Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(368 välissä olevaa versiota 77 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''HUOM!''' Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä.<br>
+
Kahvihuoneen tarkoitus on keskustella [[Linux.fi]]-wikistä. [https://foorumi.linux.fi Foorumissa] saa jutella kaikesta mikä liittyy [[Linux]]iin.
Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle [[Arkisto:Kahvihuone]].
 
  
== Kehitysidea ==
+
'''HUOM!''' Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää <nowiki>--~~~~</nowiki> -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.  
''Siirretty sivulta [[Keskustelu:Etusivu]] --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST)''
 
1. Tänne Linux.fi:hiin voisi pystyttää SMF-foorumin, koska täällä voisi olla tasokas ryhmä kasassa.
 
2. Etusivulle voisi lisätä Linuxuutiset.
 
3. Kun kerran on näin hyvä .fi domain on hukkaa tuhlata rahaa siihen, että täällä olisi vain Linuxwiki. Täällä voisi olla paljon muutakin Linuxiin liittyvää.
 
  
:Pohtimisen arvoisia ideoita...
+
Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.
:2. Linux-uutisia tarjoavia suomalaisia sivustoja on jo jopa linkitettynä etusivulla, ja suhtaudun varauksella vähien resurssiemme kuluttamiseen uutisten kirjoittamiseen. Tietysti joku [http://fi.wikipedia.org Wikipedian] tyylinen "Ajankohtaista"-laatikko voisi toimia jossa olisi yhden rivin "uutisia" tyyliin "[[KDE]] 3.5.4 julkaistu".
+
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto|Arkisto 1]]
:1. Sama asia, kannattaako meidän lähteä kilpailemaan esim. [http://www.raja-antura.org Raja-anturan] tai sfnet.atk.linuxin kanssa? Suhtaudun varauksella, muiden mielipiteitä?
+
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto2|Arkisto 2]]
:3. Yleinen Linux-sivusto on joskus ollut suunnitteilla, esimerkiksi [[Linux.fi:Tietoa|Tietoa-sivulla]] luki aiemmin: " wiki.linux.fi on osa www.linux.fi sivustoa.". Tämä projekti vaan taitaa olla kuollut. [[Käyttäjä:Teppo|Teppo]] ehkä osaisi sanoa tästä jotain.
 
:Ps. Allekirjoitetaan viestit (kirjoita viestisi perään <nowiki>--~~~~</nowiki>)
 
:--[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST)
 
  
::Uutiset voidaankin jo toteuttaa täällä Wikin sisällä, jos niitä joku haluaa alkaa kirjoittamaan. Eli tehdä vain malline uutiset, joka sitten sisällytettäisiin etusivulle (kuten vaikka Wikipediassa on). --[[Käyttäjä:JTS|JTS]] 8. elokuuta 2006 kello 16:47:37 (EEST)
+
== Foorumin kirjautuminen ==
:::Jos jollakulla moiseen riittää aikaa ja viitseliäisyyttä, niin antakaa paukkua. Ylläpito päivittää etusivua sitten tarpeen mukaan. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 9. elokuuta 2006 kello 02:24:51 (EEST)
+
Foorumin kirjautuminen taitaa taas olla rikki kun ei pääse tunnuksilla taaskaan sisään. Pääsin ainoastaan taas sisään vain Githubin tunnareilla, jotka eivät ole tietenkään samat. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 17. joulukuuta 2020 kello 23.10 (EET)
:::Tein nyt tuon mallinteen: [[Malline:Uutiset]]. Jos sinne muodostuu jotain niin liitetään se etusivulle. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 9. elokuuta 2006 kello 09:27:11 (EEST)
+
:Korjaantunut tai ohi mennyt, kolmella eri selaimella toimii minulla. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 18. joulukuuta 2020 kello 17.13 (EET)
::::Olen joskus ajatellut, että  tällainen Linux.fi-niminen sivusto voisi toimia Linuxin "virallisena" suomalaisena kotisivuna, kuten se vissiinkin joskus muinoin toimikin (yritti toimia). Tällä meinaan, että sivuston tulisi tarjota aivan perinteisessä staattisessa muodossa lyhyt ja ytimekäs kuvaus siitä, mikä on Linux, kertoa kuinka sellainen asennetaan, sekä ylläpitää laajaa ja ajantasaista linkkiluetteloa suomenkielisistä Linux-sivustoista, -ohjeista ja -foorumeista (ja mahdollisesti myös muutamista tärkeimmistä kansainvälisistä). Lisäksi voisi tietysti olla kätevää, jos sivu pystyisi jollain tekniikalla (RSS?) kokoamaan keskeisien Linux-uutissivustojen annin samaan paikkaan. Tämä kaikki edellämainittu varmasti helpottaisi aloittelijoiden siirtymistä Linuxiin. Myös keskustelufoorumi voisi tulla kysymykseen, mutta sen täytyisi olla melko yleisluontoinen, koska eri jakeluilla on kuitenkin omat fooruminsa ja postituslistansa. Lähinnä kai sellainen voisi toimia tappelupaikkana siitä, mikä on paras distro, ja kenties tarjota aloittelijoille apua jakelun valintaan sun muuhun. --[[Käyttäjä:Teuvotohvelo|Teuvotohvelo]] 15. elokuuta 2006 kello 21:08:14 (EEST)
 
  
Kyllä uutiset ja keskustelufoorumi ym. kaikki voidaan toteuttaa jos joku viitsii tuottaa sisältöä ja esim. niitä uutisia. Linkkilistakin kyllä kunhan löytyy ne linkit. Tervetuloa hommiin.--[[Käyttäjä:Teppo|Teppo]] 19. elokuuta 2006 kello 00:03:44 (EEST)
+
== Henkilökohtainen CSS ==
 +
[[Käyttäjä:LinuxMan/css|Mokasinko pahasti tyylittelyssäni]], vai onko käyttäjäkohtainen CSS kiellettyä? --<small>[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] + [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|chat]]</small> 12. marraskuuta 2020 kello 10.29 (EET)
  
== Elämän suuria kysymyksiä ==
+
== Väärinkäyttöloki ei toimi ==
Nyt kun olen päässyt keskustelusivujen kirjotuksessa makuun, niin jatketaan samaan malliin;)
+
[064aa995a537ddeecafaaa67] 2020-11-02 12:29:15: Vakava virhe, jonka tyyppi on ”Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”
Utelisinkin nyt: Käykö tänne artikkelit mm. muista POSIX järjestelmistä (BSD, Solaris (ei, en käytä solarista), Syllable, Minix...) ja niiden kerneleistä? Nuohan toimivat aika pitkälti samoilla ohjelmilla (GNU yms.) joten se luultavasti rikastaisi vain wikin sisältöä.
+
Tämän voisi korjata. --[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] tai [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|<small>chat</small>]] 2. marraskuuta 2020 kello 14.30 (EET)
Mikä on tuomio tälläselle sisällölle? --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 4. heinäkuuta 2006 kello 12:40:09 (EEST)
+
:Hups, tämä on jäänyt minulta huomaamatta. Ei äkkiseltään selvinnyt mistä tämä aiheutuu, mutta pitääpä korjata kun ehtii. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 16. maaliskuuta 2021 kello 22.49 (EET)
:Ainakin [[BSD|BSD:stä]] on jo tynkäartikkeli. Minusta ainakin artikkelit koskien ko. järjestelmien toimintaa Linuxin kanssa esim. samassa verkossa / samalla koneella kuuluvat kyllä tänne, mutta muiden, Linuxiin liittymättömien artikkelien kanssa ollaankin jo vähän "wikin rajojen" ulkopuolella. Tosin koska wikillä ei ole mitään paperimedian kaltaisia kokorajoja, ei meidän tarvitse olla kovin tiukkoja "rajojen" suhteen. Eli summa summarum: minun puolestani POSIX-järjestelmiä koskevia artikkeleita saa kirjoittaa kunhan pidetään mielessä että tämä on pääasiassa Linux-wiki. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 4. heinäkuuta 2006 kello 12:53:56 (EEST)
+
::No nyt toimii. Jostain syystä yksi olennainen tietokantamigraatio oli jäänyt ajamatta, vaikka niiden pitäisi pyörähdellä automaattisesti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 17. maaliskuuta 2021 kello 16.37 (EET)
::Okje, ihan järkevä periaate! --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 4. heinäkuuta 2006 kello 13:00:53 (EEST)
 
::Hyvältä kuulostaa minunkin mielestäni. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. heinäkuuta 2006 kello 13:48:30 (EEST)
 
::Jepså! Mietin tossa ennen kun rupean mitään tekemään, niin olisiko se hyvä organisoida kunnolla heti alkuunsa. Tarkoitan luokkia yms. (Eka mietin projektisivua kans, mutta täällä ei taida projektisivuja olla) Ytimien ja käyttöjärjestelmien selaaminen voisi helpottua huomattavasti jos olisi vaikka jokin "POSIX"-luokka. Pääsyy on se, että niitä artikkeleja tulisi (hamaassa tulevaisuudessa) olemaan mailmaton määrä (Linux ja variantit, L4 perhe ja niiden variantit, BSD:t, Solaris, Syllable, HURD, Minix yms). Mulla on kait joku ihme luokkafetissi, mutta tässätilanteessa luokka olis (kaiketi) ihan tarpeellinen;) --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 4. heinäkuuta 2006 kello 14:54:54 (EEST)
 
:::Voihan niitä luokkia vapaasti tehdä, hyvin harkittuina ne vain parantavat käytettävyyttä. Mitä nyt tähän POSIX-luokkaan tulee, niin kuvaavampi nimi voisi olla Ytimet. Toinen juttu sitten, että kannattaako lähteä kilpailemaan Wikipedian kanssa tekemällä tänne esim. iso läjä Minix-artikkeleita kun vähät voimavarat voisi paremmin käyttää Linux-ohjeistuksen tekoon. Edelleenkään tuskin kannattaa tänne kirjoittaa omaa artikkelia Linux-ytimen historiasta kun Wikipediasta jo sellainen löytyy. Linkkaaminen ja redirect-sivut ovat tietysti eri asia. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. heinäkuuta 2006 kello 15:20:36 (EEST)
 
::::Hmmm, joo, "Ytimet" olisi muuten ihan ok, mutta sitten ongelmaksi tulee Syllablen tapaiset marginaali käyttikset, jotka ovat sekä ydin että käyttöjärjestelmä. Hmmm, kompromissihän voisi olla "Ytimet&käyttöjärjestelmät" tai jotain sinne päin? (Voin luokka aloittaa tekemään, heti kun on nimet mietitty;)) Taikka yksi vaihtoehto voisi olla että kuvaukset käyttöjärjestelmistä tehtäisiin omaan artikkeliin, ja ytimet (joista on varmaan enemmän kerrottavaa) olisivat eri artikkelissa... ...Taikka sitten projekti voitaisiin aloittaa kuten [[WWW-Selaimet]], eli laittettaisiin aluksi kaikki ytimet samaan artikkeliin? Miltäs vaihtoehdot kuulostaa?--[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 4. heinäkuuta 2006 kello 17:32:36 (EEST)
 
:::::Vähän tuntuu, että tuo menee jo tämän wikin aihealueen ulkopuolelle. Kenties voisit mieluummin parannella Wikipedian näitä aiheita käsitteleviä artikkeleja? --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. heinäkuuta 2006 kello 20:52:39 (EEST)
 
::::::Joo, laajemmat artikkelit noista aiheista voisi kuulua wikipediaan, mutta siitä syystä ehdottaisinkin alkuun [[WWW-Selaimet]]-artikkelin tyylistä lähestymistapaa, niin ei tule liikaa "täytettä", sieltä voisi sitten myöhemmin niitä irrotella erikseen jos ne kasvaa. Mutta pidän sinäänsä tärkeänä noista järjestelmistä kertomista, koska käyttäjälle Solariksen, BSDn, ja Linuxin erot graafisissa ohjelmissa ja komentorivillä ei näy, vaan muutokset ovat "pinnan alaisia", eli erillaisia tapoja käsitellä ajureita, eri tehtäväajastin, eri rakenne yms.(siis yleensä) Ja siitä syystä olisi hyvä tuoda käyttäjälle selville, että ls komento toimii myös käyttäjän BSD.ssä;) (meinaan, että muitten Posix-järjestelmien käyttäjät voisivat etsiä täältä vinkkejä, siksi tämä olisi hyvä paikka sille tiedolle;)) --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 4. heinäkuuta 2006 kello 21:39:43 (EEST)
 
:::::::Voithan sinä toki vapaasti tuollaisen Unix-sukuiset käyttöjärjestelmät -artikkelin tehdä. Pointtinani vain nyt oli se, että tämäntapaiseen aihealueen rajoilla liikkuvaan hommaan ei välttämättä nyt niin paljon kannattaisi vaivaa uhrata, vähät resurssit kannattaisi mieluummin suunnata sivuston varsinaisen pääsisällön paranteluun. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. heinäkuuta 2006 kello 23:02:44 (EEST)
 
::::::::Ajattelin joo (ainakin aluksi) yhden artikkelin, joka voisi kertoa niistä muista ytimistä, aloitan vääntämään sitä nyt, kerron täällä kun se on aloitettu --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 5. heinäkuuta 2006 kello 15:09:48 (EEST)
 
::::::::Välihuomautus: artikkeli jonka tyyliä meinasin, onkin [[WWW-selaimet]];) --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 5. heinäkuuta 2006 kello 15:12:07 (EEST)
 
::::::::Ny on aloitettu![[Muita käyttöjärjestelmäytimiä]] Joudun lähtemään nyt pomppimaan muualla, joten olen varmaan vasta illalla parantelemassa sitä --[[Käyttäjä:Solarius|Solarius]] 5. heinäkuuta 2006 kello 16:14:03 (EEST)
 
  
==Kuvakaappausten tekijänoikeudet==
+
== Kölnin sininen ei toimi ==
Katselin tässä että Pb:llä on ollut tapana laittaa ainakin pelien kuvakaappauksiin lisenssiksi itse pelin lisenssi (GPL tai LGPL), kun muutoin tähän asti on ollut monilla (mukaan lukien minulla) tapana lisensoida kuvakaappaukset wikin [[Linux.fi:Lisenssi|lisenssin]] alla. Enpä tiedä ylittävätkö kuvakaappaukset edes teostokynnystä, ja onhan tämä aika "turha" pikkuasia, mutta minusta voisi olla jokin yhtenäinen linja. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 7. huhtikuuta 2006 kello 11:22:09 (EEST)
+
Ulkoasu Kölnin sininen antaa vastaukseksi tyhjyyden. Minun piti itse kirjoittaa Asetukset-sivun osoitteeseen ''?useskin=vector'' jotta pääsisin pois valkoisesta ruudusta. --[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] tai [[Keskustelu käyttäjästä:LinuxMan|<small>keskustelu</small>]] 8. lokakuuta 2020 kello 17.08 (EEST)
:Niin, onhan sitä mielenkiintoinen pohtia. [[wikipedia:Screenshot|Wikipediassa]] aihetta on näemmä käsitelty tarkemmin, tai ei oikeastaan. Eipä noilla kuvien lisensseille nyt ole edes suurempaa väliä jos niitä kerran saa käyttää ja ei muokkailla. Uusi logo on ainakin public domainia, että sen suhteen ei ole ongelmaa :) --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. huhtikuuta 2006 kello 11:40:25 (EEST)
+
:Otin sen pois, ja laitoin Vectorin oletukseksi... Ainakin oma profiilini käytti vielä Monobook-teemaa, joka oli aika vanhahtava. Harkinnassa on, jos asentaisi jonkun [https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Skins_based_on_Bootstrap nykyaikaisen teeman]. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 30. lokakuuta 2020 kello 13.47 (EET)
::Minun käsittääkseni ohjelman tekijällä olisi yleensä tekijänoikeus myös ohjelmasta otettuihin kuvakaappauksiin, joten tavallaanhan se rikkoisi tekijänoikeutta, jos GPL-lisensoidun ohjelman kuvakaappaus julkaistaisiin vaikkapa CC:n alaisuudessa. Nyt kun katsoin, niin Wikipediassa on mallinne, jossa lukee seuraavaa: "Tämä kuvakaappaus on tekijänoikeudella suojatusta elokuvasta, televisio-ohjelmasta, tietokoneohjelmasta tai -pelistä. Kuvaa käytetään Wikipediassa Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden ja Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden nojalla artikkelissa [[{{{1}}}]]. Kuvan käyttö muussa yhteydessä on kielletty. Kuvakaappauksen lähde on mainittava. " Kyllähän tämäkin tukee sitä, että ohjelman tekijällä olisi jonkinlainen tekijänoikeus myös kuvakaappauksiin. Sitaattioikeudella niitä kuitenkin saisi julkaista, ja aika harvalla ohjelmantekijällä luultavasti on muutenkaan mitään sitä vastaan, että täällä wikissä tavallaan mainostetaan hänen ohjelmaansa kuvakaappauksen avulla. Vähän sekavaahan tämä kuitenkin nyt on. Toisaalta onko siitä nyt erityisesti niin haittaakaan, vaikka täällä wikissä kuvakaappaukset olisivat eri lisensseillä? Vaikka tietysti ongelmiahan tulee sitten, kun joku täällä julkaisee kuvakaappauksen suljetusta kaupallisesta ohjelmasta. Mitä sille sitten lisenssiksi pannaan, vai pannaanko mitään? --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 7. huhtikuuta 2006 kello 12:57:55 (EEST)
 
:::Niin samapa kai tuo. Kieltämättä tuo jälleenlisensöinti tuntuu näin tarkemmin ajateltuna hiukan arveluttavalta. Jos jätetään kaappauksista lisenssimaininnat kokonaan pois :P --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. huhtikuuta 2006 kello 14:01:15 (EEST)
 
::::Jätetään vaan. Enemmän taitavat yleensä aiheuttaa ongelmia kuin mitä niistä on hyötyä. Varsinaiset "teokset", kuten vaikkapa itsepiirretyt kuviot ovat tietysti sitten asia erikseen. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 7. huhtikuuta 2006 kello 16:48:06 (EEST)
 
:::::Juu, tehdään niin. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 7. huhtikuuta 2006 kello 16:51:20 (EEST)
 
  
==Bileet!?==
+
== Mobiiliystävällinen ulkoasu ==
800 artikkelia meni tänään rikki, ja 1v-synttärit on 18.4. Mites juhlitaan? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 5. huhtikuuta 2006 kello 12:04:35 (EEST)
+
Maakuth ilmoitti foorumien puolella, että Wikiin on asennettu MobileFrontend-lisäosa (https://foorumi.linux.fi/t/mobiiliystavallinen-ulkoasu/2491) Suurin osa ulkoasusta toimii automaattisesti, mutta jotkin osat ovat rikki.
:Juhlitaan niin, että jatketaan tätä samaa muokkaustahtia aina synttäreihin asti, että saadaan silloin 1000:s artikkeli kasaan. Sitten rynnätään nyyseihin ja kaikkialle muuallekin huutamaan näitä kahta merkkitapausta ja saadaan wikille kovasti lisää tunnettavuutta ja kasoittain lisää muokkaajia. 18.4.2007 voidaankin sitten juhlia 3000:a artikkelia. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 5. huhtikuuta 2006 kello 12:14:56 (EEST)
+
Ajattelin, että tähän alle voitaisiin tehdä lista sivuista ja mallineista, joilla on ongelmia mobiilinäkymän kanssa.
::Voihan tuota yrittää! Aiheita tarvittaisiin. [http://www.linux.fi/index.php?title=Etusivu&oldid=3 Entisiä etusivuja] ihasteltiin eilen, aika skeptisesti lähtenyt homma liikkeelle :). Hyvä että tämä on näinkin hyvin liikkeellä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 5. huhtikuuta 2006 kello 12:24:45 (EEST)
+
--[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 4. tammikuuta 2019 kello 21.16 (EET)
:::Vähän tällaista aaltoilevaahan tämä wikihomma aina on. Vähän aikaa innostutaan muokkaamaan kovasti ja inspiraatiota riittää, sitten myöhemmin voi taas tulla todella hiljaisia aikoja. Toivotaan, että sitä nyt jaksaisi muokata. Itsellä on tällä hetkellä meneillään uusien komentorivikomentojen lisääminen Komentorivi-luokkaan sekä peliartikkelien kirjoittaminen. Myöhemmin olisi ehkä tarkoitus laajentaa aloittelijan ohjeita, komentorivin perusteita sekä tätä Netfilter/Iptables-hommaa. Saa nyt nähdä, kuinka kauan sitä jaksaa muokkailla tähän tahtiin. Tosin joillakuilla vain loppuu se inspiraatio [http://www.linux.fi/index.php?title=Special:Contributions&target=Gnomeboy]. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 5. huhtikuuta 2006 kello 12:45:17 (EEST)
+
* [[Vice]]
::::Näinhän se menee. 1000:n artikkelin tavoite on aika hurja, artikkeleita pitäisi syntyä yli 15 päivässä synttäreihin asti. Mutta voihan sitä yrittää :) --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 5. huhtikuuta 2006 kello 12:52:36 (EEST)
 
::::1000 artikkelia tosiaan turhan huima, mutta jos tällainen muokkaustahti pysyy yllä niin ei tiedä mihin päädytään (muistetaan kuitenkin että määrä ei korvaa laatua). Nyt kun spämmiaalloistakin on päästy eroon voi enemmän keskittyä sisällöntuottamiseen (kunhan nyt ensin saa koeviikon ohitse koulussa). Oli kyllä mukava katsella noita vanhoja Etusivuja yms, näkee että on jotain saatu aikaan! --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 5. huhtikuuta 2006 kello 14:15:58 (EEST)
 
:::::Voi olla, että jää saavuttamatta... Hyvä siihen on kuitenkin pyrkiä. Muokkausaikaakin nyt on, näin abi kun olen, ja pääsykokeisiin on vielä pitkä aika. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 5. huhtikuuta 2006 kello 14:22:03 (EEST)
 
  
== komento- ja koodiesimerkit ==
+
== Teknisiä ongelmia ==
 +
Tulee sisäinen virhe aina kun yrittää päivittää vanhaa kuvaa uudeksi tai yleensä yrittää tallentaa uutta kuvaa.
  
Mietinpä vaan, että wikiin komentoesimerkkejä lisäillessä on aika turhaa tehdä se ilmoittamatta distroa, jossa kyseinen komento/asetus/xxx toimii. Esimerkkinä nyt vaikka tuo [[DHCP]].
+
<nowiki>
:Juu, dhclient mahtanee olla kaikille Linux-distroille yhteinen, ja FreeBSD:ssäkin se toimii. Mutta joo, toi /etc/network/interfaces onkin debian-spesifinen vastoin kuvitelmiani. Korjataanpa. Ja allekirjoitellaan nämä postittelut niin tietää kuka sanoi mitäkin ilman historian selailua. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 4. huhtikuuta 2006 kello 18:33:10 (EEST)
+
Sisäinen virhe
:Tämä distrospesifisyys on aika hankala ongelma. Muutamissa artikkeleissa (esim. [[NFSv4]] ja [[Samban käyttöönotto]]) menee suuri osa artikkelin sisällöstä ohi muilta kuin Fedoran käyttäjiltä. Kirjoittajien tulisi pyrkiä ottamaan huomioon eri distrojen erot, noiden distrospesifisten artikkelien muuttamisessa yleispätevämmiksi olisi joillekkin paljon hommaa... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 4. huhtikuuta 2006 kello 18:44:34 (EEST)
+
[3a911fe5f0b289c4dbc01057] 2018-12-19 18:38:38: Vakava virhe, jonka tyyppi on "TypeError"
:Loputon suohan se on jos rupeaa tekemään kaikille distroille omat sivut tmv. mutta helpolla pääsee jo jos ilmoittaa edes sen yhden distron jolla homma toimii, että esimerkki antaa edes osviittaa. Suurin osa lukijoista kuitenkin on kai aloittelijoita? [[Käyttäjä:Sikke|Sikke]] 4. huhtikuuta 2006 kello 20:13:09 (EEST)
+
</nowiki>
::Juu, yleiseen tasoon pyritään ja jos selvitetään erikoistapauksia niin pitää mainita että missä jakelussa näin on. Jonkunmoinen osa lukijoista varmaankin on aloittelijoita, mutta edistyneemmillekin käyttäjille löytyy lukemista, mm. pitkälle edennyt [[WLAN]]-artikkeli. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 4. huhtikuuta 2006 kello 20:15:51 (EEST)
+
--[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 19. joulukuuta 2018 kello 20.45 (EET)
:::Joo pyritään vaan, voin allekirjoittaa ;) Ajattelin osallistua talkoisiin aina silloin tällöin kun on tullut muutama vuosi asiaan perehdyttyä... [[Käyttäjä:Sikke|Sikke]] 4. huhtikuuta 2006 kello 20:19:04 (EEST)
+
:Korjattu, kyse oli roskapostintorjuntalisäosan yhteensopivuusongelmasta. Kiitos ilmoituksesta! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 21. joulukuuta 2018 kello 09.00 (EET)
  
== Spämmintorjunta ja mustat listat ==
+
== Vastustaako joku palvelinpuolen artikkeleiden kasvonkohotusta? ==
Selailin [http://www.wikimedia.org/ Wikimedian] [http://meta.wikimedia.org/wiki/Main_Page Metawikin] spämmintorjuntaan liittyviä  sivuja ([http://meta.wikimedia.org/wiki/Spam] [http://meta.wikimedia.org/wiki/Category:Anti_Spam]) ja löysin erään sangen tehokkaalta vaikuttavan spämmintorjuntaominaisuuden, nimittäin mustat listat. Eli käytännössä näiden idea on se, että Mediawiki aina ennen minkä tahansa sivun tallennusta tutkii, löytyykö tekstistä tiettyjä avainsanoja, jotka on määritelty wikin omassa mustassa listassa, ja jos löytyy, niin se estää  sivun tallennuksen suoraan. Wikimedialla on oma valmis [http://meta.wikimedia.org/wiki/Spam_blacklist musta listansa], joka olisi helppo kopioida tännekin. Tämä lista ei yleiswikin ollessa kyseessä ole edes erityisen tiukka, vaan sivuilla sallitaan esimerkiksi erään tunnetun v-alkuisen lääkkeen nimi. Kun tämä wiki nyt kuitenkin käsittelee pelkkää tietotekniikkaa, eikä esimerkiksi farmasiaa tai lääketiedettä, niin mustaa listaa voisi tiukentaa entisestään ja näin välttyä vielä suuremmalta osalta spämmistä. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 20. maaliskuuta 2006 kello 18:42:07 (EET)
+
Huomasin, että tässä wikissä palvelimia koskeva tieto on hajallaan ja osin vanhentunutta.
:Hyvältä vaikuttaa tosiaan. Nämä spämmiaallot botnetillä ovat aika v-mäisiä palautella... Toivottavasti saadaan tuo käyttöön. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 20. maaliskuuta 2006 kello 20:57:43 (EET)
 
::Jaa niin vielä, toistaiseksi jos joku huomaa spämmäysaallon iskeneen niin olisi hyvä jos ilmoittaisitte mahdollisimman nopeasti ylläpitoon esim. #wikilinux@ircnet tai pikaviestimillä (kts. ylläpitäjien [[Linux.fi:Ajankohtaista|käyttäjäsivut]]), jotta spämmääjät saadaan bannattua mahdollisimman aikaisin. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 20. maaliskuuta 2006 kello 21:38:46 (EET)
 
:::Lähetin asiasta viestiä Tepolle, sanoi, että parin päivän sisällä pitäisi tulla käyttöön, kunhan hän muilta kiireiltään ehtii. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 21. maaliskuuta 2006 kello 09:50:01 (EET)
 
::::Hienoa! --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 21. maaliskuuta 2006 kello 10:16:10 (EET)
 
  
== Kenen sivusto?==
+
Vastustaako joku, jos muokkaan https://www.linux.fi/wiki/Palvelin -sivun ympärille etäpalvelinten hallintaa koskevan kokonaisuuden? Käyn läpi tyypillisiä palvelinpuolen sovelluksia, ajantasaistan niiden ohjeita.
Olisi mukavaa tietää, kuka tai ketkä tämän sivuston takana ovat. Sivujen alareunassa olevan linkin perusteella löytyvällä sivulla [[Linux.fi:Tietoja]] on kerrottu kyllä kuka domainnimen omistaa, mutta selailemalla en löytänyt sen enempää tietoa siitä, mitä Mpolin takaa löytyy. Projektina tämä suomenkielinen Linux-Wiki on valtavan hyvä. Linuxia saadaan toivottavasti tunnetummaksi tavallisen rahvaan joukossa tämän tyylisen työkalun avulla - ja eniten tietenkin tästä on varmaan apua aktiiviharrastajajoukolle itsellensä. Jos olisi tarkemmin tietoa siitä, minkälainen porukka tai organisaatio sivuston taustalla on, väki ehkä paremmin sitoutuisi sivustoon ja ehkäpä jopa paremmalla luottamuksella antaisivat osaamistaan ja aikaansa projektille. Taustaporukan tuntemus tuo luottamusta projektin jatkuvuudelle. -- [[Käyttäjä:Karppa|Karppa]] 9. helmikuuta 2006 kello 11:43:54 (EET)
+
Päivitin yhden artikkelin esimerkiksi: https://www.linux.fi/wiki/Apache_httpd
:Mjoo, tämä omistajuustilanne ei ole itsellenikään kovin selkeä. Jossain määrin tämä on Flugin projekti (Flugin postituslistoilla oli tästä ennen perustamista keskustelua), mutta ei kai kovin virallisesti. Ainoa kunnon omistaja taitaa olla [[Käyttäjä:Teppo|Teppo]] joka hoitaa serveripuolen ylläpitoa. Ps. pistetään uudet keskustelut kahvihuoneen yläreunaan niin nähdään heti mitkä ovat uusimmat keskustelut ja jonkinlainen järjestys säilyy. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 9. helmikuuta 2006 kello 13:58:41 (EET)
+
Artikkelissa on tehty seuraavat valinnat:
 +
* käsitellään lähinnä Red Hat- ja Debian-pohjaisten palvelinten asetuksia. Muut jakelut jäävät paitsioon.
 +
* prosessit hallitaan käyttäen systemd:tä - muihin tapoihin ei selkeyden vuoksi viitata.
 +
* keskitytään ennen muuta siihen, mistä ohjelma löytyy järjestelmässä asentamisen jälkeen. Konfiguraatiovinkkejä on vähemmän.
 +
* Pidetään mukana vanha, vähän outokin tauhka, kuten sähköisellä kortilla kirjautumisen mahdollistaminen. Monikohan tuota nykyään tekee?
  
::Loogistahan tuo lienee, uusin ylimmäisenä - enpä tullut ajatelleeksi (tai ajattelin vain asian jotenkin nurinkurisesti).
+
Kritiikkiä, huomioita tms näitä valintoja kohtaan?
  
::[[Käyttäjä:Teppo|Teppo]] ottanee kantaa tuohon omistajuus-asiaan. Lähinnä sivuston omistajuus kiinnostaa minua siinä mielessä, kuinka pitkään sivusto on käytettävissä. Kun taustalla ei ole selkeästi organisoitunutta instituutiota, ei sivuston jatkuvuutta voi taata. Toissalta, mikä instituutio nykyään pystyy minkään asian jatkuvuutta takaamaan sen enempää... Mutta ehkäpä olisi selkeämpää, jos esim. [http://www.flug.fi/ FlUGilla] olisi jotenkin selkeämpi rooli Wikin osalta. Ja toki joku esim. [http://www.debian.org/social_contract Debianin yhteisösopimuksen] kaltainen julistus saattaisi vakuuttaa. -- [[Käyttäjä:Karppa|Karppa]] 9. helmikuuta 2006 kello 14:35:18 (EET)
+
Siis: Kyllä palvelimen pystyttämiseen ja konfiguroimiseen tarvittava informaatio wikissä on, mutta se pitäisi koota paremmin yhteen. Nyt wikin näkökulma on voittopuolisesti omamme; Linuxia työpöytäjakeluna käyttävien ihmisten tietolähde. Haluaisin luoda Wikiin tulokulman, miten Windows- tai Mac-koneelta etänä kirjautuva voi järjestelmää käyttää. Eli lähinnä komentoriviltä käsin tapahtuvaa järjestelmän hallintaa. Se ehkä madaltaisi kynnystä tutustua järjestelmään muutenkin :)
 +
--[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 13. marraskuuta 2018 kello 12.04 (EET)
  
Teppo selventää
+
: Kyllä, ehdottomasti ainakin minun puolestani voi tehdä. Mielestäni wikin tarkoitus ei ole tosiaan kilpailla manuaalisivujen kanssa, vaan nimenomaan sisältää isompia hyödyllisiä kokonaisuuksia. Debian ja Red Hat on hyviä jakeluita tuon aiheen käsittelyyn, koska ne on suosituimmat palvelinjakelut. Samasta syystä muiden init järjestelmien, kuin systemd:n käsittelyn voi jättää pois.
 +
: Pääasia on, ettei poista mitään tärkeää, koska joku voi tarvita juuri sitä tietoa. Toki olemassa olevia artikkeleita voi refaktoroida aina. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 13. marraskuuta 2018 kello 15.27 (EET)
  
