ZynAddSubFX

Linux.fista
Versio hetkellä 2. helmikuuta 2014 kello 23.19 – tehnyt Heikkiket (keskustelu | muokkaukset) (Lisätty lyhyt kuvaus ZynAddSubFX:n toiminnasta.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZynAddSubFX

Zynin pääikkuna
Käyttöliittymä fltk
Lisenssi GPL
Kotisivu http://yoshimi.sourceforge.net

ZynAddSubFX on Nasca O. Paulin kehittämä syntetisaattori. Se on yksi Linux-maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia syntetisaattoreita - ja syystäkin. Kyseessä on huikaisevan monimutkaisella käyttöliittymällä varustettu, ammattitasoinen syntetisaattori, joka soveltuu hyvin monentyyliseen käyttöön. Zynista haarautunut Yoshimi tarjosi Zynaddsubfx:ää paremman suorituskyvyn sekä Jack-tuen. Nyttemmin projektit on taas yhdistetty, ja Yoshimin tekemät parannukset suurelta osin yhdistetty ZynAddSubFX:ään.

Synteesimenetelmiä on kolme: perinteiset subtraktiivinen ja additiivinen synteesi, sekä lisäksi Nasca O. Paulin itse kehittämä padsynth-algoritmi. Nämä kaikki saa tuottamaan ääntä myös samanaikaisesti. Syntetisaattori on multitimbraalinen, eli se pystyy soittamaan 16 eri soitinääntä yhtäaikaisesti. Kaikkiin soitinääniin saa lisättyä viisi insert-efektiä, ja lisäksi ohjelma tarjoaa globaalin efektiketjun, joka vaikuttaa kaikkiin soitinääniin. Näiden lisäksi Zynissa on rumpusettimuokkain, jonka avulla yhdestä soitinäänestä saa luotua rumpusetin, sekä sisäänrakennettu mikseri, jolla soitinäänten keskinäistä balanssia pystyy helposti säätämään.


Zynin käyttöliittymä on monimutkainen, mutta soundi hieno.

Zynin pääikkunan keskeisimmät toiminnot.

Oheisesta kuvasta selviävät Zynin käyttöliittymän keskeisimmät toiminnot: instrumentin vaihto, midi-kanavan säätö ja soundibankit. Soundibankki-ikkunan kautta voi vaihtaa soitinäänestä toiseen ja myös tallentaa omia ääniä. Omien äänien tallentamista varten on luotava myös oma soudibankki, koska oletuksena kaikki Zynin soundibankit sijaitsevat sellaisissa järjestelmäkansioissa, johon käyttäjällä ei Linuxissa ole kirjoitusoikeuksia. "New bank" -nappulaa klikkaamalla voi luoda oman bankin. Sille pitää antaa hyvä nimi. Bankkien sijainnit löytyvät asetuksista: File->Settings -ikkunasta "Bank Root Dirs" -välilehdeltä.

Zyn on multitimbraalinen syntetisaattori, johon voi ladata kaikkiaan 16 instrumenttia. Jokainen näistä instrumenteista vastaanottaa ohjauskäskyjä jollain midi-kanavalla, jonka voi valita instrumenttikohtaisesti. Panel Window on yksi tapa näyttää nämä 16 instrumenttia. Toinen on selata oheisessa kuvassa korostetuilla pääikkunan nuolinappuloilla.

Jokainen 16:sta instrumentista voi käyttää yhtä tai useampaa synteesialgoritmia. Algoritmeja on kaikkiaan kolme: ADDSynth, SUBSynth ja PADSynth. Nämä algoritmit saa päälle ja pois "Edit Instrument" -nappulalla aukeavasta erillisestä ikkunasta.

Näistä ADDSynth on monimutkaisin algoritmi, sillä ADDSynth-synteesi käyttää yhtä tai useampaa 'voicea', joita voi selvyyden vuoksi ajatella oskillaattoreina. Tosiasiassa ne ovat paljon oskillaattoria monipuolisempia. Näitä 'voiceja' on kaikkiaan kahdeksan. Jokaisen voicen sisässä on aaltomuoto, jota voi editoida monipuolisesti omalla aaltomuodonmuokkaustyökalulla.

SUBSynth on paljon yksinkertaisempi, yläsävelsarjaan perustuva synteesimuoto.

Kolmas algoritmi, PADSynth, soveltuu nimensä mukaisesti padien tekemiseen. Se on Nasca O. Paulin oma keksintö, ja nykyään suosittu algoritmi, joka löytyy monista kalliista kaupallisista softasyntetisaattoreista.

Muutama sana Zynin efekteistä

ZynAddSubFX:ssä on 16 instrumenttia, joihin jokaiseen saa 1-3 synteesialgoritmia, joista ensimmäiseen eli ADDSynthiin saa kaikkiaan 8 "voicea", jotka voivat sisältää oskillaattorin, filtterin, LFO:n sekä jonkin modulaattorin. Lisäksi jokaisessa instrumentissa on kolme efektipaikkaa, jotka löytyvät "Instrument edit"-ikkunasta Effects -napin takaa.

Näiden ohella Zynissä on vielä kahdeksan Insertion-efektiä ja neljä System-efektiä.

Insertion efektit ovat laajennuksia jo mainittuihin jokaisesta instrumentista löytyvään kolmeen efektipaikkaan: jos jonkin instrumentin efektiketjuun tarvitaan vielä neljäs efekti, Insertion-efekti auttaa. "Insert to Part 1" tarkoittaa siis Instrumenttiin nro 1 sijoitettavaa efektiä, jne. Näitä efektejä voi sijoittaa myös Master outiin. Silloin ne vaikuttavat kaikkiin instrumentteihin.

System effect taas on periaatteessa Aux-kanava. Jokaista instrumenttia voi reitittää haluamansa määrän johonkin neljästä System effectistä – tai vaikka kaikkiin. System-efekti on siis hyvä paikka vaikkapa yleiselle kaiulle, joka vaikuttaa kaikkiin instrumentteihin. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, jokaista "System"-efektiä voi reitittää eteenpäin seuraavalle System-efektille: ykkönen kakkoseen, kakkonen kolmoseen ja niin edelleen.


Yoshimi

ZynAddSubFX:stä on haarautunut joitain vuosia sitten Yoshimi-niminen syntetisaattori, joka sisälsi aikanaan paremman Jack-tuen. Nykyään Yoshimin kehitys on hidastunut pääkehittäjän puutteen vuoksi, mutta edelleen syntetisaattorissa on joitain etuja Zyniin verrattuna, kuten tuki Jack Sessionille.

Tämän artikkelin kuvakaappaukset esittävät Yoshimia.

Patcheja

Zynaddsubfx ja Yoshimi käyttävät samaa tiedostomuotoa. Siksi Yoshimi osaakin avata Zynille luodut instrumenttipatchit ongelmitta ja toisin päin. Oheinen listaus tarjoaa valikoiman monenlaisia instrumentteja, mikäli soitinäänien luominen tyhjästä tuntuu liian haastavalta.

Katso myös



v  k  m
  Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista