NetworkManager

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NetworkManager
Käyttöliittymä teksti, Qt, GTK
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu wiki.gnome.org/Projects/NetworkManager
NetworkManager 0.7:n Gnome-pohjainen käyttöliittymä.
Yhteysasetusvalikko.
Hiiren 2-näppäimellä aukeava valikko.

NetworkManager on verkkoyhteyksien hallintaan tarkoitettu työkalu, joka asentuu usein työpöytäjakeluiden mukana. Se on erityisen kätevä kannettaville tietokoneille, jotka vaihtavat usein eri langattomien ja langallisten yhteyksien välillä.

NetworkManager mahdollistaa helpon vaihtamisen eri WLAN-verkkojen välillä listaten saatavilla olevat verkot sekä näyttäen niiden kuuluvuuden. Se osaa myös automaattisesti vaihtaa käyttäjän aikaisemmin käyttämään yhteyteen hänen saapuessaan uudelleen sen kuuluvuusalueelle.

Myös VPN-yhteyksien hallinta onnistuu NetworkManagerin kautta. 0.7-versiosta lähtien NetworkManager tukee myös kännykkälaajakaistaa sekä useampaa samanaikaista yhteyttä. NetworkManagerin kehittämisen aloitti Red Hat vuonna 2004.

NetworkManager-ohjelma koostuu erikseen päällekytkettävästä järjestelmän taustaprosessista (daemon) sekä sitä ohjaavasta edustaohjelmasta kuten työpöydän ilmoitusalueen kuvakkeesta. Edustaohjelmat löytyvät ainakin Gnomelle ja KDE:lle (knetworkmanager), mutta ne integroituvat myös monille muille työpöydille. Olemassa on myös cnetworkmanager-niminen komentorivipohjainen käyttöliittymä.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]