Mpoli Oy on siis Tepon firma joka tuottaa ja ylläpitää erilaisia palveluja pääosin internetissä. Tämä wiki ja muut linux.fi -domainin alla olevat palvelut ovat yksinkertaisesti Mpolin palveluja joita hallitaan valistuneen diktatuurin periaatteella.
+
:: Palvelin-sivulle on nyt tehty kasvojen kohotus. Artikkeli muutettu käsittelemään palvelimen pystyttämistä. Mielipiteitä tästä?
Mpolilla ei ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä flug:n toiminnan kanssa. Flugin toimintaa tuettiin alussa mutta yhteistyö on loppunut jo vuosia takaperin.
+
::*[[Palvelin]]
Mpoli tukee mm. seuraavia sivustoja ja toimintaa:
+
::Haparoin tässä hiljalleen suuntaa, jonka pohjalta palvelinta käsitteleviä artikkeleita alan kehittää. Mietin mielessäni, miten järjestelmän perushallintaa käsittelevät artikkelit saisi luontevasti kokonaisuuden osaksi? Ne eivät kuulu pelkästään Palvelin-teeman alle. --[[Käyttäjä:Heikkiket|Heikkiket]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikkiket|keskustelu]]) 27. marraskuuta 2018 kello 11.32 (EET)
  
http://www.mikseri.net
+
::: Hyvältähän tuo näyttää. Malline on vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta, koska sillä saa nätisti nivottua artikkelit yhteen. Ei se haittaa, vaikka Palvelin-mallineen alla olisi "geneerisiä" artikkeleita, jotka eivät liity pelkästään palvelimiin. Mallineita voi myös tehdä lisääkin, jos keksii jotain hyviä. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 27. marraskuuta 2018 kello 23.10 (EET)
http://www.puistoblues.fi
+
:::: Ihan hyvältä tuo näyttää. Ei vastusteta. Hyvä että jollakin on aikaa. --[[Käyttäjä:Lahtis|<font face="fixedsys" color="#333">Lahtis</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 30. marraskuuta 2018 kello 09.17 (EET)
http://www.funk.fi
+
::::: Tässä jälkihuomiona, en pitäisi sitä syntinä vaikka selkeyden, yksinkertaisuuden ja helposti ymmärrettävyyden ehdoilla mennäänkin, ettei tietoa alettaisi tarkoituksella supistamaan tai jopa välttelemään, kenties tarkempi nysvääminen [https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox ArchWikin Firefox-artikkelin] tyyliin [https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox/Privacy Firefox/Privacy]-aliartikkelihin. Tämä kommentti siis huomiona koko linux.fi:n kannalta eikä pelkästään palvelinta koskien. Vaikka systemd on vallannut käytännössä suurimman osan jakeluista, [https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Linux_distributions_without_systemd ilman systemd]:tä porskuttaviakin jakeluita vielä on. --[[Käyttäjä:Foliohattu|Foliohattu]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Foliohattu|keskustelu]]) 7. joulukuuta 2018 kello 01.14 (EET)
http://www.challenger.mpoli.fi
 
http://www.cruisingnight.tk/
 
  
ja monia muita sponsorointikohteita.
+
== Onko tietoa muuan vuokrayhtiöstä joka mainostaa työpaikkojaan täällä jatkuvasti? ==
 +
Onko kukaan tiettävästi saanut sitä kautta legittiä työtä? Aloin vain miettimään kun ne ilmeisesti bannattiin wikin puolelta.
 +
:Bannasin sne kun työpaikkailmoituksia varten oikea paikka on foorumi ja pelkäsin, että joku sieltä alkaa pommittaa wikiä urakalla niillä ilmoituksilla. Ei ole kokemusta kyseisestä firmasta, paikkoja näkyy olevan paljon auki, mutta henkilöstövuokrauksestahan siinä taitaa olla kysymys. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. marraskuuta 2017 kello 14.30 (EET)
  
Mpolin omasta toiminnasta voi mainita mm. peliserverivuokrauksen http://www.nollapingi.net
+
== Palvelimem kello on väärässä ajassa ==
Omat ja vieraat koneet laskien hostattavana ja ylläpidossa on noin 100 palvelinta joista yksi (1) on windows-pohjainen.
+
Sen huomaa Tuoreet muokkaukset-sivulla.
 +
:Palvelimen kello näyttäisi olevan kyllä oikein, mutta oma aikavyöhykeasetuksesi saattaa olla pielessä, kannattaa tarkastaa wikin asetukset-sivulta. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 3. marraskuuta 2017 kello 11.26 (EET)
  
Mpolin nimi periytyy muinaisesta harrastuksesta eli Metropoli BBS järjestelmästä.
+
== Tor-verkosta tulevat muokkaukset ==
 +
Hyväksytäänkö tor-käyttäjät nykyään? Aiemmin tor-exit-nodet oli blokattu. Onko ne tarkoitus blokata myös joskus tulevaisuudessa? Voinko kehittää wikiä anonyymisti, torin kautta? Onko suositeltavaa että luon siihen tarkoitukseen käyttäjätilin?
  
== Viikon yhteistyö ==
+
Kaikesta päätellen yritätte bannata tor-nodet. Esitän täten muodollisen vastalauseen sille. Ensinnäkin teette siinä huonoa työtä ja toiseksi se blokkaa myös legitit tor-käyttäjät, kuten minut. Miten olisi kompromissi, eli rekisteröityneet käyttäjät saisi muokata wikiä vapaasti vaikka käyttääkin tor-verkkoa? Tai että saisi muokata artikkeleiden keskusteluja ja ehdottaa sitä kautta muutoksia?
Uuden etusivun kanssa otettiin käyttöön viikon yhteistyö Wikipedian malliin mutta ei se ole paljon (toistaiseksi) näin pienellä käyttäjämäärällä toiminut. Pitäisikö se muuttaa yleiseksi yhteistyö/huomiota kaipaava sivu/tärkeä artikkelitoive -kohdaksi vaiko poistaa kokonaan turhana? --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. helmikuuta 2006 kello 20:32:07 (EET)
 
:"Viikon" vaan pois. --[[Käyttäjä:82.141.92.90|82.141.92.90]] 8. helmikuuta 2006 kello 21:33:18 (EET)
 
:Voisi sen kyllä korvata jollain paremmalla ilmaisulla. Pelkkä "Yhteistyöartikkeli" voisi olla jo suht hyvä nimi, vaikka parempiakin on varmasti olemassa. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 8. helmikuuta 2006 kello 21:39:04 (EET)
 
::Tämän "demokraattisen äänestyksen" perusteella muutin nyt ainakin toistaiseksi nuo tekstit muotoon "yhteistyöartikkeli". --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. helmikuuta 2006 kello 22:03:31 (EET)
 
  
== Eikö saa kirjoittaa viipeen? ==
+
:Ei täällä varta vasten estetä Torin käyttäjiä, vaan tiettävästi käytössä olevat suodatinlistat estävät ainakin osan Torin exit nodeista. Suodatinlistat taas ovat käytössä roskapostittajien takia. En ole ihan varma koskevatko nuo listat rekisteröitymättömien käyttäjien lisäksi myös rekisteröityneitä käyttäjiä, mutta ainakin itse pystyn muokkaamaan wikiä myös Torin läpi (saattaa toki johtua ylläpitäjän oikeuksista tai bannaamattomasta exit nodesta). Voin toki kysyä IRC:ssä josko olisi parempaa tietoa asiasta.
 +
:Kannattaa myös huomioida se, ettei käyttäjätunnuksella tehtyjen muokkausten IP-osoitteet eivät näy muille ''käyttäjille'', eli jos haluat ettei oma osoitteesi näy muille käyttäjille, et tarvitse Toria vaan pelkän käyttäjätunnuksen. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 25. lokakuuta 2017 kello 20.36 (EEST)
 +
:Hmm, tarkoitus olisi kyllä että kirjautuneena käyttäjänä voisi muokata Torinkin läpi. Jos näin ei ole, niin pitääpä tarkistaa konfiguraatiota. Nimettömien käyttäjien suhteen on pakko pitää tiukempaa linjaa, sillä sotkun torjuntaan ei ole ainakaan minulla aikaa ja sitä kyllä riittää jos ei käytä blocklistejä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2017 kello 12.02 (EEST)
 +
::Tuntuu toimivan, tämäkin viesti tulee Torin läpi. Ja koska käytössä on https, niin myös myrkyllisten exit nodejen tapaukseltakin pitäisi olla suojaus. Erityisesti toria käytettäessä on syytä varmistaa että HTTPS-sertifikaatti on kunnossa! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2017 kello 12.17 (EEST)
 +
:::Äsken sai taas nähdä että joku exit node on mustalla listalla kun yritin muokata. Sain kuitenkin tilanteen korjattua uusimalla identiteetin.
 +
Taas sama juttu kun muokkasin. Banni oli ikuinen ja syynä oli se että ippari oli open proxy.
  
Kirjoittamillani sivuilla olevat viipeen tai viipeellä on korjattu
+
== [[Special:CreateAccount]] ==
käyttämään viiveen ja viiveellä -taivutuksia. Toi mun kirjoittama
 
käsittääkseni on oikein, tiedän kyllä kielitoimiston nykyään
 
hyväksyvän noi toisetkin taivutukset mutta onko tässä wikissä
 
kielletty taivuttamasta viive-sanaa kuten sitä alunperi kuului
 
taivuttaa?
 
:Kiellettyhän ei ole, mutta kun kuka tahansa saa muuttaa, ja viipeen -ilmaisu tuntuu monesta vieraalta, niin se tulee sitten korjattua. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 16. tammikuuta 2006 kello 22:14:03 (EET)
 
  
::No olkoon sitten, nuo jotka korjaa oikein kirjoitettua tekstiä tuskin uskoo vaikka todistelisinkin sen kirjoittamani olleen oikein. Pitää vaan sietää. --[[Käyttäjä:Tale|Tale]] 17. tammikuuta 2006 kello 07:45:02 (EET)
+
<source line>Mink&auml; v&auml;rinen kruunu logon pingviinill&auml; on p&auml;&auml;ss&auml;? </source> → <code>Minkä värinen kruunu logon pingviinillä on päässä? </code> :) [[Käyttäjä:Nemo bis|Nemo bis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Nemo bis|keskustelu]]) 27. tammikuuta 2017 kello 21.40 (EET)
:::Juurikin näin. Ei ole aina elämä helppoa :( --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 17. tammikuuta 2006 kello 14:51:17 (EET)
 
  
== Miten merkitään luokkaviittaukset? ==
+
:Joo näemmä ääkköset ei toimi. Laitoin viestiä eteenpäin, ehkäpä ylläpito korjaa kun muilta kiireiltään ehtii. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 28. tammikuuta 2017 kello 12.11 (EET)
  
Sivulla Tietoturva | Debianin päivittäminen on kohta
+
== Teknisiä ongelmia havaittu ==
  <nowiki>[[Luokka:Komentorivi|komentoriviltä]]</nowiki>
+
Linux.fin ilmoitusjärjestelmän tulevat muutokset sähköpostiin näkyvät tulevan http://localhost osoitteesta. Onkohan jokin mennyt rikki. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 13. elokuuta 2016 kello 14.00 (EEST)
Tuossa ei tule sana "komentoriviltä" näkyviin. En löytänyt ohjeista
+
:Tämän pitäisi nyt olla kunnossa. Muissa uutisissa päivitin sivustoa pyörittävän palvelimen uusimpaan Ubuntu LTS -versioon, olen kiinnostunut mahdollisista ongelmista joita tästä on seurannut. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 6. syyskuuta 2016 kello 21.46 (EEST)
apua, ehkä tuo Luokka: viittaus ei toimi muuta kuin sivun alalaidassa?
+
::Näyttäisi ainakin toimivan. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 6. syyskuuta 2016 kello 23.08 (EEST)
Miten tuo kuuluisi kirjoittaa?
 
  
Luokat merkitään merkinnällä merkinnällä <nowiki>[[Luokka:Luokannimi]]</nowiki> eikä siihen tule mitään muuta. Tällöin luokka ilmestyy sivun alareunaan. Luokkasivulle voi kuitenkin linkittää seuraavasti: <nowiki>[[:Luokka:Luokannimi]]</nowiki>. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 9. tammikuuta 2006 kello 16:52:07 (EET)
+
== RH-sertifikaatit ==
:Putken avulla voi antaa lajitteluavaimen luokitteluun. Luokkaan viittaaminen kuten hHeikki sanoi. — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 10. tammikuuta 2006 kello 02:46:29 (EET)
+
Olen mahdollisesti hankkimassa RHCSA-sertifikaatin nyt aluksi.
 +
Kysymys kuuluukin että onko se hintansa arvoinen? Saako sillä oikeasti työtä, ja voiko esimerkiksi olla elinkeinoharjoittajana hoitamassa asiakkaiden järjestelmiä?
 +
Ja onko koulutuksen järjestäjällä ja kurssimuodolla käytännössä merkitystä, eli onko väliä jos käy RH124+RH134, RH199 tai jonkun verkkokurssin ennen näyttöjä?
  
== Wikipedia-forkit ==
+
:Kahvihuone on tarkoitettu wikiin liittyvälle keskustelulle. Foorumi muulle ---> [https://foorumi.linux.fi/ foorumi.linux.fi] --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 26. toukokuuta 2016 kello 13.31 (EEST)
Pitäisiköhän näille poistetuille "Wikipedia-forkeille" luoda jonkinlaiset redirect-sivut, tai ainakin lisätä ne kaikki siihen etusivun Wikipedia-palkkiin, kun ihmiset kuitenkin tulevat tätä (hyvin keskeistä) sisältöä täältä etsimään, ja ihmettelevät, kun eivät löydäkään. Sinänsä järkeviähän nämä poistot ovat, turha haaskata vähiä voimavaroja Wikipedian kanssa kilpailemiseen tällaisen tiedon tuottamisessa. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 8. marraskuuta 2005 kello 21:16:28 (EET)
 
:Hmm... olet kyllä oikeassa. Niitä on kyllä tullut tähän mennessä aika paljon poisteltua, mutta täytyy varmaan vähintäänkin tästälähin jättää redirecti (linkki wikipediaan). Ehkä noita jo poistettujakin sivuja voisi luoda uudelleen ohjailemaan wikipediaan. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. marraskuuta 2005 kello 22:06:10 (EET)
 
::Lisäys. Tehdään "redirecti" interwikillä: <nowiki>[[wikipedia:fi:jotain]]</nowiki>, ja käytetään näille sivuille mallinnetta perustietoa (eli <nowiki>{{perustietoa}}</nowiki>).
 
  
== Kahvihuoneen siivous ==
+
== Uusi editori ==
 +
En keksinyt miten tuon allekirjoitusnapin saa takaisin vanhaan editoriin, joten asensin uuden. Mutta ei sitä taida saada tähänkään. No, testailkaa ja kertokaa mitä pidätte, ilmeisesti [asetuksista|https://www.linux.fi/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-editing] sen voisi saada pois päältäkin käyttäjäkohtaisesti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 11. huhtikuuta 2016 kello 20.06 (EEST)
 +
:Ihan hyvältä vaikuttaa kun pikaisesti hiekkalaatikolla testasi. Kaipa tuohon allekirjoituksen lyhenteeseen <nowiki>--~~~~</nowiki> täytyy vaan tottua. Kun vanhaan ei ole enää paluuta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. huhtikuuta 2016 kello 23.20 (EEST)
  
Pitäiskö tätä kahvihuonetta kuitenkin jotenkin siivota/arkistoida, kuten Heikki jo kerran tekikin (ja sitten palautettiin ennalleen)? Tämä sivu kun on melko pitkä ja vaikeasti seurattava. --[[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 30. lokakuuta 2005 kello 20:34:39 (EET)
+
==Teknisiä ongelmia==
:Kuten irkissäkin puhuttiin, tämä on tosiaan melko epäselvä. Minusta joitain osia voitaisiin kyllä arkistoida. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. lokakuuta 2005 kello 21:18:26 (EET)
+
Tiedostojen tallennus ei taaskaan toimi. Missä vika? allekirjoitus ei toimi niin kuin pitäisi. 4. maaliskuuta 2016 kello 15.38 (EET)
::Myönnetään, että tämä sivu on liian pitkä ja täällä on paljon tavaraa, joka ei millään lailla ole relevanttia wikin kehityksen nykytilaa ajatellen. Mutta tuossa edellisessä siivouksessa kyllä meni liikaa tavaraa pois. Poistaa olisi syytä vain sellaiset osat, joista aika on niin sanotusti ajanut ohi, eivätkä ne enää ole järkeviä saati sellaisia, että joku niitä kommentoisi. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 30. lokakuuta 2005 kello 22:24:19 (EET)
+
:AbuseFilter-laajennus rikkoi näemmä tiedostojen lähetyksen päivityksen yhteydessä. Otin sen tilapäisesti pois päältä, nyt tuntuu taas toimivan. Allekirjoitusnappi on näemmä kadonnut, mutta tuolla sivun alussa kerrotulla syntaksilla allekirjoitus näkyy pelaavan. Katsotaanpa mistä sen napin saisi takaisin. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 4. maaliskuuta 2016 kello 17.35 (EET)
:::Jatkoin siivousta pistäen maininnan, että uudet aiheet laitettava sivun alkuun. Samalla nostin alhaalta muutamia uusia juttuja ylös. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 7. marraskuuta 2005 kello 22:12:56 (EET)
 
  
 +
Olen huomannut ku https yhteys tuli käyttöön. Aina kun artikkeliin lisää kuvan tai kuvia ja tallentaa kuvat palvelimelle niin artikkelin kuva ei päivity, vaan se jää aina tilaan ''Sivut, joilla toimimattomia tiedostolinkkejä''. En tiedä mistä tämä johtuu. Mutta se on vähän häiritsevää. Ainutkierto tie on tallentaa koko artikkeli uudestaan ilman muutoksia. Sitten kuva päivittyy sivulle. Toinen huomio kahvihuoneessa ei ole allekirjoitus painiketta enää. Voisiko sen saada takaisin. Muualla allekirjoitus nappi löytyy. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 6. huhtikuuta 2016 kello 22.31 (EEST)
  
