Työpöytäplanetaariot

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Planetaariot ovat suuria tiloja joissa tähtitaivas voidaan heijastaa huoneen pyöreään kattoon ja näin tutkia ja esitellä havainnollisesti tähtitaivaan sen eri kohteita. Tähtitaivaaseen voidaan tutustua myös tietokoneiden avulla useilla siihen tarkoitettujen ohjelmien avulla. Näistä kolme suosittua Linuxille saataville olevaa ohjelmistoa on esitelty seuraavassa.

KStars työpöytäplanetaario[muokkaa]

Pääartikkeli: Kstars. Katso myös KStarsin perusohje.

Marsin sijainti taivaalla

KStars on pienitehoisemmallakin tietokoneella hyvin toimiva planetaariosovellus. Se sisältää tiedot yli 100 000 tähdestä, aurinkokuntamme planeetoista sekä monista muista yötaivaalla näkyvistä kappaleista.

Ideana KStarsisssa on, että käyttäjä voi antaa sille oman sijaintinsa maapallolla sekä määrittää haluamansa kellonajan. Tämän jälkeen ohjelma osaa mallintaa käyttäjän syöttämiin tietoihin pohjautuvan tähtitaivaan. Sijainnin määrittäminen tapahtuu valitsemalla omaa sijaintia lähimpänä olevan kaupungin tai syöttämällä sen tarkat koordinaatit. Suomesta valmiiksi ohjelmassa olevia kaupunkeja ovat esimerkiksi Turku, Tampere, Helsinki ja Oulu.

KStarsissa on tosiharrastajalle mielenkiintoinen ominaisuus, joka mahdollistaa tietokoneeseen liitettävän kaukoputken ohjaamisen. Ohjelmalla voidaan siis valita haluttu taivaankappale ja käskeä kaukoputkea yhdellä komennolla suuntaamaan itsensä siihen. Tämän jälkeen valittua tähteä voidaan katsella kaukoputken avulla. Muita ohjelman käytännöllisiä ominaisuuksia ovat mm. mahdollisuus omien tähtitieteellisten laskelmien, kuten koordinaatti- ja kalenterilaskelmien sekä omien muistiinpanojen tekemiseen.

Celestia – vapaata lentoa avaruudessa[muokkaa]

Pääartikkeli: Celestia. Katso myös Celestian perusohje.

Mars n. 100 000 km etäisyydeltä

Celestian lähestymistapa planetaarioihin poikkeaa suuresti KStarsista. Celestia mahdollistaa vapaan matkustelun avaruudessa ja samalla tutustumisen aurinkokuntiemme planeettoihin sekä tuhansiin tähtiin. Celestian laitteistovaatimukset ovat huomattavasti suuremmat esimerkiksi KStarsiin verrattuna ja ohjelma vaatii modernin työaseman toimiakseen sulavasti.

Celestialla voidaan tutustua avaruuden kappaleisiin täysin vapaasti liikkumalla. Planeettoja on mahdollista vapaasti pyöritellä ja käännellä, ja eri kohteista löytyy tarvittaessa lisätietoa. Planeettojen asennot ohjelmassa määräytyvät nykyisen kellonajan mukaan, jolloin esimerkiksi maapalloa voidaan tarkastella ikään kuin reaaliajassa ulkoavaruudesta. Ohjelmassa kellonaikaa voidaan myös nopeuttaa tai hidastaa, joka mahdollistaa planeettojen liikkeen paremman tarkkailun. Ohjelman kohteiden tarkkuutta kuvaa hyvin se, että siitä löytyy mallinnettuna objekteja aina yksittäisistä satelliiteista ja avaruussukkuloista aina kokonaisiin tähtiin. Lisämateriaalia ohjelmaan löytyy valtavasti ja lisää tekevät useat innokkaat tähtitieteen harrastelijat ympäri maailmaa.

Stellarium[muokkaa]

Pääartikkeli: Stellarium. Katso myös Stellariumin perusohje.

Kaukainen tähti Stellariumissa

Stellarium tarjoaa vielä kolmannen näkökulman taivaan tutkimiseen. Stellariumin lähtökohtana on luoda tunnelmaltaan aito ympäristö tähtien tarkkailuun, aivan kuin katselija itse olisi ulkona luonnossa. Ohjelma luo katselijan paikkaan nähden tosiaikaisen taivaan eli taivaan kappaleet ovat samoilla paikoilla kuin oikeata taivasta samalla hetkellä katsottaessa. Tarkkailija voi siis valita haluamansa ympäristön mm. maanpinnalta, kuusta tai marsista josta taivasta katsellaan. Ohjelmaan voi myös ladata vapaaehtoisten tekemiä maisemia.

Auringonpimennys Stellariumissa

Opetuskäytössä kätevä ominaisuus on erityisesti se, että ohjelma voidaan asettaa näyttämään jotain tiettyä kellonaikaa. Tällöin ohjelmalla voidaan esimerkiksi tarkkailla auringonpimennystä maanpinnalta katsottuna. Samoin planeettojen ja tähtien liikettä suhteessa maahan voidaan tarkastella nopeuttamalla ajan kulumista.

Google Earth[muokkaa]

Pääartikkeli: Google Earth

Google Earth on itsenäinen ohjelmisto joka tarvitsee toimiakseen modernin tehokkaan työaseman. Ohjelmassa tähtitaivasta tai maapalloa voidaan vapaasti pyöritellä ja matkustaa eri kohteisiin. Ohjelma lataa tähtikartat internetissä olevalta palvelimelta joten nopea internet-yhteys tekee ohjelman käytöstä huomattavasti sulavampaa.


Xplanet[muokkaa]

Pääartikkeli: Xplanet

Xplanet on ohjelmisto, jonka avulla voi muodostaa kuvia mistä tahansa planeetasta ja/tai niiden kuista. Tyypillinen käyttökohde on tehdä jatkuvasti päivittyvä kuva maasta, jossa päivän ja yön eteneminen näkyy.

Katso myös[muokkaa]