähemmän prosessoritehoa ja näin se soveltuu hitaammissakin koneissa SD-tasoisten kanavien katseluun. VLC selviytyy HD-kanavistakin selvästi pienemmällä prosessoriteholla, kuin Kaffeine.

Sovittimet[muokkaa]

Sovitin Toimivuus
Afatech AF9015 (myös AF9016 toimii samalla ajurilla)

A-Link DTU(m), TubeStick

Toimii, kernel 2.6.28 tai uudempi. Vanhempiin, haettavissa Mercurial-versionhallintajärjestelmällä osoitteesta http://linuxtv.org/hg/~anttip/af9015/ . Firmware on ladattavissa osoitteesta http://www.otit.fi/~crope/v4l-dvb/af9015/af9015_firmware_cutter/firmware_files/ ja tyypillisesti se tulee ladata hakemistoon /lib/firmware/.

Fedora 16. Mukana tulevalta asennuslevyltä pitää kopioida firmware paikkaan /lib/firmware. Siis tiedostot hakemistossa /Driver/x86/x86/i386/ olevat *.imp -tiedostot

A-Link DTU(L) Toimii, ohjeen http://arcierisinasce.wordpress.com/2010/02/21/smscore_set_device_mode-error-2-loading-firmware-dvb_nova_12mhz_b0-inp/ mukaan (ajuritiedosto on dvb_nova_12mhz_b0.inp). Kyseessä on tämä tikku: http://store.a-link.com/fi/DTU.html, eli pieni musta, päällä lukee A-LINK(r) DTU.
Anysee E30 ja E30C Plus Toimii beta-vaiheessa olevalla ajurilla, haettavissa Mercurial-versionhallintajärjestelmällä osoitteesta http://linuxtv.org/hg/v4l-dvb/ . Osassa laitteista olevalle Conax-kortinlukijalla ei ole tukea.
Artec T14 USB2.0 DVB-T (myös USB1.1) Toimii. Huom! Artec T14BR -mallille ei ainakaan toistaiseksi ole tukea ilman ajurin patchaamista. Patch-tiedosto löytyy täältä ja se lisättänee linuxtv.org-ajureihin tulevaisuudessa. Testattu (T14BR & patch): Kubuntu 7.10 Gutsy. Kernelin versiossa 2.6.25 molemmat tuettuna suoraan.
Artec T14BR ja T14BR Lite USB2.0 DVB-T Toimii. Firmware: Kernel 2.6.25-.27 dvb-usb-dib0700-1.10.fw ja Kernel 2.6.28 dvb-usb-dib0700-1.20.fw (kansioon /lib/firmware/). Eri sisuskalut kuin Artec T14:ssa. Testattu: Arch Linux x86_64 Toimii suoraan: Ubuntu 8.04 -­ 12.04.
Digital Everywhere FireDTV / FloppyDTV Toimii, ajuri "firedtv" on sisällytetty Linux -ytimeen versiosta 2.6.29 alkaen, sitä edeltänyt kehitysversio on saatavilla Linux -ytimille versiosta 2.6.25 alkaen. Myös CI-tuki pitäisi olla toiminnassa. Testattu: Ubuntu 8.04. x86_64. Testattu kehitys- ja vakaa versio arkkitehtuurilla PowerPC.
Fuj:tech (/Fujitech) DTV PRO Verkkokauppa.comin (30.7.2010) myymät Fuj:techit ovat Realtekin piirillä (RTL2832U), joka toimii suoraan ainakin (L)ubuntu 15.10 ilman erillisiä ajureita (Kaffeine, kaukosäädintä ei kokeiltu). (Fujitech DTV Pro (Realtek) ajuri, jos ei muuten toimi: kts. http://linbay.blogspot.com/2012/05/hassle-almost-free-rtl2832u-linux.html )
Hauppauge WinTV-Nexus-CA Kortin digitaalinen viritin toimii. Testattu: Suse 10.0. ja Suse 10.3. (MythTV, Kaffeine)
Hauppauge WinTV NOVA-T USB2 (rev. 93004) Toimii oikealla firmwarella. Testattu: Mandriva 2007.
Hauppauge WinTV NOVA-T PCI (90002) Toimii. Saattaa vaatia moduulin cx88_dvb lataamisen. Testattu: Ubuntu 6.06->
Hauppauge WinTV NOVA-TD-500 Toimii, vaatii firmwaren dvb-usb-dib0700-1.20.fw, laita kansioon /lib/firmware/. Testattu: Debian 6.0 Squeeze
Hauppauge WinTV SoloHD Toimii, vaatii firmwaren dvb-demod-si2168-d60-01.fw, kopioi hakemistoon /lib/firmware. Muut käytetyt loitsut: modprobe em28xx, echo "2040 8268" > /sys/bus/usb/drivers/em28xx/new_id Testattu: Debian 10.13
Nebula DVB-T PCI ja kaukosäädin Toimivat. Ohjeet asennukseen löytyvät Ubuntu Suomen keskustelualueelta. Testattu: Ubuntu, Debian.
Pinnacle PCTV 300i DVB-T PCI Toimii ytimestä löytyvällä SAA7134-ajurilla. Lisätietoja sen säätämiseen löytyy Gentoon wikistä.
Satelco EasyWatch DVB-C PCI Toimii. Testattu: Arch Linux
Technotrend C-1500 Toimii tuoreimmilla linuxtv.orgin ajureilla. Myös oheislaitteena saatava CI-moduuli toimii Conax CAMillamythtv:ssä ja Kaffeinella
Technotrend T-1500 Toimii. Vaatii get_dvb_firmware-skriptin käyttöä (sama piirisarja kuin Terratec Cinergy 1200:ssä). Katso myös oheinen Ubuntu-juttu.
Technotrend C-1501 DVB-C PCI Toimii. Testattu: Arch Linux, SUSE 13.1 (kaukosäädintä ei kokeiltu)
Technotrend CT-3650 CI DVB-C/DVB-T USB Toimii. Testattu: Arch Linux (dvb-c)
Technotrend DVB-C Budget (Hauppauge WinTV NOVA) Toimii. Testattu: Suse 10.0
Technotrend/Hauppauge WinTV DVB-C rev2.X Toimii.
Technotrend Premium C-2300 Digitaalinen viritin toimii. Käytännössä identtinen Hauppauge Nexus-CA:n (yllä) kanssa.
Terratec Cinergy T USB XE (USB) Toimii linuxtv.orgin ajurin ja af9005-firmwaren yhdistelmällä. Ylen kanavat näkyivät testissä huonosti, mikä tosin saattoi johtua usb-väylän heikosta virransyötöstä. Testattu: Ubuntu 7.04.
Terratec Cinergy T USB XS (USB) Toimii kokeellisella ajurilla. Testattu: Ubuntu 7.04 ja 7.10. 8.04 versiossa toimii täydellisesti kun asentaa ubuntu-restricted-extras paketin ja käyttää kaffeine soitinta. Totem tarvitsee ilmeisesti kanavaluettelon johonkin asetustiedostoon, mutta tuo kaffeine osaa virittää kanavat nappia klikkaamalla.
Terratec Cinergy T USB XXS (USB) Toimii uusimmilla v4l-dvb ajurilla. Testattu: Ubuntu 8.04