== Pikku-Tux wikin logona ==
+
==Uusi foorumi==
Tuo pikkuruinen Tux tuolla wikin logokentässä ei ole erityisen tyylikäs. Miten olisi, jos joko sen vanhan mitäänsanomattoman mutta toisaalta ärsyttämättömän logon voisi palauttaa tai sitten saada siihen jokin kunnon kokoinen, mielellään jotenkin omaperäisesti tyylitelty Tux. Tässä olisi esimerkki erittäin onnistuneesta logovalinnasta: [http://www.linuxguiden.no/ http://www.linuxguiden.no/]. Ja tässä melko mielikuvituksettomasta mutta silti tätä nykyistä Pikku-Tuxia selvästi paremmasta ratkaisusta: [http://www.linuxguiden.se/ http://www.linuxguiden.se/]. Tai sitten jos joku keksii jonkun hyvän pingviiniä sisältämättömän mutta silti Linux-aiheisen logon niin sellainenkin voisi käydä.
+
Siirsin [http://foorumi.linux.fi foorumin] vanhasta SMF-järjestelmästä uuteen Discourseen. Ainakin "unohdin salasanani" -linkin kautta pitäisi vanhoilla tunnuksilla päästä sisään. Omasta mielestäni tuo foorumiohjelmisto näyttää selkeästi aikaisempaa paremmalta. Mitä mieltä te olette? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 22. helmikuuta 2015 kello 14.36 (EET)
--[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 7. marraskuuta 2005 kello 20:31:39 (EET)
 
:Ratkaisu on perin väliaikainen, tuohon on kuulemma Ihan Oikealta Graafikolta (TM) tulossa logo. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. marraskuuta 2005 kello 20:33:38 (EET)
 
::Kun tuo graafikko nyt tuntuu olevan vähän hidas käänteissään, niin miten olisi, jos vähän omatoimisesti muutettaisiin tuota logoa. Esimerkiksi pelkkä Tuxin pää tyyliin [http://www.linuxportalen.se/files/pictures/noimage.png tämä] olisi mielestäni selvästi tyylikkäämpi kuin tuollainen pikkuruinen kokovartalokuva. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 12. helmikuuta 2006 kello 12:40:12 (EET)
 
:::Eipä taida olla asiaa meillä tuota muuttelemaan. [[Käyttäjä:Teppo|Tepolle]] voi valittaa tästä asiasta. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 12. helmikuuta 2006 kello 13:51:03 (EET)
 
  
 +
Hienolta näyttää. Olin kyllä unohtanut koko foorumin olemassa olon jo. :)
 +
[[Käyttäjä:Peisi1|Peisi1]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Peisi1|keskustelu]]) 6. marraskuuta 2015 kello 08.07 (EET)
  
 +
==Päivityksiä==
 +
Päivitin MediaWikin ja SMF-foorumiohjelmiston sekä kaiken alla hyrräävän käyttöjärjestelmän tuoreimpaan Ubuntun LTS-versioon. Ainakin täältä katsottuna tuntuu toimivan mallikkaasti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 2. joulukuuta 2014 kello 16.03 (EET)
  
== Käyttäjän CSS-tyylisivut ==
+
==Mallineista==
 +
Nuo ruskeat [[mallineet]] ovat kieltämättä rumia ja näyttävät aivan irrallisilta sivuilla. Muokkailen mallineita pikkuhiljaa vähän asiallisemman näköisiksi "''yksinkertainen on kaunista''" -filosofian mukaisesti. Jos joku malline rikkoo sivuja niin kannattaa mainita asiasta. --[[Käyttäjä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">oselotti</font>]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|<font face="fixedsys" color="#333">keskustelu</font>]]) 1. kesäkuuta 2014 kello 23.11 (EEST)
 +
:Mitkä ruskeat mallineet? Keltaisiahan suurin osa on. --[[Toiminnot:Muokkaukset/213.216.244.213|213.216.244.213]] 2. kesäkuuta 2014 kello 16.32 (EEST)
 +
:: Niinpä. Muokkaajan keskustelusivulla epäiltiin värisokeutta. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 22. elokuuta 2014 kello 13.32 (EEST)
  
Toivoisin käyttäjän mukautustyylisivuja käyttöön myös wiki.linux.fi:hin. Tällöin kukin rekisteröitynyt käyttäjä voisi mukauttaa omalta osaltaan wikin ulkoasua mieleisekseen CSS-tyylisivulla (ks. esim. omani, [[Käyttäjä:Japsu/monobook.css]]). En usko käyttäjäkohtaisten CSS-tyylien myöskään mitenkään vaarantavan tietoturvaa tmv. Mukautustyylithän saa käyttöön pistämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivin <tt>$wgAllowUserCss = true;</tt>. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 15:27:20 (EEST)
+
== Teknisiä ongelmia ==
 +
Wiki on toiminut todella hitaasti tänään aamusta, ongelmaa selvitellään. Tietokantavirhettä ei toivottavasti enää tule. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Heikki|keskustelu]]) 23. huhtikuuta 2014 kello 07.18 (EEST)
 +
:Tänäänkin esiintyi käyttökatkos. Luulisin, että vika on nyt pois päiväjärjestyksestä. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 30. huhtikuuta 2014 kello 19.15 (EEST)
  
== RSS-syöte ==
+
== Danske Bank ==
Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr
+
Sivu [[Danske Bank]] pitäis varmaan lukita muokkauksilta, siellä käy niiden työntekijöitä (tai lapsia, tekstistä päätellen) raapustelamassa asiaankuulumatonta töhnää sivulle. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 26. lokakuuta 2013 kello 12.09 (EEST)
:Huomautanpa tästä eräälle Mediawikin deville. Tämähän on siis mediawikin ongelma eikä siis koske yksin wiki.linux.fi:tä. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 15:22:28 (EEST)
 
::Juttelin asiasta eräälle deville ja vastaus oli ‿kuitenkin, niin kauan kun ne ajaa 1.4 sarjaa niin voin melkein luvata ettei muutoksia tule‿. Ehkä 1.5:ssä sitten, kuka tietää. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 22. elokuuta 2005 kello 16:36:38 (EEST)
 
:::Tuskin siihenkään: ‿You should backport bug fixes to the stable branch (currently REL1_5), but it's no longer necessary to backport features.‿ [http://mail.wikipedia.org/pipermail/wikitech-l/2005-August/031103.html] — [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 22. elokuuta 2005 kello 17:37:45 (EEST)
 
  
 +
== Luokka suljettujen lisenssien softille? ==
  
== Mail lists are dead, long live Wiki! ==
+
Mikä olisi sopiva nimi niille? --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 25. lokakuuta 2013 kello 17.56 (EEST)
  
Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.
+
== Televisiot, Digitaalisuus ja Linux - ajat muuttuu, pysyykö Wiki perässä? ==
  
Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.
+
Aikoinaan oli analooginen TV ja tietokone. Sitten tuli analogisia viritinkortteja, itsellänikin on Hauppagen combo-kortti jossain jolla streemasin videota serveristä verkkoon. Seuraavassa aallossa [[Digiboksit_ja_Linux|digiboxit]] ja [[Linux_ja_digi-tv|digitaalisuus ryömi Linuxiinkin]] (tai [[DVD-elokuva_digiboksiin|elokuvaa tungettiin Linuxilla boxiin]]). Viimeisimmässä laineessa[[Taulutelevisiot| Linux ryömii telkkariin]], muun kulutuselektroniikan ohessa. Kaiken höysteeksi löytyy vielä asiaa sivuavat digitaaliset [[Elokuvapalvelut#Tv-_ja_tallennepalvelut|digi-tv palvelut]]. Wiki on tietysti seurannut aikaansa, mutta itselläni on tullut kutina, että jotain noista sivuista voisi nimetä uudelleen ja/tai sivujen sisältöä tarkastaa onko ne oikeilla sivuilla - noin ylipäätään tarkastella asiaa kokonaisuutena, vaikka mitään ei muuttaisikaan. Ylipäätään asiasta kiinnostuneet voisivat kertoa parannusehdotuksensa täällä ennen härdellimäistä remonttia. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 22.21 (EEST)
 +
: Wikihän yrittää kaikin keinoin seurata aikaansa. Ainahan löytyy tarkastettavaa. Itse ainakin seuraan mm. [[elokuvapalvelut|elokuvapalveluiden]] kehitystä. Ja kulutan niitä. Tällä hetkellä osa sivustoista on aikamoisia listauksia, mikä toimii ja mikä ei. Listaukset ovat siinä hyvät että niistä näkee heti tukeeko jokin jotakin ja toimiiko se vai joutuuko sitä virittelemään.  Kehitysehdotuksia asiasta ei vielä ole. Asiaa täytyy miettiä. Kyllähän wiki pysyy perässä jos aktiivisia kirjoittajia löytyy. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.53 (EEST)
  
Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.
+
:: Siirsin ainakin turhan ''linux'' sanan sisältävät sivut uusille nimille. Kokonaisuutta pitäisi varmaan ajatella vielä tulisiko sitä järjestellä enemmän. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 21. lokakuuta 2013 kello 12.49 (EEST)
  
Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.
+
== Yritys-malline ==
  
Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.
+
Sellaista ei ole, mutta sellaisen voisi tehdä. Ei mitään tursuavaa kun ei kilpailla wikin kanssa, mutta muutamat perustiedot. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.47 (EEST)
 +
* nimi
 +
* logo
 +
* liikevaihto?
 +
* kotipaikka kaupunki / maa
 +
* opensource sivusto?
 +
* kotisivu
  
 +
: Vähän vastaava sivukin on katso esimerkiksi [[Valve Corporation]], [[Id Software]]n sivusto, joka on Perustietoa, Käsitteet ja Pelit luokassa. Piäisikö nämäkin sivut siirtää myös tähän luokkaan. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.27 (EEST)
  
-- [[Käyttäjä:gnomeboy|gnomeboy]] su huhti  24 11:40:14 EEST 2005
+
:: Tarkoitin mallinnetta, en luokkaa (class vs template). --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.36 (EEST)
 +
::: Oho en huomannut, mutta tuollainenkin luokka oli jo valmiina. Voihan tuosta jonkin mallineenkin tehdä ainakin minun puolesta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.40 (EEST)
  
== Käytännöistä ==
+
: [[:Malline:Yritys]] on kyhäelmä aiheesta. Koeponnistuksessa parilla sivulla. Jos todetaan toimivaksi, malline pitäisi läiskiä kaikille [[:Luokka:Yritykset]]-sivuille. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 30. syyskuuta 2013 kello 13.21 (EEST)
  
MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)
+
== Google ja Googlen pakettivarasto ==
  
=== Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä ===
+
Muihin vastaaviin sivuihin verrattuna sivu [[Google]] pitäisi siirtää historiansa kanssa sivuksi [[Googlen_pakettivarasto]] ja luoda uusi sivu [[Google]] jossa olisi firma lyhyesti ja sen ''Katso myös'' linkkaukset. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.19 (EEST)
  
Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.
+
: Voihan tuon Googlen siirtää yritys sivuksi ja luoda uusi Googlen pakettivarasto sivu. Kuulostaa ihan hyvältä idealta. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.23 (EEST)
  
: Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- [[Käyttäjä:Japsu|Japsu]] 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)
+
:: Tarkoitus oli säilyttää se historia sille kuuluvalle sivulle. Tarkkaavuutta näihin sisennyksiin, menee puurot ja vellit sekaisin. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.35 (EEST)
  
=== Luokkien käyttö ===
+
== Jakelu-mallinne parannuksia ==
  
Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti
+
Dodanoin, voisko siihen lisätä esim ''elinkaaren pituus'' tms kentän josta selviäisi kuinka pitkään tuetusta jakelusta on kyse jos sellaisen päättää asentaa? --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.09 (EEST)
<nowiki>[[Luokka:Luokannimi]]</nowiki>
 
jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".
 
  
Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)
+
Ehkä ''toiminnallinen tila'' voisi olla enemminkin ''elinkaaren vaihe'' ja sen arvo voisi olla ''julkaisematon'', ''tuettu'', ''loppu'' (eol) tms. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.52 (EEST)
  
Tein [[Luokat|sivun]] noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)
+
== Väärinkäyttösuodatin rikki ==
  
:: Kannattaa varmaan tehdä joku "komennot" tai "softat" luokka johon tulee kaikki komennot kuten '''vim''', '''ls''' ja vastaavat.. [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 23. lokakuuta 2005 kello 14:29:58 (EEST)
+
Väärinkäyttösuodantinlaajennos vaikuttaisi olevan poissa toiminnasta, mikä selittänee viimeaikaisen spämmiaallon. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Pb|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 16.41 (EEST)
  
:: '''Hei! Nyt luokat käyttöön vielä kun se on kohtuullisen pienitöistä.''' Sitten kun sivuja on tuhansia luokat on hankalampi ja ikävämpi ottaa käyttöön. Jos ylläpito ei osaa, niin antakaa ees hyväksyntä [[luokat]]-sivulle niin lähdetään kehittään siitä. -- [[Käyttäjä:Tuomas|Tuomas]] 25. lokakuuta 2005 kello 21:12:51 (EEST)
+
: '''"Linux.fi:n mainossuodatin on estänyt sivun tallentamisen."''' - mitäs jos heitätte noi ritsat pois täältä ja suljette sen avoimen editoinniin. En jaksa pelleillä ko käkättimen kanssa kun a) ne haittaavat sisällön tuottamista b) ne eivät estä tätä paskan vyörymistä mitä on logista nähtävissä. Tämä wiki vain edesauttaa spämmin leviämistä palkitsemalla spämmääjiä kun roska roikkuu verkossa päivästä toiseen. Märkä uni, että sotkujen siivoajia riittäisi vastaamaan joka töherrykseen. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 15.34 (EEST)
  
 +
: Vika on näemmä 7 vuotta vanha, voi ei. --<span style="font-family: monospace; text-shadow: 3px 3px 2px red;">[[Käyttäjä:LinuxMan|LinuxMan]] + [[Käyttäjä:LinuxMan/Chat|chat]]</span> 16. marraskuuta 2020 kello 09.05 (EET)
  
::::''''Luokat valmiit''''
+
== Jolla ==
::::Tehtiin sitten parin tunnin urakkana minä, Maakuth ja Tuomas luokitusjärjestelmä alkuun, kaikki sivut luokiteltu (paitsi [[Laitteistopäivitys]] joka on lukittu). Kts. [[Luokat]]. Melkoinen homma oli, mutta toivottavasti kannatti, nyt pitää vaan uusia artikkeleita tehdessä muistaa luokitella.--[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. lokakuuta 2005 kello 00:43:22 (EEST)
 
  
:::::Kiitän hyvin tehdystä työstä. On paljon helpompi ja mukavampi löytää tarvitsemansa tieto wikistä, kun sisältö on järjestetty loogisiin kokonaisuuksiin. Eräät vähäsisältöiset luokat myös houkuttelevat kirjoittamaan uusia artikkeleita. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 30. lokakuuta 2005 kello 18:53:43 (EET)
+
Ehkä hieman omituista, että Jolla mobile on suhteellisen suomalaista alkuperää ja linux.fi:ssä ei ole siitä minkäänlaista mainintaa, saati sitten seikkaperäisempää sepustusta. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Meegon tarina voisi olla myös paremmin esitettynä, itse [[meego]] sivu ja linux-puhelimet sivu sisältää asioita joiden sijaintia voisi siirrellä ja ''pääartikkeli''maisesti linkitellä. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 12.04 (EEST)
  
=== Kuvaavat nimet sivuille ===
+
: Ehkäpä joutuu siitä että kukaan ei ole sitä vielä tehnyt. Sinä voisit olla ensimmäinen?? ;) --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 9. heinäkuuta 2013 kello 17.35 (EEST)
  
Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.
+
:: Mutta kun haluaisin itse enemminkin kuluttaa sitä tekstiä. :) Luulen, että sen veistämiseen löytyy parempia kavereita. Noin niinkuin yhteisönä, tämä aihe ei ole kiva-olla-olemassa vaan vähän niinkuin pitäis olla jos suomalaiset ripustaa tämäntyyppisen linux-tietopankin nettiiin Suomessa. Vähän sama kun Lapista ei löytyis mitään kirjoitettua materiaalia Joulupukista. --[[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 13.48 (EEST)
  
==== Todellakin ====
+
: Sailfish-käyttöjärjestelmästä nyt ainakin voisi olla jotain, kunhan se nyt ensin julkaistaan. [[Käyttäjä:Oselotti|Oselotti]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Oselotti|keskustelu]]) 10. heinäkuuta 2013 kello 14.02 (EEST)
  
Ei siis nimiksi mitään "Emulaattorit_Pääsivu" kuten jossain huomasin (ja korjasin). MediaWiki osaa käsitellä välilyönnit artikkelien nimissä, käytetään mahdollisuutta hyväksi, ja annetaan suomenkieliset, hyvät otsikot. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 27. elokuuta 2005 kello 07:58:11 (EEST)
+
== Lähdekoodiasennus ja Jakelukohtaista ==
 +
 
 +
Nykyinen trendi on asentaa jokin pitkälle viimeistelty ja suosittu jakelu joka käyttää jotain pakettijärjestelmää ohjelmavalikoiman hallintaan. Jakeluiden ohjelmavalikoimat ovat kasvaneet vuosien mittaan ja lähdekoodista asentaminen on yhä harvinaisempaa. Wikin sivuista valtaosa käsittelee yksittäistä ohjelmaa ja usein myös lähdekoodista asentamista. Prosentuaalisesti lähdekoodin asennusohje vaiheineen vie sivusta paljon tilaa ja toisaalta ajan myötä käsin asentamisen merkitys vähenee. Tilan viemisen ohella lähdekoodiohjeet vievät myös huomiota muulta sisällöltä. Toisaalta, harvassa sivussa mainitaan tietoja joita nykyään lukija etsii ja tarvitsee: tarkka paketin tai pakettien nimet omalle jakelulleen. Ylläoleva huomioiden, lähdekoodi-asennusohjeissa on paljon hyödyllisiä, aikaasäästäviä ja yksityiskohtaisia ohjeita jos niitä todella tarvitsee.
 +
 
 +
Koska Wikin on tarkoitus palvella lukijaansa ja vastata aikaansa, ehdotan seuraavaa:
 +
* Asennusohjeet lähdekoodeista siirretään omaan, ohjelmaa käsittelevän sivun alasivuksi.
 +
* Alasivun nimi on linux.fi/wiki/Xbmc/Asennus_X jossa X on? Ehdotuksia? Skandiongelma?
 +
* Alasivuun viitataan kappaleessa ''Katso myös''.
 +
* Joka ohjelman sivulle lisätään loppuun toisen tason kappale otsikolla ''Jakelukohtaista''
 +
* Jakelukohtaista kappaleen alle jakelukohtaiset ohjeet kolmannen tason otsikolla joka on jakelun nimi.
 +
* Jakelukohtaisessa kappaleessa mainitaan vähintään:
 +
** paketin tai pakettien tarkka nimi boldattuna.
 +
** viittaus paketinhallintajärjestelmän sivuun.
 +
** viittaus pakettivarastoon jos se poikkeaa oletuksista.
 +
* Käytäntö ohjeistetaan Wikin muokkausohjeissa.
 +
 
 +
Muutoksen yhteydessä kannattaisi ehkä muokata ohjelman infoboxia ja mahdollisesti hyödyntää muita mallinteita? [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 13. toukokuuta 2013 kello 13.14 (EEST)
 +
 +
:* Sivuistahan on yritetty tehdä jakeluriippumattomia. Ainakin mitä minä olen törmännyt joihinkin lähdekoodeista asennettaviin ohjelmiin niin silloin kun olen esimerkikisi ohjeen raapustanut tänne. Ei ole ollut muita vaihtoehtoja ko. ohjelman asentamiseen (ei löydy mistään pakettivarastosta), mutta jos haluat näin menetellä niin siitä vaan.
 +
:* Yleensä ohjelman tarkka nimi sanotaan ohjeen alussa tai '''Asenna''' kohdassa siellä voi olla tietoa myös jakelukohtaisesta nimestä. Jos pakettia ei löydy omalle jakelulle niin lähdekoodeistahan se on asennettava.
 +
:* Alasivuissa on myös yksi ongelma. Olen huomannut että jotkin käyttäjät eivät viittaa ohjelmiin '''Katso myös''' kohdassa. Ja näin koko alasivujen hyöty hukkuu massaan. Kun niitä ei tavallaan löydä. (samoin joiltakin unohtuu luokkien käyttö).
 +
:* Jakelukohtaista. -> Sivuistahan on yritetty ja tehdään mahdollisimman jakeluriippumattomia. Eli en näe ainakaan tässä järkeä.
 +
:--[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 13. toukokuuta 2013 kello 13.32 (EEST)
 +
::Minusta Tujulla on siinä hyvä pointti, että asennusohjeiden määrä sivuilla on vähän häiritsevä ja vie huomiota hyödyllisiltä asioilta. Minusta kuitenkin tuo /-viivalla erotettu alasivu tuntuu kömpelöltä ratkaisulta ja esitän että asennusohjeet laitettaisiin oman otsikkonsa alle ja oletusarvoisesti piiloon [https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:CollapsableText CollapsableText]-laajennuksen avulla. Näin asennusohjeet olisivat pois häiritsemästä, mutta nopeasti ja näppärästi saatavissa. Näitä varten voitaisiin tehdä asennusohjeet-malline, joka vakiinnuttaisi tuon asian ulkoasun. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 17. toukokuuta 2013 kello 23.42 (EEST)
 +
 
 +
:::Ajatus lähti sisällön yhtenäistämisestä ja käytettävyydestä: Nykyisellään focus on harvemmin tarvittavassa tiedossa joka vie toisilla sivuilla paraatipaikan ja toisaalta yhtenäisen käytännön puute ei kannusta eikä painota puuttuvien, oleellisten tietojen lisämistä (pakettien nimet eri jakeluille), esitetty ratkaisuvaihtoehto oli vain ensimmäinen mieleen tullut. Painottaisin vielä, että ehdotuksessani oli kaksi osaa: Tilaa vievän lähdekoodiasennusohjeen muutos ja Jakelukohtaista kappaleen lisääminen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, vaikkakin sivuavat toisiaan.
 +
 
 +
:::Ehdotettu CollapsableText voisi ajaa asian. Pistää mietityttämään sivulla mainittu varoitus ''live sivuilla'' käytöstä. Linux on perinteisesti ollut ratkaisu joka toimii vanhemmilla laiteistolla ja toisaalta mm selaimien kirjo ja selainspecifisten ominaisuuksien tuki ollut vähäistä. Eli miten tuo sitten toimisi esim Lynxin tai keveiden työpöytien+selaimien käyttäjille? Perustuuko se Java/Ecma-Scriptiin? Kyse on laajennoksesta, mikä elinkaariennuste sen saatavuudelle on tuleviin päivityksiin? Ehdottamani alasivu olisi staattista tekniikkaa eikä sen suhteen ilmeisesti ole riskiä toimivuudesta. Asia tulisi varmistaa jos käytäntö otetaan käyttöön valtaosalla ohjelma-sivuja.
 +
 
 +
:::Lähdekoodiohjeiden osalta näkisin asian myös parannuksena. Kun niillä on oma paikkansa, kynnys isompienkin ja tilaa vievien listauksien ja tulosteiden käyttöön laskisi ja siten niiden informaation määrä ja käyttöarvo kasvaisi. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 12.17 (EEST)
 +
 
 +
:::Voisiko tota CollapsableText laajennusta kokeilla jossakin hiekkalaatikkosivulla tai ulkosella saitilla? Miten se vaikuttaisi esim tulostukseen? Todennäköisesti se on vähäistä eikä sille kannata panna paljon painoarvoa, mutta ehkä lähdekoodiasennus voisi olla sellainen jossa sitä joskus käytetään. Matkapuhelimet ja tabletit kannattaisi myöskin testata samalla. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 13.11 (EEST)
 +
 
 +
::::Tarkemmin katsottuna tuo laajennus näkyy olevan rikki, eikä se toimi nykyisellä MediaWikillä. Mutta vastaavan saa tehtyä jo valmiina mukana tulevalla jQuery-palikalla, laitoin sen [[Linux.fi:Kahvihuone|kahvihuoneeseen]] kokeiluun. Lopputulos näyttää tavallisella selaimella ihan asialliselta, eikä [https://dl.dropboxusercontent.com/u/221630/lynx-collapsible.png lynxilläkään] hullummalta. Jakelukohtaista-osan tekeminen on varmaan ihan paikallaan myös. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 18. toukokuuta 2013 kello 23.07 (EEST)
 +
 
 +
:::Voihan tuota laajennosta kokeilla. Mutta itse olen aina ihmetellyt miksi useilla saiteilla asennusohjeet ovat piilotettu CollapsableTextillä tosi typerästi. Itse en pidä siitä yhtään. Miksi tekstiä pitäsi sivuilla piilottaa. Tuosta focuksesta. Jos sivun luoja EI VAAN halua (pysty, jaksa tai huvita) kirjoitaa ohjelmasta oikein minkäänlaista tekstiä. Esimerkiksi ohjelman sivun focus näyttää olevan joillakin käyttäjillä se että sieltä on vain käytännössä linkki ohjelman kotisivulle (lukekaa sieltä). Ei sivut ovat tosi tylsiä. (pelkkä listauskin olisi parempi.) Ei siinä paljon focukset ja käytettävyydet paljon siten paina. Jos sivuilla ei ole paljon mitään. Niin pelkkä asennusohjekin on herkkua. --[[Käyttäjä:Lahtis|Lahtis]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Lahtis|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 11.43 (EEST)
 +
 
 +
::::Kyllä tässäkin on pointtinsa. Jos sivu on aluillaan eikä ne sorsa-ohjeet ole pitkät niin voihan se toimia alkuvaiheessa tuomaan lihaa luiden päälle. Toisaalta se saattaa vaikuttaa käänteisesti, että sivu näyttää jo suhteellisen täyteläiseltä eikä kutkuta potentiaalisia kirjoittajia vaikka asiasta jotain tietäisivätkin. Alkuperäinen dilemma, että ajat muuttuu ja lähdekoodiohjeita ei juurikaan tarvita vain korostuu jos sivu on aluillaan ja 99,78% prosenttia sisällöstä on mitä ei etsitä eikä lueta.
 +
 
 +
::::Jos juuri aloitettu sivu tuntuu tyhjältä, ehdotettu käytäntö tuo jatkossa joka sivulle uuden kappaleen ja sen alakappaleet monelle jakelulle. Sen sijaan, että tyhjyyttä täytetään tekstimassalla jota 99% ei lue, kirjoittaja voisi jatkossa laittaa ohjelmasta vaikka kuvakaappauksen joka piristää sivua jo kummasti.
 +
 
 +
::::Valtaosa nykyisestä yhteisöstä lukee alkuperäisiä sivuja vaivatta, mutta silti itsekkin etsin suomenkielisestä wikistä usein ideoita ohjelmiksi johonkin tarkoitukseen (kuten taloushallinto-ohjelmiin viimeeksi). Siten pelkkä sivun olemassaolo linkkeineen ja pakettien nimineen on jo paljon ja säästää aikaa. Jos tätä hyödyllisyyden tunnetta ei saavuteta, linux.fi ei ole se ensimmäinen paikka etsiä tietoa.
 +
 
 +
::::Noin ylipäätään suhtaudun sivuihin pragmaattisesti:
 +
::::* Sivut eivät ole minun henkilökohtaisia. Niitä voi ja pitää muidenkin muokata. Sama pätee muihin sivuihin.
 +
::::* Jos sisällöstä ollaan eri mieltä, kädenvääntö käydään sen argumenteilla, ei sillä kuka sen on aloittanut tai viimeeksi muokannut.
 +
::::* Wiki liikkuu eteenpäin pienillä incrementaalisilla muutoksilla eikä sisällön tavoitteet (rakenne, halutut sivut, jne) riipu siitä mitä yksittäinen osallistuja jättää systemaattisesti tekemättä, missä vaiheessa toteutusta ollaan tai miten kaukana tavoite on. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 13.55 (EEST)
 +
 
 +
Noin sivuhuomiona: Kokisin, että jakelut ovat nykyään jo niin pitkälle kehittyneitä, että lähdekoodiasennusohjeiden sijaan yhteisön jäseniä kannustettaisiin paketoimaan kyseinen ohjelma käyttämäänsä jakeluun suoraan. Käsinasennusohjeiden tekeminen on vähän kuin pätsääminen jakelutasolla - sen sijaan, että asiantuntevat työtunnit tehtäisiin upstreamissa josta ne ovat helposti hyödynnettävissä isoihin massoihin.
 +
* Käyttäjäkunta laajenee paljon enemmän helpottamalla asennuksia (jakelu siirtyy taviksia kohti, toteutettavissa), kuin opettamalla loppukäyttäjät kääntelemään sorsia (tavikset siirtyy jakelua kohti, hankalaa).
 +
* Työmäärässä ei ole juurikaan eroa.
 +
* Käännösohjeet pysyvät väkisin ajantasalla kun jakelu joko kääntää tai hylkää ne. Wikissä vastaavaa pilkuntarkkaa ja toistuvaa mekanismia ei ole. Seurauksena sisältö vanhenee nopeasti kun sen ajantasaisuutta on hankala tarkistaa. -- [[Käyttäjä:Tuju|Tuju]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Tuju|keskustelu]]) 20. toukokuuta 2013 kello 14.09 (EEST)
 +
 
 +
== Palvelimen päivitys ==
 +
Linux.fi muuttaa uudelle palvelimelle tänä viikonloppuna. Muutoksen myötä wikin käyttäjiä pystytään palvelemaan monipuolisemmin ja joustavemmin. Jee! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 25. huhtikuuta 2013 kello 23.13 (EEST)
 +
:Tämä on nyt tehty ja tuntuu toimivan. Ilmoitelkaa jos huomaatte että jokin on rikki. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 28. huhtikuuta 2013 kello 00.29 (EEST)
 +
::Yksi tunnettu vika on, nimittäin pienoiskuvat eivät kaikkialla näy (esimerkkinä [[KDE tutuksi]]). Tätä koitetaan selvittää mahdollisimman pian. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 1. toukokuuta 2013 kello 14.49 (EEST)
 +
:::No niin, selvisihän se lopulta. Mainittakoon että <tt>$wgTmpDirectory</tt>-muuttuja MediaWikin asetuksissa osotti vanhastaa johonkin epäsopivaan paikkaan. Alkoi toimia kun poistin sen määrityksen kokonaan, oletusasetukset periytyvät jostain muualta. Nyt tietääkseni kaikki on kunnossa. Ilmoitelkaa jos keksitte jotain muita ongelmia. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Maakuth|keskustelu]]) 11. toukokuuta 2013 kello 16.21 (EEST)
 +
 
 +
== Ongelmia kirjautumisessa ==
 +
Näyttää siltä että kirjautuminen ei toimi ainakaan kaikilla käyttäjillä. Vikaa selvitellään.... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. maaliskuuta 2013 kello 00.32 (EET)
 +
:Korjattu. Vika johtui epäonnistuneesta päivityksestä uudempaan Mediawikiin, jonka jälkeen jouduin palauttamaan vanhan version ja tietokanta meni vähän solmuun. Nyt pitäisi kuitenkin toimia. Kiitokset Otolle vian ilmoittamisesta, oli jäänyt itseltä huomaamatta kun sitä on kuitenkin aina automaattisesti kirjautuneena sisään. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 8. maaliskuuta 2013 kello 23.22 (EET)
 +
 
 +
==Viimeaikaiset spämmimuokkaukset==
 +
Tein [[Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin/8|uuden väärinkäyttösuodattimen]], jonka pitäisi estää viimeaikaisen tyyppiset spämmimuokkaukset (ja vain ne). Suodatin on kierrettävissä lisäämällä muokkausyhteenvetoon sana "suodatin". --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 22. huhtikuuta 2012 kello 22.43 (EEST)
 +
:Tuo ei ollutkaan tarpeeksi tehokas, joten tein [[Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin/9|uuden]] (hieman eri lähestymistavalla) ja poistin ylläolevan käytöstä. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 23. huhtikuuta 2012 kello 01.34 (EEST)
 +
::Edelleen tein suodattimen, joka estää viimeaikaiseen bottikaavaan (iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + 2-4 numeroa) pohjautuvien käyttäjätunnusten luonnin. Onko tuon päälläolo OK? --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 23. huhtikuuta 2012 kello 21.22 (EEST)
 +
 
 +
==Spämmibottitunnusten luonnin esto==
 +
Spämmibotin luomia uusia käyttäjätunnuksia näyttää tulevan aika iso määrä per päivä. Yksi tapa päästä niistä eroon olisi [http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:TitleBlacklist TitleBlacklist]-laajennoksen (ei riippuvaisuuksia, merkitty vakaaksi) asentaminen, jolla voi estää tiettyyn säännölliseen lausekkeeseen sopivien käyttäjätunnusten tai sivunnimien luonnin.
 +
 
 +
Etunimi+Sukunimi+2-4 numeroa -tyyppisten käyttäjätunnusten esto onnistuisi TitleBlacklist-laajennoksen kanssa esimerkiksi lisäämällä rivin
 +
User:<nowiki>[A-Z][a-z]{2,15}[A-Z].{2,15}[0-9]{2,4}</nowiki> <casesensitive>
 +
järjestelmäviestiin [[Järjestelmäviesti:Titleblacklist|Titleblacklist]]. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. joulukuuta 2011 kello 21.05 (EET)
 +
:Päädyin asentamaan reCaptchan Wikipediasta tutuilla asetuksilla, eli rekisteröinti tai rekisteröimättömänä muokkaus vaatii captcha-tunnistuksen läpäisyä. Katsotaan miten toimii. Regexp-suodatushan ratkaisisi tämän nykyisin vaivaavan botin, mutta sitten sitä joutuisi taas hienosäätämään seuraavaa varten, toivotaan että tämä ratkaisu pelaisi pitempään. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. joulukuuta 2011 kello 12.03 (EET)
 +
 
 +
 
 +
==Linkitys kielletty uusilta käyttäjiltä==
 +
Viimeaikaisten spämmien takia loin [http://linux.fi/wiki/Toiminnot:V%C3%A4%C3%A4rink%C3%A4ytt%C3%B6suodatin/6 uuden väärinkäyttösuodattimen ehdon] joka estää uusia käyttäjiä lisäilemästä linkkejä. Katsotaan miten toimii ja otetaan vaikka pois päältä jos tuo aalto päättyisi. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 21. marraskuuta 2011 kello 13.06 (EET)
 +
 
 +
:Lisäsin tuohon sellaisen ominaisuuden, että linkin lisäys onnistuu uusiltakin käyttäjiltä, jos muokkausyhteenvetoon kirjoittaa sanan "suodatin". Tämän pitäisi estää spämmibottien muokkaukset, mutta sallia muiden tekemät. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 21. marraskuuta 2011 kello 17.13 (EET)
 +
 
 +
::Hyvä juttu. Tein vielä toisen suodattimen, joka estää uusilta käyttäjiltä sivujen luonnin kokonaan. Tarkkaillaanpa liikennettä ja otetaan pois jos mahdollista. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 22. marraskuuta 2011 kello 19.54 (EET)
 +
 
 +
== Foorumi päivitetty==
 +
[http://linux.fi/foorumi Keskustelualue] päivitettiin SMF:n uuteen versioon. Ilmoitelkaa, jos foorumi ei toimi normaalisti. Jos saat virheen "Template parse error", kokeile poistaa evästeet. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 15. syyskuuta 2011 kello 08.28 (EEST)
 +
 
 +
== Kuvien kanssa ongelmia ==
 +
Jotkut kuvat/pienoiskuvat eivät näkyneet, sillä kuvien [[chmod|tiedosto-oikeudet]] olivat väärin palvelimella. Nyt kaikkien pitäisi toimia. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. elokuuta 2011 kello 08.53 (EEST)
 +
 
 +
== Päivitys ==
 +
Päivitin wikin versioon 1.17. Samalla tuli käyttöön uusi ulkoasu. Ilmoitelkaa jos jotain hajosi. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 3. elokuuta 2011 kello 21.35 (EEST)
 +
 
 +
== Päivitys ==
 +
Mediawiki päivitetty versioon 1.16.4. Ilmoitelkaa jos on ongelmia. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 18. huhtikuuta 2011 kello 18.13 (EEST)
 +
 
 +
== Mallineiden luokitus ==
 +
Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan [[:Luokka:Mallineet|mallineet]]. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --[[Käyttäjä:Kalakeitto Kilju|Kalakeitto Kilju]] 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)
 +
 
 +
== Palvelin ==
 +
Mahdollisesti off-topicia, mutta millä tavalla tarkemmin ottaen on Linux.fi:n tekninen puoli toteutettu? Minun käsityksen mukaan web-hotelli olisi aikalailla käytäntö jos tällaista halutaan, mutta ilmeisesti teillä on joku oma palvelinkone siellä? -Cerre10. huhtikuuta 2010 kello 19.40 (UTC)
 +
 
 +
Ja ja. Hyvän tavan mukainen <nowiki>--~~~~~</nowiki>-merkintä ei tunnu toimivan, ainakaan minulla.
 +
:Palvelinpuoli on hyvällä mallilla. Tehokkaan palvelimen ja riittävästi kaistaa tarjoavat sivulla [[Linux.fi:Tietoja]] mainitut tahot. Samalla palvelimella on Linux.fin lisäksi myös muutamia muita sivustoja. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 11. huhtikuuta 2010 kello 04.28 (UTC)
 +
::Juuripa näin, uusi palvelinkonekin tuli varsin hiljattain käyttöön. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 11. huhtikuuta 2010 kello 12.18 (UTC)
 +
:::Siis tarkoitan että voiko palvelinkoneesta antaa ulos tarkempia speksejä? Mihin on kytketty verkkoon, ja ilmeisesti nimenomaan runkoverkkoon? Tuskin kotiin saa niin järeän liittymän kun toimivan wikin pitäminen vaatii. Jopa 10/10-kuitu lienee tarkoitukseen aika laiha.
 +
:::Juttu on siis siinä että minäkin saan kotiini vanhan palvelinkoneen kuluvan kuukauden aikana, ja haluan vähän vertailla asioita. Aion käyttää sitä Debian- ja Opensuse-seedboxina sekä reitittimenä. Jos oikein innostun niin lähden keräämään vanhoja (kannettavia) tietokoneita, ja laitan ne työskentelemään BOINC-projektin hyväksi. Sonera hyväksyy viisi konetta yhden liittymän taakse, mutta tämä lienee ohitettavissa omalla aliverkolla. --Cerre 12. huhtikuuta 2010 kello 16.34 (UTC)
 +
::::Kaistaa on käytössä tarpeeksi, en edes tiedä yksityiskohtia. Sinänsä Linux.fi ei paljoa aiheuta liikennettä kun suurin osa sisällöstä on tekstiä. Viime kuukausina kaistaa on kulunut n. 10-11gt, kun eri kävijöitä on ollut n. 30 000 ja sivulatauksia n. 500 000. Vääntöä tarjoaa kasa Xeon-ytimiä ja muistia on gigatavukaupalla. Käyttiksenä on [[CentOS]]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 12. huhtikuuta 2010 kello 16.42 (UTC)
 +
 
 +
Harmittaa että jotkut artikkeleista ovat vanhentuneita. Esim Sub.fi ja Jimtv.fi sivustoilta ei voi katsella enää ohjelmia suoraan vaan Jimtv.fi ohjelmat löytyvät nykyään Ruutu.fi sivustolta ja sub.fi sivuston ohjelmat MTV Katsomosta --[[Käyttäjä:Pyscowicz|Pyscowicz]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Pyscowicz|keskustelu]]) 22. marraskuuta 2014 kello 10.36 (EET)

Nykyinen versio 17. maaliskuuta 2021 kello 17.37

Kahvihuoneen tarkoitus on keskustella Linux.fi-wikistä. Foorumissa saa jutella kaikesta mikä liittyy Linuxiin.

HUOM! Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää --~~~~ -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.

Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.

Foorumin kirjautuminen[muokkaa]

Foorumin kirjautuminen taitaa taas olla rikki kun ei pääse tunnuksilla taaskaan sisään. Pääsin ainoastaan taas sisään vain Githubin tunnareilla, jotka eivät ole tietenkään samat. --Lahtis (keskustelu) 17. joulukuuta 2020 kello 23.10 (EET)

Korjaantunut tai ohi mennyt, kolmella eri selaimella toimii minulla. --Foliohattu (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 17.13 (EET)

Henkilökohtainen CSS[muokkaa]

Mokasinko pahasti tyylittelyssäni, vai onko käyttäjäkohtainen CSS kiellettyä? --LinuxMan + chat 12. marraskuuta 2020 kello 10.29 (EET)

Väärinkäyttöloki ei toimi[muokkaa]

[064aa995a537ddeecafaaa67] 2020-11-02 12:29:15: Vakava virhe, jonka tyyppi on ”Wikimedia\Rdbms\DBQueryError”

Tämän voisi korjata. --LinuxMan tai chat 2. marraskuuta 2020 kello 14.30 (EET)

Hups, tämä on jäänyt minulta huomaamatta. Ei äkkiseltään selvinnyt mistä tämä aiheutuu, mutta pitääpä korjata kun ehtii. --Maakuth (keskustelu) 16. maaliskuuta 2021 kello 22.49 (EET)
No nyt toimii. Jostain syystä yksi olennainen tietokantamigraatio oli jäänyt ajamatta, vaikka niiden pitäisi pyörähdellä automaattisesti. --Maakuth (keskustelu) 17. maaliskuuta 2021 kello 16.37 (EET)

Kölnin sininen ei toimi[muokkaa]

Ulkoasu Kölnin sininen antaa vastaukseksi tyhjyyden. Minun piti itse kirjoittaa Asetukset-sivun osoitteeseen ?useskin=vector jotta pääsisin pois valkoisesta ruudusta. --LinuxMan tai keskustelu 8. lokakuuta 2020 kello 17.08 (EEST)

Otin sen pois, ja laitoin Vectorin oletukseksi... Ainakin oma profiilini käytti vielä Monobook-teemaa, joka oli aika vanhahtava. Harkinnassa on, jos asentaisi jonkun nykyaikaisen teeman. --Maakuth (keskustelu) 30. lokakuuta 2020 kello 13.47 (EET)

Mobiiliystävällinen ulkoasu[muokkaa]

Maakuth ilmoitti foorumien puolella, että Wikiin on asennettu MobileFrontend-lisäosa (https://foorumi.linux.fi/t/mobiiliystavallinen-ulkoasu/2491) Suurin osa ulkoasusta toimii automaattisesti, mutta jotkin osat ovat rikki. Ajattelin, että tähän alle voitaisiin tehdä lista sivuista ja mallineista, joilla on ongelmia mobiilinäkymän kanssa. --Heikkiket (keskustelu) 4. tammikuuta 2019 kello 21.16 (EET)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Tulee sisäinen virhe aina kun yrittää päivittää vanhaa kuvaa uudeksi tai yleensä yrittää tallentaa uutta kuvaa.

Sisäinen virhe [3a911fe5f0b289c4dbc01057] 2018-12-19 18:38:38: Vakava virhe, jonka tyyppi on "TypeError" --Lahtis (keskustelu) 19. joulukuuta 2018 kello 20.45 (EET)

Korjattu, kyse oli roskapostintorjuntalisäosan yhteensopivuusongelmasta. Kiitos ilmoituksesta! --Maakuth (keskustelu) 21. joulukuuta 2018 kello 09.00 (EET)

Vastustaako joku palvelinpuolen artikkeleiden kasvonkohotusta?[muokkaa]

Huomasin, että tässä wikissä palvelimia koskeva tieto on hajallaan ja osin vanhentunutta.

Vastustaako joku, jos muokkaan https://www.linux.fi/wiki/Palvelin -sivun ympärille etäpalvelinten hallintaa koskevan kokonaisuuden? Käyn läpi tyypillisiä palvelinpuolen sovelluksia, ajantasaistan niiden ohjeita. Päivitin yhden artikkelin esimerkiksi: https://www.linux.fi/wiki/Apache_httpd Artikkelissa on tehty seuraavat valinnat:

 • käsitellään lähinnä Red Hat- ja Debian-pohjaisten palvelinten asetuksia. Muut jakelut jäävät paitsioon.
 • prosessit hallitaan käyttäen systemd:tä - muihin tapoihin ei selkeyden vuoksi viitata.
 • keskitytään ennen muuta siihen, mistä ohjelma löytyy järjestelmässä asentamisen jälkeen. Konfiguraatiovinkkejä on vähemmän.
 • Pidetään mukana vanha, vähän outokin tauhka, kuten sähköisellä kortilla kirjautumisen mahdollistaminen. Monikohan tuota nykyään tekee?

Kritiikkiä, huomioita tms näitä valintoja kohtaan?

Siis: Kyllä palvelimen pystyttämiseen ja konfiguroimiseen tarvittava informaatio wikissä on, mutta se pitäisi koota paremmin yhteen. Nyt wikin näkökulma on voittopuolisesti omamme; Linuxia työpöytäjakeluna käyttävien ihmisten tietolähde. Haluaisin luoda Wikiin tulokulman, miten Windows- tai Mac-koneelta etänä kirjautuva voi järjestelmää käyttää. Eli lähinnä komentoriviltä käsin tapahtuvaa järjestelmän hallintaa. Se ehkä madaltaisi kynnystä tutustua järjestelmään muutenkin :) --Heikkiket (keskustelu) 13. marraskuuta 2018 kello 12.04 (EET)

Kyllä, ehdottomasti ainakin minun puolestani voi tehdä. Mielestäni wikin tarkoitus ei ole tosiaan kilpailla manuaalisivujen kanssa, vaan nimenomaan sisältää isompia hyödyllisiä kokonaisuuksia. Debian ja Red Hat on hyviä jakeluita tuon aiheen käsittelyyn, koska ne on suosituimmat palvelinjakelut. Samasta syystä muiden init järjestelmien, kuin systemd:n käsittelyn voi jättää pois.
Pääasia on, ettei poista mitään tärkeää, koska joku voi tarvita juuri sitä tietoa. Toki olemassa olevia artikkeleita voi refaktoroida aina. --oselotti (keskustelu) 13. marraskuuta 2018 kello 15.27 (EET)
Palvelin-sivulle on nyt tehty kasvojen kohotus. Artikkeli muutettu käsittelemään palvelimen pystyttämistä. Mielipiteitä tästä?
Haparoin tässä hiljalleen suuntaa, jonka pohjalta palvelinta käsitteleviä artikkeleita alan kehittää. Mietin mielessäni, miten järjestelmän perushallintaa käsittelevät artikkelit saisi luontevasti kokonaisuuden osaksi? Ne eivät kuulu pelkästään Palvelin-teeman alle. --Heikkiket (keskustelu) 27. marraskuuta 2018 kello 11.32 (EET)
Hyvältähän tuo näyttää. Malline on vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta, koska sillä saa nätisti nivottua artikkelit yhteen. Ei se haittaa, vaikka Palvelin-mallineen alla olisi "geneerisiä" artikkeleita, jotka eivät liity pelkästään palvelimiin. Mallineita voi myös tehdä lisääkin, jos keksii jotain hyviä. --oselotti (keskustelu) 27. marraskuuta 2018 kello 23.10 (EET)
Ihan hyvältä tuo näyttää. Ei vastusteta. Hyvä että jollakin on aikaa. --Lahtis (keskustelu) 30. marraskuuta 2018 kello 09.17 (EET)
Tässä jälkihuomiona, en pitäisi sitä syntinä vaikka selkeyden, yksinkertaisuuden ja helposti ymmärrettävyyden ehdoilla mennäänkin, ettei tietoa alettaisi tarkoituksella supistamaan tai jopa välttelemään, kenties tarkempi nysvääminen ArchWikin Firefox-artikkelin tyyliin Firefox/Privacy-aliartikkelihin. Tämä kommentti siis huomiona koko linux.fi:n kannalta eikä pelkästään palvelinta koskien. Vaikka systemd on vallannut käytännössä suurimman osan jakeluista, ilman systemd:tä porskuttaviakin jakeluita vielä on. --Foliohattu (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 01.14 (EET)

Onko tietoa muuan vuokrayhtiöstä joka mainostaa työpaikkojaan täällä jatkuvasti?[muokkaa]

Onko kukaan tiettävästi saanut sitä kautta legittiä työtä? Aloin vain miettimään kun ne ilmeisesti bannattiin wikin puolelta.

Bannasin sne kun työpaikkailmoituksia varten oikea paikka on foorumi ja pelkäsin, että joku sieltä alkaa pommittaa wikiä urakalla niillä ilmoituksilla. Ei ole kokemusta kyseisestä firmasta, paikkoja näkyy olevan paljon auki, mutta henkilöstövuokrauksestahan siinä taitaa olla kysymys. --Maakuth (keskustelu) 6. marraskuuta 2017 kello 14.30 (EET)

Palvelimem kello on väärässä ajassa[muokkaa]

Sen huomaa Tuoreet muokkaukset-sivulla.

Palvelimen kello näyttäisi olevan kyllä oikein, mutta oma aikavyöhykeasetuksesi saattaa olla pielessä, kannattaa tarkastaa wikin asetukset-sivulta. --Maakuth (keskustelu) 3. marraskuuta 2017 kello 11.26 (EET)

Tor-verkosta tulevat muokkaukset[muokkaa]

Hyväksytäänkö tor-käyttäjät nykyään? Aiemmin tor-exit-nodet oli blokattu. Onko ne tarkoitus blokata myös joskus tulevaisuudessa? Voinko kehittää wikiä anonyymisti, torin kautta? Onko suositeltavaa että luon siihen tarkoitukseen käyttäjätilin?

Kaikesta päätellen yritätte bannata tor-nodet. Esitän täten muodollisen vastalauseen sille. Ensinnäkin teette siinä huonoa työtä ja toiseksi se blokkaa myös legitit tor-käyttäjät, kuten minut. Miten olisi kompromissi, eli rekisteröityneet käyttäjät saisi muokata wikiä vapaasti vaikka käyttääkin tor-verkkoa? Tai että saisi muokata artikkeleiden keskusteluja ja ehdottaa sitä kautta muutoksia?

Ei täällä varta vasten estetä Torin käyttäjiä, vaan tiettävästi käytössä olevat suodatinlistat estävät ainakin osan Torin exit nodeista. Suodatinlistat taas ovat käytössä roskapostittajien takia. En ole ihan varma koskevatko nuo listat rekisteröitymättömien käyttäjien lisäksi myös rekisteröityneitä käyttäjiä, mutta ainakin itse pystyn muokkaamaan wikiä myös Torin läpi (saattaa toki johtua ylläpitäjän oikeuksista tai bannaamattomasta exit nodesta). Voin toki kysyä IRC:ssä josko olisi parempaa tietoa asiasta.
Kannattaa myös huomioida se, ettei käyttäjätunnuksella tehtyjen muokkausten IP-osoitteet eivät näy muille käyttäjille, eli jos haluat ettei oma osoitteesi näy muille käyttäjille, et tarvitse Toria vaan pelkän käyttäjätunnuksen. --oselotti (keskustelu) 25. lokakuuta 2017 kello 20.36 (EEST)
Hmm, tarkoitus olisi kyllä että kirjautuneena käyttäjänä voisi muokata Torinkin läpi. Jos näin ei ole, niin pitääpä tarkistaa konfiguraatiota. Nimettömien käyttäjien suhteen on pakko pitää tiukempaa linjaa, sillä sotkun torjuntaan ei ole ainakaan minulla aikaa ja sitä kyllä riittää jos ei käytä blocklistejä. --Maakuth (keskustelu) 26. lokakuuta 2017 kello 12.02 (EEST)
Tuntuu toimivan, tämäkin viesti tulee Torin läpi. Ja koska käytössä on https, niin myös myrkyllisten exit nodejen tapaukseltakin pitäisi olla suojaus. Erityisesti toria käytettäessä on syytä varmistaa että HTTPS-sertifikaatti on kunnossa! --Maakuth (keskustelu) 26. lokakuuta 2017 kello 12.17 (EEST)
Äsken sai taas nähdä että joku exit node on mustalla listalla kun yritin muokata. Sain kuitenkin tilanteen korjattua uusimalla identiteetin.

