Ero sivun ”Voikko” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus mobiilisivusto-muokkaus
 
(42 välissä olevaa versiota 18 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Voikko on vapaa avoimen lähdekoodin oikoluku- ja tavutusohjelmisto suomen kielelle. Sen avulla on mahdollista liittää oikoluku ja tavutus moniin eri ohjelmiin. Voikon avulla saadaan oikoluku esimerkiksi moniin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, joihin ei ole aiemmin ollut saatavilla kunnollista suomen kielen oikolukua.
{{Ohjelma
| nimi          = Voikko
| kuva          = [[Kuva:Voikko-logo.png|220px]]
| kuvateksti    =
| lisenssi      = [[GPLv3.0]]
| käyttöliittymä =
| kotisivu      = [https://voikko.puimula.org voikko.puimula.org]
| lähdekoodi    = [https://github.com/voikko github.com/voikko]
}}


==Katso myös==
'''Voikko''' on vapaa avoimen lähdekoodin oikoluku- ja tavutusohjelmisto suomen kielelle. Sen avulla on mahdollista liittää oikoluku ja tavutus moniin eri ohjelmiin, esimerkiksi [[LibreOffice]]en, [[Firefox]]iin ja [[Thunderbird]]iin. Se käyttää <tt>libvoikko</tt>-nimistä ohjelmakirjastoa ytimenään. Voikkoa on kehitetty ensisijaisesti suomen kielen tarpeisiin. Voikko on ollut yksi parhaista saatavilla olevista työkaluista suomenkielisen tekstin tarkistukseen ja tavutukseen, mutta se alkaa olla vanhentunut. Lisäksi Voikko on käytettävissä käsiteltäessä muitakin kieliä (mm. pohjoissaame ja grönlanti) ja kieliteknologisia sovelluksia (mm. hakulavennus ja skannausvirheiden korjaus).
*[[Soikko]]


==Linkkejä==
Voikko on Linuxin lisäksi saatavissa myös FreeBSD-, macOS- ja Windows-käyttöjärjestelmiin.
*[http://www.lemi.fi/voikko/ Voikon lataussivu]
 
*[http://www.hunspell-fi.org/ Voikon kehitystyön kotisivu]
'''Paketit'''
* <tt>libreoffice-voikko</tt> paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen käytön LibreOffice-ohjelmistoon.
* <tt>tmispell-voikko</tt> paketin asentaminen lisää suomen kielen tuen [[ispell]]-oikolukijaa käyttäviin ohjelmiin. Tämän avulla suomen oikoluku toimii mm. [[KDE]]-työpöytäympäristössä. Paketin mukana tulevassa <tt>README</tt>-tiedostossa on selvitetty, miten oikoluvun voi ottaa käyttöön muutamassa ispelliä käyttävässä ohjelmassa.
* <tt>libenchant-voikko</tt> paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. [[Abiword]]-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.
* <tt>mozvoikko</tt> paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. [[Iceweasel]] ja [[Firefox]]-selaimiin, sekä [[Thunderbird]]-sähköpostiohjelmaan (Huom. tuki on päättynyt https://github.com/voikko/mozvoikko).
* <tt>libvoikko-dev</tt> sisältää oikoluvun testaukseen käytettävät komentoriviohjelmat [[voikkospell]] ja [[voikkohyphenate]]. Tämän paketin avulla voit myös lisätä suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen omiin C- tai C++-kielellä tehtyihin ohjelmiisi.
* <tt>python-libvoikko</tt> on Python-moduuli libvoikkoa käyttävien [[Python]]-kielisten ohjelmien kehittämiseen.
 
 
== Asennus ==
Voikko löytyy eri ohjelmiin useimpien jakeluiden paketinhallinnasta. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]].
 
===Arch Linux===
[[Arch Linux]]-pohjaisissa Voikko löytyy oletuspakettilähteestä: '''{{Pkg|libvoikko}}''' ''' sekä [[AUR]]:sta {{AUR|voikko-fi}} ja [[LibreOffice]]lle suunnattu {{AUR|voikko-libreoffice}}.
 
=== Debian ===
Voikko on mukana [[Debian]]in oletuspakettilähteissä, ja näin ollen Voikon voi asentaa normaaliin tapaan paketinhallintatyökaluilla. Jos järjestelmän kieleksi on asennuksen aikana valittu suomi, on Voikko asennettu automaattisesti.
 
Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla
[[aptitude]] install openoffice.org-voikko libenchant-voikko tmispell-voikko mozvoikko
joka asennetaa oikoluku- ja tavutustuen [[OpenOffice.org]]iin, [[libenchant]]ia ja [[ispell]]iä käyttäviin ohjelmiin (mm. [[KDE]]-ohjelmat) ja [[Firefox]]iin. Asennukseen voi käyttää myös graafisia asennustyökaluja, kuten [[Synaptic]]ia, [[Adept]]ia tai [[KPackage]]a.
 
===Fedora===
Voikko löytyy Fedoran oletuspakettilähteistä. Asennusohje löytyy [https://voikko.puimula.org/linux-jakelut.html Voikon kotisivulta].
 
===openSUSE===
Ohjeet Voikon käyttöönottoon löytyvät opensuse.fi:n [https://opensuse.fi/Voikko wikistä]{{Vanhentunut linkki}}.
 
