Maapallon tutkimista

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maksuttomien karttaohjelmien tarjonta on rikastunut huomattavasti parin viime vuoden aikana. Tässä artikkelissa esitellään viisi eri tapaa tutkiskella maapalloa tietotekniikan avulla. Esiteltäviin ohjelmiin tullaan tutustumaan sivustolla tarkemmin erillisten ohjeiden avulla.

Google Earth ja Google Maps[muokkaa]

Google maps toimii nettiselaimella
Google Earth

Hakukoneyhtiö Google julkaisi pari vuotta sitten omat karttapalvelunsa Google Earthin ja Mapsin. Molemmat käyttävät samoja tarkkoja karttoja maapallosta joita pääsee paikoitellen tarkastelemaan lähes katutasolle asti.

Google Maps[muokkaa]

Google Maps on nettiselaimella toimiva karttapalvelu joka löytyy osoitteesta http://maps.google.com . Sitä on helppo käyttää tarkastelemaan reittejä, etsimään osoitteita tai muuten vain tutkimaan maapalloa. Palvelu toimii millä tahansa modernilla verkkoselaimella ja ei vaadi erityisen tehokasta työpistettä. Se toimii hyvin esimerkiksi kevytpäätejärjestelmässä.

Google Earth[muokkaa]

Pääartikkeli: Google Earth

Google Earth on itsenäinen ohjelmisto joka tarvitsee toimiakseen modernin tehokkaan työaseman. Ohjelmassa maapalloa voidaan vapaasti pyöritellä ja matkustaa eri kohteisiin. Ohjelma lataa kartat internetissä olevalta palvelimelta joten nopea internet-yhteys tekee ohjelman käytöstä huomattavasti sulavampaa.

Earth3D[muokkaa]

Pääartikkeli: Earth3D

Kuvakaappaus ohjelmasta Earth3D

Earth3D on ikään kuin karsittu Google Earth. Se käyttää mm. NASA:n satelliittikarttoja, mutta ei sisällä yhtä tarkkoja kuvia kaupungeista kuin Google Earth. Ohjelman vahvuuksina on mahdollisuus tarkastella maapalloa useiden erilaisten karttojen avulla. Sillä voi katsella esimerkiksi miltä maapallo näyttää yöllä, tai kun pohjoisessa on talvi.

Earth 3D vaatii toimiakseen työasematasoisen tietokoneen joten kevytpäätteillä sitä ei voi käyttää. Ohjelma sopii hyvin esim. karttojen tarkasteluun tai visualisointiin, mutta käytettävyydeltään ja toimintavarmuudeltaan se ei ole Google Earthin veroinen.

Marble[muokkaa]

Pääartikkeli: Marble. Katso myös Marblen perusohje.

Marblen maapallo

Marble on äärimmäisen pieni karttaohjelma. Sen perusajatuksena on olla mahdollisimman kevyt, nopeasti käynnistyvä ja toimia hieman hitaammissakin tietokoneissa. Marblen mukana tulee pienikokoinen karttapaketti, joten se ei tarvitse jatkuvaa internet-yhteyttä ja se ei näin hae jatkuvasti karttatietoa verkosta Google Earthin tapaan. Samalla on muistettava, että Marblen kartat eivät yllä lähellekään samaan tarkkuuteen kuin Google Earthissa.

Jos internet-yhteys on käytettävissä, Marblella voi katsella OpenStreetMap-karttoja sekä tehdä reittihakuja. OpenStreetMap-kartan palan voi myös ladata käytettäväksi yhteydettömässä tilassa.

Marble sopii tällä hetkellä hyvin pienimuotoiseen karttapallon esittelyyn ja tutkimiseen. Ohjelma on hyvä, jos ei ole tarvetta tarkoille yksittäisten kaupunkien kartoille tai jos käytettävissä oleva internet-yhteys olisi muille ohjelmille liian hidas. Ohjelma on hyvä myös OpenStreetMap-karttojen käyttämiseen.

Geoserver[muokkaa]

Pääartikkeli: Geoserver.

Geoserverillä piirrettyä ainestoa.

GeoServer on avoimen lähdekoodin palvelin, joka on ohjelmoitu Java-kielellä. Sen avulla käyttäjät voivat jakaa, muokata ja julkaista paikkatietoja käyttäen avoimia standarteja.

Mapserver[muokkaa]

Pääartikkeli: Mapserver.

OpenStreetMap-aineistoa Suomesta Mapserverillä piirrettynä.

Mapserver on Minnesotan yliopiston ja NASAn kanssa kehittämä ohjelma, jolla voi tuottaa mm. tietokannassa olevasta paikkatietoaineistosta karttakuvia. Mapserver on vaihtoehto Geoserverille.

OpenCPN[muokkaa]

Pääartikkeli: OpenCPN.

OpenCPN on merenkulkijoille suunnattu GPS-navigointiohjelma.

Katso myös[muokkaa]