Taas sama juttu kun muokkasin. Banni oli ikuinen ja syynä oli se että ippari oli open proxy.

Special:CreateAccount[muokkaa]

Mink&auml; v&auml;rinen kruunu logon pingviinill&auml; on p&auml;&auml;ss&auml;?

Minkä värinen kruunu logon pingviinillä on päässä?  :) Nemo bis (keskustelu) 27. tammikuuta 2017 kello 21.40 (EET)

Joo näemmä ääkköset ei toimi. Laitoin viestiä eteenpäin, ehkäpä ylläpito korjaa kun muilta kiireiltään ehtii. --oselotti (keskustelu) 28. tammikuuta 2017 kello 12.11 (EET)

Teknisiä ongelmia havaittu[muokkaa]

Linux.fin ilmoitusjärjestelmän tulevat muutokset sähköpostiin näkyvät tulevan http://localhost osoitteesta. Onkohan jokin mennyt rikki. --Lahtis (keskustelu) 13. elokuuta 2016 kello 14.00 (EEST)

Tämän pitäisi nyt olla kunnossa. Muissa uutisissa päivitin sivustoa pyörittävän palvelimen uusimpaan Ubuntu LTS -versioon, olen kiinnostunut mahdollisista ongelmista joita tästä on seurannut. --Maakuth (keskustelu) 6. syyskuuta 2016 kello 21.46 (EEST)
Näyttäisi ainakin toimivan. --Lahtis (keskustelu) 6. syyskuuta 2016 kello 23.08 (EEST)

RH-sertifikaatit[muokkaa]

Olen mahdollisesti hankkimassa RHCSA-sertifikaatin nyt aluksi. Kysymys kuuluukin että onko se hintansa arvoinen? Saako sillä oikeasti työtä, ja voiko esimerkiksi olla elinkeinoharjoittajana hoitamassa asiakkaiden järjestelmiä? Ja onko koulutuksen järjestäjällä ja kurssimuodolla käytännössä merkitystä, eli onko väliä jos käy RH124+RH134, RH199 tai jonkun verkkokurssin ennen näyttöjä?

Kahvihuone on tarkoitettu wikiin liittyvälle keskustelulle. Foorumi muulle ---> foorumi.linux.fi --oselotti (keskustelu) 26. toukokuuta 2016 kello 13.31 (EEST)

Uusi editori[muokkaa]

En keksinyt miten tuon allekirjoitusnapin saa takaisin vanhaan editoriin, joten asensin uuden. Mutta ei sitä taida saada tähänkään. No, testailkaa ja kertokaa mitä pidätte, ilmeisesti [asetuksista|https://www.linux.fi/wiki/Toiminnot:Asetukset#mw-prefsection-editing] sen voisi saada pois päältäkin käyttäjäkohtaisesti. --Maakuth (keskustelu) 11. huhtikuuta 2016 kello 20.06 (EEST)

Ihan hyvältä vaikuttaa kun pikaisesti hiekkalaatikolla testasi. Kaipa tuohon allekirjoituksen lyhenteeseen --~~~~ täytyy vaan tottua. Kun vanhaan ei ole enää paluuta. --Lahtis (keskustelu) 11. huhtikuuta 2016 kello 23.20 (EEST)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Tiedostojen tallennus ei taaskaan toimi. Missä vika? allekirjoitus ei toimi niin kuin pitäisi. 4. maaliskuuta 2016 kello 15.38 (EET)

AbuseFilter-laajennus rikkoi näemmä tiedostojen lähetyksen päivityksen yhteydessä. Otin sen tilapäisesti pois päältä, nyt tuntuu taas toimivan. Allekirjoitusnappi on näemmä kadonnut, mutta tuolla sivun alussa kerrotulla syntaksilla allekirjoitus näkyy pelaavan. Katsotaanpa mistä sen napin saisi takaisin. --Maakuth (keskustelu) 4. maaliskuuta 2016 kello 17.35 (EET)

Olen huomannut ku https yhteys tuli käyttöön. Aina kun artikkeliin lisää kuvan tai kuvia ja tallentaa kuvat palvelimelle niin artikkelin kuva ei päivity, vaan se jää aina tilaan Sivut, joilla toimimattomia tiedostolinkkejä. En tiedä mistä tämä johtuu. Mutta se on vähän häiritsevää. Ainutkierto tie on tallentaa koko artikkeli uudestaan ilman muutoksia. Sitten kuva päivittyy sivulle. Toinen huomio kahvihuoneessa ei ole allekirjoitus painiketta enää. Voisiko sen saada takaisin. Muualla allekirjoitus nappi löytyy. --Lahtis (keskustelu) 6. huhtikuuta 2016 kello 22.31 (EEST)

Uusi foorumi[muokkaa]

Siirsin foorumin vanhasta SMF-järjestelmästä uuteen Discourseen. Ainakin "unohdin salasanani" -linkin kautta pitäisi vanhoilla tunnuksilla päästä sisään. Omasta mielestäni tuo foorumiohjelmisto näyttää selkeästi aikaisempaa paremmalta. Mitä mieltä te olette? --Maakuth (keskustelu) 22. helmikuuta 2015 kello 14.36 (EET)

Hienolta näyttää. Olin kyllä unohtanut koko foorumin olemassa olon jo. :) Peisi1 (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 08.07 (EET)

Päivityksiä[muokkaa]

Päivitin MediaWikin ja SMF-foorumiohjelmiston sekä kaiken alla hyrräävän käyttöjärjestelmän tuoreimpaan Ubuntun LTS-versioon. Ainakin täältä katsottuna tuntuu toimivan mallikkaasti. --Maakuth (keskustelu) 2. joulukuuta 2014 kello 16.03 (EET)

Mallineista[muokkaa]

Nuo ruskeat mallineet ovat kieltämättä rumia ja näyttävät aivan irrallisilta sivuilla. Muokkailen mallineita pikkuhiljaa vähän asiallisemman näköisiksi "yksinkertainen on kaunista" -filosofian mukaisesti. Jos joku malline rikkoo sivuja niin kannattaa mainita asiasta. --oselotti (keskustelu) 1. kesäkuuta 2014 kello 23.11 (EEST)

Mitkä ruskeat mallineet? Keltaisiahan suurin osa on. --213.216.244.213 2. kesäkuuta 2014 kello 16.32 (EEST)
Niinpä. Muokkaajan keskustelusivulla epäiltiin värisokeutta. --Tuju (keskustelu) 22. elokuuta 2014 kello 13.32 (EEST)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Wiki on toiminut todella hitaasti tänään aamusta, ongelmaa selvitellään. Tietokantavirhettä ei toivottavasti enää tule. --Heikki (keskustelu) 23. huhtikuuta 2014 kello 07.18 (EEST)

Tänäänkin esiintyi käyttökatkos. Luulisin, että vika on nyt pois päiväjärjestyksestä. --Maakuth (keskustelu) 30. huhtikuuta 2014 kello 19.15 (EEST)

Danske Bank[muokkaa]

Sivu Danske Bank pitäis varmaan lukita muokkauksilta, siellä käy niiden työntekijöitä (tai lapsia, tekstistä päätellen) raapustelamassa asiaankuulumatonta töhnää sivulle. --Tuju (keskustelu) 26. lokakuuta 2013 kello 12.09 (EEST)

Luokka suljettujen lisenssien softille?[muokkaa]

Mikä olisi sopiva nimi niille? --Tuju (keskustelu) 25. lokakuuta 2013 kello 17.56 (EEST)

Televisiot, Digitaalisuus ja Linux - ajat muuttuu, pysyykö Wiki perässä?[muokkaa]

Aikoinaan oli analooginen TV ja tietokone. Sitten tuli analogisia viritinkortteja, itsellänikin on Hauppagen combo-kortti jossain jolla streemasin videota serveristä verkkoon. Seuraavassa aallossa digiboxit ja digitaalisuus ryömi Linuxiinkin (tai elokuvaa tungettiin Linuxilla boxiin). Viimeisimmässä laineessa Linux ryömii telkkariin, muun kulutuselektroniikan ohessa. Kaiken höysteeksi löytyy vielä asiaa sivuavat digitaaliset digi-tv palvelut. Wiki on tietysti seurannut aikaansa, mutta itselläni on tullut kutina, että jotain noista sivuista voisi nimetä uudelleen ja/tai sivujen sisältöä tarkastaa onko ne oikeilla sivuilla - noin ylipäätään tarkastella asiaa kokonaisuutena, vaikka mitään ei muuttaisikaan. Ylipäätään asiasta kiinnostuneet voisivat kertoa parannusehdotuksensa täällä ennen härdellimäistä remonttia. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 22.21 (EEST)

Wikihän yrittää kaikin keinoin seurata aikaansa. Ainahan löytyy tarkastettavaa. Itse ainakin seuraan mm. elokuvapalveluiden kehitystä. Ja kulutan niitä. Tällä hetkellä osa sivustoista on aikamoisia listauksia, mikä toimii ja mikä ei. Listaukset ovat siinä hyvät että niistä näkee heti tukeeko jokin jotakin ja toimiiko se vai joutuuko sitä virittelemään. Kehitysehdotuksia asiasta ei vielä ole. Asiaa täytyy miettiä. Kyllähän wiki pysyy perässä jos aktiivisia kirjoittajia löytyy. --Lahtis (keskustelu) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.53 (EEST)
Siirsin ainakin turhan linux sanan sisältävät sivut uusille nimille. Kokonaisuutta pitäisi varmaan ajatella vielä tulisiko sitä järjestellä enemmän. --Tuju (keskustelu) 21. lokakuuta 2013 kello 12.49 (EEST)

Yritys-malline[muokkaa]

Sellaista ei ole, mutta sellaisen voisi tehdä. Ei mitään tursuavaa kun ei kilpailla wikin kanssa, mutta muutamat perustiedot. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.47 (EEST)

 • nimi
 • logo
 • liikevaihto?
 • kotipaikka kaupunki / maa
 • opensource sivusto?
 • kotisivu
Vähän vastaava sivukin on katso esimerkiksi Valve Corporation, Id Softwaren sivusto, joka on Perustietoa, Käsitteet ja Pelit luokassa. Piäisikö nämäkin sivut siirtää myös tähän luokkaan. --Lahtis (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.27 (EEST)
Tarkoitin mallinnetta, en luokkaa (class vs template). --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.36 (EEST)
Oho en huomannut, mutta tuollainenkin luokka oli jo valmiina. Voihan tuosta jonkin mallineenkin tehdä ainakin minun puolesta. --Lahtis (keskustelu) 11. heinäkuuta 2013 kello 16.40 (EEST)
Malline:Yritys on kyhäelmä aiheesta. Koeponnistuksessa parilla sivulla. Jos todetaan toimivaksi, malline pitäisi läiskiä kaikille Luokka:Yritykset-sivuille. --Tuju (keskustelu) 30. syyskuuta 2013 kello 13.21 (EEST)

Google ja Googlen pakettivarasto[muokkaa]

Muihin vastaaviin sivuihin verrattuna sivu Google pitäisi siirtää historiansa kanssa sivuksi Googlen_pakettivarasto ja luoda uusi sivu Google jossa olisi firma lyhyesti ja sen Katso myös linkkaukset. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 17.19 (EEST)

Voihan tuon Googlen siirtää yritys sivuksi ja luoda uusi Googlen pakettivarasto sivu. Kuulostaa ihan hyvältä idealta. --Lahtis (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 19.23 (EEST)
Tarkoitus oli säilyttää se historia sille kuuluvalle sivulle. Tarkkaavuutta näihin sisennyksiin, menee puurot ja vellit sekaisin. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 21.35 (EEST)

Jakelu-mallinne parannuksia[muokkaa]

Dodanoin, voisko siihen lisätä esim elinkaaren pituus tms kentän josta selviäisi kuinka pitkään tuetusta jakelusta on kyse jos sellaisen päättää asentaa? --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.09 (EEST)

Ehkä toiminnallinen tila voisi olla enemminkin elinkaaren vaihe ja sen arvo voisi olla julkaisematon, tuettu, loppu (eol) tms. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 16.52 (EEST)

Väärinkäyttösuodatin rikki[muokkaa]

Väärinkäyttösuodantinlaajennos vaikuttaisi olevan poissa toiminnasta, mikä selittänee viimeaikaisen spämmiaallon. --Pb (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 16.41 (EEST)

"Linux.fi:n mainossuodatin on estänyt sivun tallentamisen." - mitäs jos heitätte noi ritsat pois täältä ja suljette sen avoimen editoinniin. En jaksa pelleillä ko käkättimen kanssa kun a) ne haittaavat sisällön tuottamista b) ne eivät estä tätä paskan vyörymistä mitä on logista nähtävissä. Tämä wiki vain edesauttaa spämmin leviämistä palkitsemalla spämmääjiä kun roska roikkuu verkossa päivästä toiseen. Märkä uni, että sotkujen siivoajia riittäisi vastaamaan joka töherrykseen. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 15.34 (EEST)
Vika on näemmä 7 vuotta vanha, voi ei. --LinuxMan + chat 16. marraskuuta 2020 kello 09.05 (EET)

Jolla[muokkaa]

Ehkä hieman omituista, että Jolla mobile on suhteellisen suomalaista alkuperää ja linux.fi:ssä ei ole siitä minkäänlaista mainintaa, saati sitten seikkaperäisempää sepustusta. Pitäisikö asialle tehdä jotain? Meegon tarina voisi olla myös paremmin esitettynä, itse meego sivu ja linux-puhelimet sivu sisältää asioita joiden sijaintia voisi siirrellä ja pääartikkelimaisesti linkitellä. --Tuju (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 12.04 (EEST)

Ehkäpä joutuu siitä että kukaan ei ole sitä vielä tehnyt. Sinä voisit olla ensimmäinen?? ;) --Lahtis (keskustelu) 9. heinäkuuta 2013 kello 17.35 (EEST)
Mutta kun haluaisin itse enemminkin kuluttaa sitä tekstiä. :) Luulen, että sen veistämiseen löytyy parempia kavereita. Noin niinkuin yhteisönä, tämä aihe ei ole kiva-olla-olemassa vaan vähän niinkuin pitäis olla jos suomalaiset ripustaa tämäntyyppisen linux-tietopankin nettiiin Suomessa. Vähän sama kun Lapista ei löytyis mitään kirjoitettua materiaalia Joulupukista. --Tuju (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 13.48 (EEST)
Sailfish-käyttöjärjestelmästä nyt ainakin voisi olla jotain, kunhan se nyt ensin julkaistaan. Oselotti (keskustelu) 10. heinäkuuta 2013 kello 14.02 (EEST)

Lähdekoodiasennus ja Jakelukohtaista[muokkaa]

Nykyinen trendi on asentaa jokin pitkälle viimeistelty ja suosittu jakelu joka käyttää jotain pakettijärjestelmää ohjelmavalikoiman hallintaan. Jakeluiden ohjelmavalikoimat ovat kasvaneet vuosien mittaan ja lähdekoodista asentaminen on yhä harvinaisempaa. Wikin sivuista valtaosa käsittelee yksittäistä ohjelmaa ja usein myös lähdekoodista asentamista. Prosentuaalisesti lähdekoodin asennusohje vaiheineen vie sivusta paljon tilaa ja toisaalta ajan myötä käsin asentamisen merkitys vähenee. Tilan viemisen ohella lähdekoodiohjeet vievät myös huomiota muulta sisällöltä. Toisaalta, harvassa sivussa mainitaan tietoja joita nykyään lukija etsii ja tarvitsee: tarkka paketin tai pakettien nimet omalle jakelulleen. Ylläoleva huomioiden, lähdekoodi-asennusohjeissa on paljon hyödyllisiä, aikaasäästäviä ja yksityiskohtaisia ohjeita jos niitä todella tarvitsee.

Koska Wikin on tarkoitus palvella lukijaansa ja vastata aikaansa, ehdotan seuraavaa:

 • Asennusohjeet lähdekoodeista siirretään omaan, ohjelmaa käsittelevän sivun alasivuksi.
 • Alasivun nimi on linux.fi/wiki/Xbmc/Asennus_X jossa X on? Ehdotuksia? Skandiongelma?
 • Alasivuun viitataan kappaleessa Katso myös.
 • Joka ohjelman sivulle lisätään loppuun toisen tason kappale otsikolla Jakelukohtaista
 • Jakelukohtaista kappaleen alle jakelukohtaiset ohjeet kolmannen tason otsikolla joka on jakelun nimi.
 • Jakelukohtaisessa kappaleessa mainitaan vähintään:
  • paketin tai pakettien tarkka nimi boldattuna.
  • viittaus paketinhallintajärjestelmän sivuun.
  • viittaus pakettivarastoon jos se poikkeaa oletuksista.
 • Käytäntö ohjeistetaan Wikin muokkausohjeissa.