- Testattu Kubuntu 8.10:ssä: toimii täydellisesti ilman mitään virityksiä (kaffeinella), myös YLEn tekstitykset. (Kaukosäädintä ei kokeiltu.) Toimii Ubuntu 11.04. Kaukosäädintä ei täälläkään kokeiltu.

Fedora 16 toimii. Tosin vaikeuksia oli löytää sopiva mpeg dekooderi. (mutta se ei ole tikun ongelma). Ts ensin näkyi kanavan ohjelmatiedot, muttei kuvaa.

Terratec Cinergy T2 (USB) Toimii täysin. Testattu: Suse 10.0, Ubuntu 7.04 - 10.10.
Terratec Cinergy 1200-C Toimii suoraan ainakin Mythbuntu 10.04:llä. Jotkin vanhemmat Linux-versiot: Toimii ajurilla budget-av, joka löytyy uusimmista ytimen versioista. Huom! Kortista on ilmestynyt uusi versio, jolle pitää itse kääntää kokeellinen ajuri, kts Terratec_cinergy_1200_dvb-c.html ohje ja linuxtv.orgin artikkeli. Huom2! v4l-dvb on kehittynyt sen verran, että nykyään riittää lähdekoodin hakeminen ja kääntäminen. Korjaustiedostoja (patcheja) ei tarvita. Testattu: Gentoo, Mandriva, Debian 4.0, Ubuntu, KnoppMyth, Fedora, Mythbuntu
Terratec Cinergy 1200-T Toimii. Vaatii get_dvb_firmware-skriptin käyttöä. Katso myös oheinen Ubuntu-juttu.
Terratec Cinergy C PCI Toimii, ajuri mukana Linuxin versiossa 2.6.33. DVB-C kortti. Myös HD-kanavat näkyvät. Ajuriprojektit: mantis ja mantis-v4l. Ajuriprojektien vetäjä suosittelee mantis-v4l:n käyttöä. Jos kanavahaku ei kuitenkaan onnistu, lue tästä vinkki, jolla moni on saanut kortin toimimaan. Katso myös oheinen LinuxTVWiki-juttu, valmistajan infosivu ja patch kaukosäätimelle. Testattu: Fedora 8, 9, 10 ja 11 (x86_64), Arch Linux kernelillä 2.6.31 (x86_64). Toimii suoraan Fedora 13 jakelussa, kun /etc/rc.d/rc.local scriptiin laittaa modulin latautumaan '/sbin/modeprobe mantis'.
Terratec H5 Ei toimi, tämänkin tikun käyttämälle Micronas DRX-K-piirille ei ole ajuria.
Terratec T3 (USB) Toimii. Testattu: Ubuntu 10.04.
TrekStor Terres 2.0 Toimii, vaatii ajurin kääntämisen, katso ohjeet. Testattu: Ubuntu 12.04, Debian testing.
TwinhanDTV Alpha (USB) Toimii. Vaatii erikseen ladattavan firmware-koodin. Mukana tuleva kaukosäädinkin toimii. Huom! Markkinoille on tullut laitteita uudemmalla piirisarjalla(esim. 7045A), joka ei vielä ole tuettu Linuxissa. Testattu: Fedora Core 4, Debian unstable
TwinhanDTV USB-Ter (USB1.1) Toimii, mutta vaatii firmware-tiedoston kopioimisen hotplug-kansioon. Mepis 6:ssa toimii suoraan, Suse 10.2 vaati vanilla-ytimen (>=2.6.20) kääntämisen.

Huomioitavia asioita sovittimista[muokkaa]

USB-sovitin saattaa vaatia enemmän virtaa kuin mitä kaikki koneet antavat usb-porteistaan. Ainakin yhdessä tapauksessa virran loppuminen näkyi siten, että kortti näytti toimivan oikein, mutta kuvassa oli vaan merkittävästi häiriöitä. Häiriöt näyttivät siltä, että signaali olisi liian heikko. Onneksi tämä vika on helppo korjata ottamalla käyttöön usb toistin (hub), jolla on erillinen sähkönsyöttö.


Nämä (usb-liitäntäiset) myöskin lämpenevät käytössä aika runsaasti.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]