Nimipalvelin

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nimipalvelin on palvelin, joka kertoo koneiden nimiä (à la www.example.com) vastaavat Internet-osoitteet (à la 192.168.1.1), joiden perusteella Internetin liikenne reititetään (katso DNS). IP-osoitteet voidaan vastaavasti muuttaa nimiksi käänteisnimipalvelulla ("reverse DNS").

Koneiden nimien lisäksi nimipalvelimella on muutakin tietoa, tärkeimpänä MX-tietue eli tieto siitä, mikä kone ottaa vastaan tietyn koneen tai verkkotunnuksen sähköpostit.

Jokaisella verkkotunnuksella on oltava vähintään kaksi luotettavaa nimipalvelinta, mielellään eri verkoissa, jotta verkon häiriöt tai itse palvelinten ongelmat eivät estäisi koneiden löytämistä. Myös lähiverkossa voi olla oma sisäinen nimipalvelin, toisaalta välipalvelimena, toisaalta lähiverkon ulospäin näkymättömien koneiden nimiä varten. Usein DHCP-palvelin toimii myös nimipalvelimena DHCP-asiakkaiden osalta.

Pienessä lähiverkossa, kuten muutaman koneen kotiverkossa, nimipalvelin voidaan korvata /etc/hosts-tiedostoilla, mutta hiukankin suuremman verkon kohdalla tiedostojen pitäminen ajan tasalla jokaisella koneella voi olla turhauttavaa ja virhealtista. Myös pelkkänä välimuistina toimiva nimipalvelin voi joskus olla tarkoituksenmukainen. Pienessä verkossa voi käyttää myös netbios-nimipalvelua.

Internetissä BIND-palvelin named ("Berkeley Internet Name Domain Server") lienee käytetyin nimipalvelin. Pienissä lähiverkoissa BIND saattaa kuitenkin olla turhan monipuolinen ja vaikeasti hallittava. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi djbdns ja dnsmasq.