Yle Areena ja Elävä arkisto

Linux.fista
Versio hetkellä 21. marraskuuta 2011 kello 22.46 – tehnyt Maakuth (keskustelu | muokkaukset) (Käyttäjän Cerre (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 91.152.170.204 tekemään versioon.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisradion YLE Areena on toteutettu käyttäen suljettua Flash-tekniikkaa ja Elävä arkisto käyttäen Microsoftin niin ikään suljettuja wmv- ja wma-tiedostomuotoja. Tästä johtuen ne eivät toimi kaikilla järjestelmillä aivan mutkattomasti.

YLE Areena

YLE Areena käyttää kesäkuusta 2009 alkaen Flash-tekniikkaa video- ja äänitiedostojen välittämiseen. Palvelun käyttö edellyttää Adoben Flash-selainlaajennoksen versiota 9.0.115.0 (9 Update 3) tai uudempaa.

Useimmista muista Flash-videopalveluista poiketen Areenan tiedostot eivät katselun aikana tallennu koneelle välimuistiin. Tämä asettaa suurempia vaatimuksia verkkoyhteyden nopeudelle, mutta mahdollistaa toisaalta tiedoston sujuvamman kelaamisen.

Lähetettävä video on Flash Video -säiliömuodossa. Videokoodekkina käytetään H.264:ta ja äänikoodekkina AAC:tä, videon bittinopeus on 600kbps. Äänitiedostot ovat MP3-muodossa ja niiden bittinopeus on 128kbps. Video- ja äänivirran välittämiseen verkon yli käytetään RTMP-protokollaa.

Video- ja äänivirran tallentaminen

Video- tai äänivirran tallentaminen kiintolevylle voi olla kätevää erityisesti silloin, jos Areena ei yrityksistä huolimatta suostu toimimaan käytetyssä www-selaimessa. Koska video- ja äänivirrat eivät tallennu välimuistiin, ei niitä myöskään voi tallentaa kiintolevylle tavanomaisella menetelmällä. Tallennus onnistuu kuitenkin käyttämällä RTMPDump-YLE-nimistä komentoriviohjelmaa.

Muistathan, että tallennus on sallittu vain omaan käyttöön. Älä laita Yleisradion ohjelmia yleiseen jakeluun.

Elävä arkisto

Elävän arkiston käyttämien wmv- ja wma-tiedostojen toistoa varten täytyy asentaa sopivat toisto-ohjelmat, koodekit ja selainliitännäiset (plugin).

Toimivaksi havaittuja toisto-ohjelmia ovat ainakin Mplayer (gecko-mediaplayer ym), Xine (gxine-plugin, kaffeine-plugin, totem-plugin ym), Videolan client (vlc-plugin) sekä GStreamer gstreamer-ffmpeg-paketin kanssa (kaffeine-plugin, totem-plugin ym). Toimivuus kuitenkin vaihtelee versiosta toiseen. Parhaan selainliitännäisen ja mediasoitintaustaohjelman löytyminen edellyttää käytännössä käsin kokeilemista.

Yhtenä ratkaisuna Mozilla Firefox-selaimen käyttäjille on MediaPlayerConnectivity-laajennuksen käyttäminen. Se sallii videon avaamisen vapaavalintaisen mediasoittimen omassa ikkunassa.

Selainliitännäisten asennus

Arch Linux

Totem-liitännäinen löytyy paketista totem-plugin, GStreameria taustaohjelmanaan käyttävä Totem paketista totem ja Xineä käyttävä Totem paketista totem-xine. Mplayer-liitännäinen löytyy paketista mplayer-plugin. VLC-liitännäinen löytyy paketista vlc-plugin.

Fedora

Elävän arkiston tiedostojen toistamiseen tarvittavat koodekit (purku-ohjelmat) löytyvät Fedorassa epävirallisesta RPM Fusion -pakettivarastosta.

Fedorassa on oletuksena käytössä Totem-selainliitännäinen GStreamer-taustaohjelmalla. Toistossa tarvittavien GStreamer-koodekkien asennus on neuvottu artikkelissa Fedoran asennuksen jälkeiset toimet.

VLC-liitännäinen löytyy paketista mozilla-vlc, Gxine-liitännäinen paketista gxine-mozplugin ja Xine-liitännäinen paketista xine-plugin. Ennen niiden asentamista voi olla tarpeen poistaa Totem-liitännäinen (totem-mozplugin).