=== Ubuntu ===
Ubuntun versiosta 7.04 alkaen Voikko on sisällytetty Ubuntun pakettivarastoihin ja se asennetaan automaattisesti suomen kielipaketin mukana. Mikäli Voikko ei kuitenkaan ole asennettuna, voi sen asentaa samalla tavoin kuin Debianissakin.
 
Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla
sudo apt-get install libreoffice-voikko tmispell-voikko libenchant-voikko
Tämän paketin asentaminen mahdollistaa suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen LibreOffice-ohjelmistossa, sekä se lisää suomenkielen tuen [[ispell]]-oikolukijaa ja [[Abiword]]-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.


[[Luokka:Toimisto-ohjelmat]]
[[Luokka:Toimisto-ohjelmat]]
[[Luokka:Suomi]]

Nykyinen versio 24. elokuuta 2022 kello 00.10

Voikko

Lisenssi GPLv3.0
Kotisivu voikko.puimula.org
Lähdekoodi github.com/voikko

Voikko on vapaa avoimen lähdekoodin oikoluku- ja tavutusohjelmisto suomen kielelle. Sen avulla on mahdollista liittää oikoluku ja tavutus moniin eri ohjelmiin, esimerkiksi LibreOfficeen, Firefoxiin ja Thunderbirdiin. Se käyttää libvoikko-nimistä ohjelmakirjastoa ytimenään. Voikkoa on kehitetty ensisijaisesti suomen kielen tarpeisiin. Voikko on ollut yksi parhaista saatavilla olevista työkaluista suomenkielisen tekstin tarkistukseen ja tavutukseen, mutta se alkaa olla vanhentunut. Lisäksi Voikko on käytettävissä käsiteltäessä muitakin kieliä (mm. pohjoissaame ja grönlanti) ja kieliteknologisia sovelluksia (mm. hakulavennus ja skannausvirheiden korjaus).

Voikko on Linuxin lisäksi saatavissa myös FreeBSD-, macOS- ja Windows-käyttöjärjestelmiin.

Paketit

  • libreoffice-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen käytön LibreOffice-ohjelmistoon.
  • tmispell-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen tuen ispell-oikolukijaa käyttäviin ohjelmiin. Tämän avulla suomen oikoluku toimii mm. KDE-työpöytäympäristössä. Paketin mukana tulevassa README-tiedostossa on selvitetty, miten oikoluvun voi ottaa käyttöön muutamassa ispelliä käyttävässä ohjelmassa.
  • libenchant-voikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Abiword-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.
  • mozvoikko paketin asentaminen lisää suomen kielen oikoluvun mm. Iceweasel ja Firefox-selaimiin, sekä Thunderbird-sähköpostiohjelmaan (Huom. tuki on päättynyt https://github.com/voikko/mozvoikko).
  • libvoikko-dev sisältää oikoluvun testaukseen käytettävät komentoriviohjelmat voikkospell ja voikkohyphenate. Tämän paketin avulla voit myös lisätä suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen omiin C- tai C++-kielellä tehtyihin ohjelmiisi.
  • python-libvoikko on Python-moduuli libvoikkoa käyttävien Python-kielisten ohjelmien kehittämiseen.


Asennus[muokkaa]

Voikko löytyy eri ohjelmiin useimpien jakeluiden paketinhallinnasta. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Arch Linux[muokkaa]

Arch Linux-pohjaisissa Voikko löytyy oletuspakettilähteestä: libvoikko sekä AUR:sta voikko-fiAUR ja LibreOfficelle suunnattu voikko-libreofficeAUR .

Debian[muokkaa]

Voikko on mukana Debianin oletuspakettilähteissä, ja näin ollen Voikon voi asentaa normaaliin tapaan paketinhallintatyökaluilla. Jos järjestelmän kieleksi on asennuksen aikana valittu suomi, on Voikko asennettu automaattisesti.

Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla

aptitude install openoffice.org-voikko libenchant-voikko tmispell-voikko mozvoikko

joka asennetaa oikoluku- ja tavutustuen OpenOffice.orgiin, libenchantia ja ispelliä käyttäviin ohjelmiin (mm. KDE-ohjelmat) ja Firefoxiin. Asennukseen voi käyttää myös graafisia asennustyökaluja, kuten Synapticia, Adeptia tai KPackagea.

Fedora[muokkaa]

Voikko löytyy Fedoran oletuspakettilähteistä. Asennusohje löytyy Voikon kotisivulta.

openSUSE[muokkaa]

Ohjeet Voikon käyttöönottoon löytyvät opensuse.fi:n wikistä[vanhentunut linkki].

Ubuntu[muokkaa]

Ubuntun versiosta 7.04 alkaen Voikko on sisällytetty Ubuntun pakettivarastoihin ja se asennetaan automaattisesti suomen kielipaketin mukana. Mikäli Voikko ei kuitenkaan ole asennettuna, voi sen asentaa samalla tavoin kuin Debianissakin.

Voikon voi tarvittaessa asentaa käsin komennolla

sudo apt-get install libreoffice-voikko tmispell-voikko libenchant-voikko

Tämän paketin asentaminen mahdollistaa suomen kielen oikoluvun ja tavutuksen LibreOffice-ohjelmistossa, sekä se lisää suomenkielen tuen ispell-oikolukijaa ja Abiword-tekstinkäsittelyohjelmaan ja moniin muihinkin sovelluksiin.