Xephyr

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Xephyr näyttämässä etäkoneen KDM-kirjautumisruutua. Kokoruudun X-istunnon ikkunointiohjelmana toimii Fluxbox.

Xephyr on X-palvelin, joka toimii omassa ikkunassaan jo käynnistetyn X-palvelimen sisällä. Se toimii siis samalla kertaa sekä X-palvelimena että -asiakkaana. X:ää hyödyntäville ohjelmille se näyttäytyy kuten mikä tahansa muu palvelin, joten sen alle on mahdollista käynnistää vaikkapa kokonainen työpöytäympäristö.

Toinen saman toiminnallisuuden tarjoava ohjelma on nimeltään Xnest. Xephyr eroaa Xnestistä eniten siinä, että sen kehitys jatkuu yhä, se toimii yleensä nopeammin ja tarjoaa tuen monille uudemmille X:n ominaisuuksille kuten RandRille.

Käyttö[muokkaa]

Avataan Xephyr-palvelin X:n display-numerolla :1. Display-numeroksi on annettava jokin vapaa numero, jo käynnissä oleva X-istunto varaa yleensä oletuksena käytettävän numeron :0.

Xephyr :1

Avataan 800x600 pikselin kokoinen Xephyr-palvelin display-numerolla :7 pyrkien samalla etäkirjautumaan XDMCP:n avulla koneelle palvelin:

Xephyr :7 -screen 800x600 -query palvelin

Käynnistetään Xephyr display-numerolla :4 kokoruudun tilaan, jolloin se peittää alleen kaikki muut ikkunat.

Xephyr :4 -fullscreen

Käynnistetään Xeyes, Window Maker-ikkunointiohjelma sekä Seamonkey-www-selain vastakäynnistetyn Xephyr-palvelimen alle:

xeyes -display :4
wmaker -display :4
seamonkey --display :4

Pikaohje Xephyrin käytöstä:

Xephyr -help

Asennus[muokkaa]

Xephyrin sisältävän paketin nimi vaihtelee huomattavasti jakelusta toiseen. Se voi olla mm. x11-server-xephyr, xorg-x11-server-Xephyr, xserver-xephyr, xorg-xserver-Xephyr tai xorg-x11-server-extra. Osassa jakeluita Xephyr sisältyy X.orgin peruspaketteihin, eikä sitä näin ollen tarvitse asentaa erikseen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]