Yleistä tietoa ohjelmapakettien asentamisesta löytyy artikkeleista Ohjelmien asentaminen ja Fedoran paketinhallinta.

openSUSE

Selainliitännäiset löytyvät openSUSEssa seuraavista paketeista:

Liitännäisten asentamiseen tarvitaan epävirallinen Packman-pakettivarasto. Sen voi ottaa käyttöön YaSTin kohdassa Ohjelmistot --> Ohjelmistolähteet, missä valitaan Lisää --> Yhteisöasennuslähteet ja painetaan Seuraava. Ruudussa näkyvästä listasta voi valita Packmanin ja/tai muita pakettivarastoja.

Itse pakettien asentamiseen voi käyttää joko YaSTin Ohjelmistohallintaa tai Zypper-komentorivityökalua.

Ubuntu

Ubuntussa on oletuksena käytössä Totem-liitännäinen GStreamer-taustaohjelmalla. Tarvittavat GStreamer-kodeekit saa asennettua paketista ubuntu-restricted-extras. Paketin voi asentaa joko Sovellukset -> Lisää/Poista... -työkalun avulla, Synaptic-pakettienhallintaohjelmalla tai komentamalla komentorivillä

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Itse Totem-liitännäinen sekä GStreameria käyttävä Totem löytyvät paketeista totem-mozilla ja totem-gstreamer. Lisätietoja pakettien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Totem-liitännäisen kanssa ongelmia voivat tuottaa mm. paketit mozilla-mplayer ja totem-xine. Mikäli ne on asennettuna, kannattaa paketit poistaa. [1]

MPlayer-liitännäisen voi asentaa paketeista mozilla-mplayer ja mplayer-nogui. Xine-pohjainen gxineplugin asentuu paketista gxineplugin ja VLC-liitännäinen paketista mozilla-plugin-vlc.

Ennen muiden liitännäisten asentamista voi olla tarpeen poistaa Totem-laajennos poistamalla paketit totem-mozilla ja totem-gstreamer-firefox-plugin.

Ulkoisen mediasoittimen käyttö

Yksi ratkaisu on tiedoston toistaminen ulkoisessa mediasoitinikkunassa sen suoran osoitteen (*.asx-soittolistatiedosto) perusteella. Tarvittaessa voidaan myös poimia varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite ladatun asx-tiedoston sisältä.

Elävän arkisto ei suoraan kerro osoitetta, vaan se täytyy poimia sivun lähdekoodista. Asx-tiedoston osoite löytyy embed-tagin src-kentästä. Tiedostonnimeen on sen latausta varten lisättävä "http://www.yle.fi/player/", esimerkiksi http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512.

Asx-tiedoston sisältä löytyy varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite, jonka syöttäminen mediasoittimelle voi jossain tapauksissa olla tarpeellista. Ylläolevan videotiedoston (Linus Torvaldsin haastattelu vuodelta 1996) suora osoite olisi esimerkiksi

http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

Soittolistan (.asx) sisältöä ei tarvitse lukea aina käsin, sillä esimerkiksi MPlayeriä voi opastamaan käyttämään soittolistoja valitsimella -playlist. Seuraavassa esimerkki aikaisemmalla videopätkällä:

mplayer -playlist "http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512"

Tämän pitäisi toimia, mikäli Ylen palvelimet antaisivat aina toimivan osoitteen takaisin, mutta näin ei aina ole. Tällöin edellä olevan osoitteen antama tieto on luettava käsin esimerkiksi joko selaimella tallentamalla, tai tulostamalla lynxin avulla:

lynx -dump "http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512"

Tällöin ruudulle tulee teksti jonka .asx-tiedosto sisältää. Tämän tiedoston sisällä on linkit tiedostoihin mitkä pitäisi soittaa, mutta jostain syystä videot eivät monesti toimi http-alkuisilla osoitteilla, mutta lähtevät toimimaan kun http vaihdetaan mms-alkuiseksi. Esimerkiksi

http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

muutetaan muotoon

mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

Tällä tavalla ei tähän mennessä ole vielä tullut toimimattomia videoita MPlayerin kanssa. MPlayer ei tosin tue streamin kelausta tai kuvan pysäytystä.

Ylen palvelimet kärsivät ilmeisesti usein kovasta liikenteestä, ja suoraan toistettaessa video voi ärsyttävästi pätkiä ja katkeilla. Tällöin kannattaa laittaa soittimessa päälle välimuistitus (eng. caching). Kannattaa huomata, että Ylen ääni- ja videovirrat ovat mms-muotoisia, ja esimerkiksi VLC:ssä Ylen videoiden välimuistituksen saa päälle valitsimella --mms-caching=1000, jossa yhtäsuuruusmerkkien jälkeinen lukumäärä ilmoittaa sivuttamisen ajan millisekunneissa. Pahan ruuhkan aikana kannattaa käyttää reilua määrää. MPlayerissä välimuistin määrää voi lisätä valitsimella -cache <tavumäärä> (ilman sulkeita). Sopiva tavumäärä on vaikka jostain 1024 arvosta maksimiin, eli 8192.

Mikäli ongelma on, että syötettyäsi wmv/wma-osoitteen mediasoittimelle (esimerkiksi MPlayer), se jää ikuiseen silmukkaan toistamaan samaa osoitetta mutta ei saa koskaan YLE:n palvelimelta oikeaa tiedostoa, kokeile vaihtaa mediasoittimen User-agent-HTTP-otsikon arvoa. Windows Media Playerin User-agent-arvo NSPlayer/8.0.0.4477 toiminee varmimmin.

Komentorivillä annettu komento

mplayer -user-agent NSPlayer/8.0.0.4477 http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

toimii paremmin kuin

mplayer http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

Tällöin MPlayer valehtelee YLE:n palvelimelle olevansa Windows Media Player 8 -soitin, jolloin toisto jostain syystä onnistuu. Jos lisäät seuraavan rivin kotihakemistoosi tiedostoon .mplayer/config, käyttää MPlayer aina tätä User-agent -arvoa eikä sitä tarvitse erikseen valita komentoriviltä:

user-agent = NSPlayer/8.0.0.4477

Video- ja äänivirran tallentaminen

Jos sinulla on hidas verkkoyhteys tai muusta syystä et voi katsoa videoita ilman häiritsevää pätkimistä, voit myös kokeilla tallentaa videon ensin omalle koneellesi kokonaisuudessaan ja vasta sitten katsoa sitä. Omalle koneelle tallennetussa videossa on myös se etu, että sen voi halutessaan pysäyttää tai kelata haluamaansa kohtaan.

Monessa jakelussa on valmiiksi asennettuna MPlayer (asentamisesta löytyy lisätietoja artikkelista Ohjelmien asentaminen), jolla voi tallentaa videovirtoja. Aikaisemmin selitettyjen MPlayerin ohjeiden mukaisesti siis haetaan videon suora osoite, niin että sitä voi toistaa. Jos olet epävarma osoitteesta, niin kokeile ennen tallentamista että videon katselu onnistuu. Videon, sekä muiden Ylen multimediavirtojen tallentaminen onnistuu komennolla:

mplayer -dumpstream -dumpfile esimerkki.wmv "mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv"

Jolloin esimerkki.wmv on tiedosto johon tallennetaan, ja mms-osoite mistä video haetaan. .wmv muutetaan tallennettavan tiedoston tyypin mukaan, esimerkiksi äänitiedostoja ladattaessa laitetaan .wma, jolloin toisto-ohjelma ymmärtää helpommin oikean tiedostomuodon. Valitsinta -playlist käyttämällä MPlayerille voidaan syöttää myös .asx-päätteisen soittolistatiedoston osoite.

VLC:llä tallennus onnistuu seuraavan kaltaisella komennolla:

vlc "mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv" --sout-keep --sout=file/ASF:esimerkki.wmv

Muistathan, että kopiointi on sallittu vain omaan käyttöön. Älä laita YLEn ohjelmia yleiseen jakeluun.

Suorat linkit Ylen Internet-radioihin

Ylen nettiradioiden kohdalla kannattaa kokeilla toistaako soitto-ohjelma suoraan mms-virtoja. Virtojen toistaminen toimii suoraan ainakin seuraavissa ohjelmissa: VLC, Amarok, Xine, Banshee, Rhythmbox ja MPlayer.

YLEn radiokanavien virrat ovat:


Nettiradiolähetystä voi tallentaa tiedostoon samalla tavoin kuin yksittäisiä Elävän arkiston video- ja äänileikkeitä. Tallennus keskeytetään tällöin sulkemalla ohjelma (komentorivillä näppäinyhdistelmä Ctrl+C).

Testituloksia

Testitaulukko Firefox 3.0-selaimella:

Mediasoitinliitännäinen Elävä arkisto Mtv3 Katsomo.fi Sub.fi
Totem-liitännäinen toimii (kuva nykii) ei toimi ?
MPlayer-liitännäinen (mplayer-plugin) ei toimi ei toimi ?
Gnome-mplayer-liitännäinen (gecko-mediaplayer) toimii toimii toimii
VLC-liitännäinen toimii (epävakaa) toimii ?
Xine-liitännäinen toimii toimii ?
MediaPlayerConnectivity + VLC toimii toimii ?

Videopalvelut, jotka käyttävät Flashia ja toimivat, kun asennat Flashin:

Katso myös

Aiheesta muualla