Muutoksen yhteydessä kannattaisi ehkä muokata ohjelman infoboxia ja mahdollisesti hyödyntää muita mallinteita? Tuju (keskustelu) 13. toukokuuta 2013 kello 13.14 (EEST)

 • Sivuistahan on yritetty tehdä jakeluriippumattomia. Ainakin mitä minä olen törmännyt joihinkin lähdekoodeista asennettaviin ohjelmiin niin silloin kun olen esimerkikisi ohjeen raapustanut tänne. Ei ole ollut muita vaihtoehtoja ko. ohjelman asentamiseen (ei löydy mistään pakettivarastosta), mutta jos haluat näin menetellä niin siitä vaan.
 • Yleensä ohjelman tarkka nimi sanotaan ohjeen alussa tai Asenna kohdassa siellä voi olla tietoa myös jakelukohtaisesta nimestä. Jos pakettia ei löydy omalle jakelulle niin lähdekoodeistahan se on asennettava.
 • Alasivuissa on myös yksi ongelma. Olen huomannut että jotkin käyttäjät eivät viittaa ohjelmiin Katso myös kohdassa. Ja näin koko alasivujen hyöty hukkuu massaan. Kun niitä ei tavallaan löydä. (samoin joiltakin unohtuu luokkien käyttö).
 • Jakelukohtaista. -> Sivuistahan on yritetty ja tehdään mahdollisimman jakeluriippumattomia. Eli en näe ainakaan tässä järkeä.
--Lahtis (keskustelu) 13. toukokuuta 2013 kello 13.32 (EEST)
Minusta Tujulla on siinä hyvä pointti, että asennusohjeiden määrä sivuilla on vähän häiritsevä ja vie huomiota hyödyllisiltä asioilta. Minusta kuitenkin tuo /-viivalla erotettu alasivu tuntuu kömpelöltä ratkaisulta ja esitän että asennusohjeet laitettaisiin oman otsikkonsa alle ja oletusarvoisesti piiloon CollapsableText-laajennuksen avulla. Näin asennusohjeet olisivat pois häiritsemästä, mutta nopeasti ja näppärästi saatavissa. Näitä varten voitaisiin tehdä asennusohjeet-malline, joka vakiinnuttaisi tuon asian ulkoasun. --Maakuth (keskustelu) 17. toukokuuta 2013 kello 23.42 (EEST)
Ajatus lähti sisällön yhtenäistämisestä ja käytettävyydestä: Nykyisellään focus on harvemmin tarvittavassa tiedossa joka vie toisilla sivuilla paraatipaikan ja toisaalta yhtenäisen käytännön puute ei kannusta eikä painota puuttuvien, oleellisten tietojen lisämistä (pakettien nimet eri jakeluille), esitetty ratkaisuvaihtoehto oli vain ensimmäinen mieleen tullut. Painottaisin vielä, että ehdotuksessani oli kaksi osaa: Tilaa vievän lähdekoodiasennusohjeen muutos ja Jakelukohtaista kappaleen lisääminen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, vaikkakin sivuavat toisiaan.
Ehdotettu CollapsableText voisi ajaa asian. Pistää mietityttämään sivulla mainittu varoitus live sivuilla käytöstä. Linux on perinteisesti ollut ratkaisu joka toimii vanhemmilla laiteistolla ja toisaalta mm selaimien kirjo ja selainspecifisten ominaisuuksien tuki ollut vähäistä. Eli miten tuo sitten toimisi esim Lynxin tai keveiden työpöytien+selaimien käyttäjille? Perustuuko se Java/Ecma-Scriptiin? Kyse on laajennoksesta, mikä elinkaariennuste sen saatavuudelle on tuleviin päivityksiin? Ehdottamani alasivu olisi staattista tekniikkaa eikä sen suhteen ilmeisesti ole riskiä toimivuudesta. Asia tulisi varmistaa jos käytäntö otetaan käyttöön valtaosalla ohjelma-sivuja.
Lähdekoodiohjeiden osalta näkisin asian myös parannuksena. Kun niillä on oma paikkansa, kynnys isompienkin ja tilaa vievien listauksien ja tulosteiden käyttöön laskisi ja siten niiden informaation määrä ja käyttöarvo kasvaisi. -- Tuju (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 12.17 (EEST)
Voisiko tota CollapsableText laajennusta kokeilla jossakin hiekkalaatikkosivulla tai ulkosella saitilla? Miten se vaikuttaisi esim tulostukseen? Todennäköisesti se on vähäistä eikä sille kannata panna paljon painoarvoa, mutta ehkä lähdekoodiasennus voisi olla sellainen jossa sitä joskus käytetään. Matkapuhelimet ja tabletit kannattaisi myöskin testata samalla. -- Tuju (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 13.11 (EEST)
Tarkemmin katsottuna tuo laajennus näkyy olevan rikki, eikä se toimi nykyisellä MediaWikillä. Mutta vastaavan saa tehtyä jo valmiina mukana tulevalla jQuery-palikalla, laitoin sen kahvihuoneeseen kokeiluun. Lopputulos näyttää tavallisella selaimella ihan asialliselta, eikä lynxilläkään hullummalta. Jakelukohtaista-osan tekeminen on varmaan ihan paikallaan myös. --Maakuth (keskustelu) 18. toukokuuta 2013 kello 23.07 (EEST)
Voihan tuota laajennosta kokeilla. Mutta itse olen aina ihmetellyt miksi useilla saiteilla asennusohjeet ovat piilotettu CollapsableTextillä tosi typerästi. Itse en pidä siitä yhtään. Miksi tekstiä pitäsi sivuilla piilottaa. Tuosta focuksesta. Jos sivun luoja EI VAAN halua (pysty, jaksa tai huvita) kirjoitaa ohjelmasta oikein minkäänlaista tekstiä. Esimerkiksi ohjelman sivun focus näyttää olevan joillakin käyttäjillä se että sieltä on vain käytännössä linkki ohjelman kotisivulle (lukekaa sieltä). Ei sivut ovat tosi tylsiä. (pelkkä listauskin olisi parempi.) Ei siinä paljon focukset ja käytettävyydet paljon siten paina. Jos sivuilla ei ole paljon mitään. Niin pelkkä asennusohjekin on herkkua. --Lahtis (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 11.43 (EEST)
Kyllä tässäkin on pointtinsa. Jos sivu on aluillaan eikä ne sorsa-ohjeet ole pitkät niin voihan se toimia alkuvaiheessa tuomaan lihaa luiden päälle. Toisaalta se saattaa vaikuttaa käänteisesti, että sivu näyttää jo suhteellisen täyteläiseltä eikä kutkuta potentiaalisia kirjoittajia vaikka asiasta jotain tietäisivätkin. Alkuperäinen dilemma, että ajat muuttuu ja lähdekoodiohjeita ei juurikaan tarvita vain korostuu jos sivu on aluillaan ja 99,78% prosenttia sisällöstä on mitä ei etsitä eikä lueta.
Jos juuri aloitettu sivu tuntuu tyhjältä, ehdotettu käytäntö tuo jatkossa joka sivulle uuden kappaleen ja sen alakappaleet monelle jakelulle. Sen sijaan, että tyhjyyttä täytetään tekstimassalla jota 99% ei lue, kirjoittaja voisi jatkossa laittaa ohjelmasta vaikka kuvakaappauksen joka piristää sivua jo kummasti.
Valtaosa nykyisestä yhteisöstä lukee alkuperäisiä sivuja vaivatta, mutta silti itsekkin etsin suomenkielisestä wikistä usein ideoita ohjelmiksi johonkin tarkoitukseen (kuten taloushallinto-ohjelmiin viimeeksi). Siten pelkkä sivun olemassaolo linkkeineen ja pakettien nimineen on jo paljon ja säästää aikaa. Jos tätä hyödyllisyyden tunnetta ei saavuteta, linux.fi ei ole se ensimmäinen paikka etsiä tietoa.
Noin ylipäätään suhtaudun sivuihin pragmaattisesti:
 • Sivut eivät ole minun henkilökohtaisia. Niitä voi ja pitää muidenkin muokata. Sama pätee muihin sivuihin.
 • Jos sisällöstä ollaan eri mieltä, kädenvääntö käydään sen argumenteilla, ei sillä kuka sen on aloittanut tai viimeeksi muokannut.
 • Wiki liikkuu eteenpäin pienillä incrementaalisilla muutoksilla eikä sisällön tavoitteet (rakenne, halutut sivut, jne) riipu siitä mitä yksittäinen osallistuja jättää systemaattisesti tekemättä, missä vaiheessa toteutusta ollaan tai miten kaukana tavoite on. -- Tuju (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 13.55 (EEST)

Noin sivuhuomiona: Kokisin, että jakelut ovat nykyään jo niin pitkälle kehittyneitä, että lähdekoodiasennusohjeiden sijaan yhteisön jäseniä kannustettaisiin paketoimaan kyseinen ohjelma käyttämäänsä jakeluun suoraan. Käsinasennusohjeiden tekeminen on vähän kuin pätsääminen jakelutasolla - sen sijaan, että asiantuntevat työtunnit tehtäisiin upstreamissa josta ne ovat helposti hyödynnettävissä isoihin massoihin.

 • Käyttäjäkunta laajenee paljon enemmän helpottamalla asennuksia (jakelu siirtyy taviksia kohti, toteutettavissa), kuin opettamalla loppukäyttäjät kääntelemään sorsia (tavikset siirtyy jakelua kohti, hankalaa).
 • Työmäärässä ei ole juurikaan eroa.
 • Käännösohjeet pysyvät väkisin ajantasalla kun jakelu joko kääntää tai hylkää ne. Wikissä vastaavaa pilkuntarkkaa ja toistuvaa mekanismia ei ole. Seurauksena sisältö vanhenee nopeasti kun sen ajantasaisuutta on hankala tarkistaa. -- Tuju (keskustelu) 20. toukokuuta 2013 kello 14.09 (EEST)

Palvelimen päivitys[muokkaa]

Linux.fi muuttaa uudelle palvelimelle tänä viikonloppuna. Muutoksen myötä wikin käyttäjiä pystytään palvelemaan monipuolisemmin ja joustavemmin. Jee! --Maakuth 25. huhtikuuta 2013 kello 23.13 (EEST)

Tämä on nyt tehty ja tuntuu toimivan. Ilmoitelkaa jos huomaatte että jokin on rikki. --Maakuth (keskustelu) 28. huhtikuuta 2013 kello 00.29 (EEST)
Yksi tunnettu vika on, nimittäin pienoiskuvat eivät kaikkialla näy (esimerkkinä KDE tutuksi). Tätä koitetaan selvittää mahdollisimman pian. --Maakuth (keskustelu) 1. toukokuuta 2013 kello 14.49 (EEST)
No niin, selvisihän se lopulta. Mainittakoon että $wgTmpDirectory-muuttuja MediaWikin asetuksissa osotti vanhastaa johonkin epäsopivaan paikkaan. Alkoi toimia kun poistin sen määrityksen kokonaan, oletusasetukset periytyvät jostain muualta. Nyt tietääkseni kaikki on kunnossa. Ilmoitelkaa jos keksitte jotain muita ongelmia. --Maakuth (keskustelu) 11. toukokuuta 2013 kello 16.21 (EEST)

Ongelmia kirjautumisessa[muokkaa]

Näyttää siltä että kirjautuminen ei toimi ainakaan kaikilla käyttäjillä. Vikaa selvitellään.... --Heikki 8. maaliskuuta 2013 kello 00.32 (EET)

Korjattu. Vika johtui epäonnistuneesta päivityksestä uudempaan Mediawikiin, jonka jälkeen jouduin palauttamaan vanhan version ja tietokanta meni vähän solmuun. Nyt pitäisi kuitenkin toimia. Kiitokset Otolle vian ilmoittamisesta, oli jäänyt itseltä huomaamatta kun sitä on kuitenkin aina automaattisesti kirjautuneena sisään. --Heikki 8. maaliskuuta 2013 kello 23.22 (EET)

Viimeaikaiset spämmimuokkaukset[muokkaa]

Tein uuden väärinkäyttösuodattimen, jonka pitäisi estää viimeaikaisen tyyppiset spämmimuokkaukset (ja vain ne). Suodatin on kierrettävissä lisäämällä muokkausyhteenvetoon sana "suodatin". --Pb 22. huhtikuuta 2012 kello 22.43 (EEST)

Tuo ei ollutkaan tarpeeksi tehokas, joten tein uuden (hieman eri lähestymistavalla) ja poistin ylläolevan käytöstä. --Pb 23. huhtikuuta 2012 kello 01.34 (EEST)
Edelleen tein suodattimen, joka estää viimeaikaiseen bottikaavaan (iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + iso kirjain + 2-15 pientä kirjainta + 2-4 numeroa) pohjautuvien käyttäjätunnusten luonnin. Onko tuon päälläolo OK? --Pb 23. huhtikuuta 2012 kello 21.22 (EEST)

Spämmibottitunnusten luonnin esto[muokkaa]

Spämmibotin luomia uusia käyttäjätunnuksia näyttää tulevan aika iso määrä per päivä. Yksi tapa päästä niistä eroon olisi TitleBlacklist-laajennoksen (ei riippuvaisuuksia, merkitty vakaaksi) asentaminen, jolla voi estää tiettyyn säännölliseen lausekkeeseen sopivien käyttäjätunnusten tai sivunnimien luonnin.

Etunimi+Sukunimi+2-4 numeroa -tyyppisten käyttäjätunnusten esto onnistuisi TitleBlacklist-laajennoksen kanssa esimerkiksi lisäämällä rivin

User:[A-Z][a-z]{2,15}[A-Z].{2,15}[0-9]{2,4} <casesensitive>

järjestelmäviestiin Titleblacklist. --Pb 4. joulukuuta 2011 kello 21.05 (EET)

Päädyin asentamaan reCaptchan Wikipediasta tutuilla asetuksilla, eli rekisteröinti tai rekisteröimättömänä muokkaus vaatii captcha-tunnistuksen läpäisyä. Katsotaan miten toimii. Regexp-suodatushan ratkaisisi tämän nykyisin vaivaavan botin, mutta sitten sitä joutuisi taas hienosäätämään seuraavaa varten, toivotaan että tämä ratkaisu pelaisi pitempään. --Maakuth 7. joulukuuta 2011 kello 12.03 (EET)


Linkitys kielletty uusilta käyttäjiltä[muokkaa]

Viimeaikaisten spämmien takia loin uuden väärinkäyttösuodattimen ehdon joka estää uusia käyttäjiä lisäilemästä linkkejä. Katsotaan miten toimii ja otetaan vaikka pois päältä jos tuo aalto päättyisi. --Maakuth 21. marraskuuta 2011 kello 13.06 (EET)

Lisäsin tuohon sellaisen ominaisuuden, että linkin lisäys onnistuu uusiltakin käyttäjiltä, jos muokkausyhteenvetoon kirjoittaa sanan "suodatin". Tämän pitäisi estää spämmibottien muokkaukset, mutta sallia muiden tekemät. --Pb 21. marraskuuta 2011 kello 17.13 (EET)
Hyvä juttu. Tein vielä toisen suodattimen, joka estää uusilta käyttäjiltä sivujen luonnin kokonaan. Tarkkaillaanpa liikennettä ja otetaan pois jos mahdollista. --Maakuth 22. marraskuuta 2011 kello 19.54 (EET)

Foorumi päivitetty[muokkaa]

Keskustelualue päivitettiin SMF:n uuteen versioon. Ilmoitelkaa, jos foorumi ei toimi normaalisti. Jos saat virheen "Template parse error", kokeile poistaa evästeet. --Heikki 15. syyskuuta 2011 kello 08.28 (EEST)

Kuvien kanssa ongelmia[muokkaa]

Jotkut kuvat/pienoiskuvat eivät näkyneet, sillä kuvien tiedosto-oikeudet olivat väärin palvelimella. Nyt kaikkien pitäisi toimia. --Heikki 30. elokuuta 2011 kello 08.53 (EEST)

Päivitys[muokkaa]

Päivitin wikin versioon 1.17. Samalla tuli käyttöön uusi ulkoasu. Ilmoitelkaa jos jotain hajosi. --Heikki 3. elokuuta 2011 kello 21.35 (EEST)

Päivitys[muokkaa]

Mediawiki päivitetty versioon 1.16.4. Ilmoitelkaa jos on ongelmia. --Heikki 18. huhtikuuta 2011 kello 18.13 (EEST)

Mallineiden luokitus[muokkaa]

Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan mallineet. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --Kalakeitto Kilju 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)

Palvelin[muokkaa]

Mahdollisesti off-topicia, mutta millä tavalla tarkemmin ottaen on Linux.fi:n tekninen puoli toteutettu? Minun käsityksen mukaan web-hotelli olisi aikalailla käytäntö jos tällaista halutaan, mutta ilmeisesti teillä on joku oma palvelinkone siellä? -Cerre10. huhtikuuta 2010 kello 19.40 (UTC)

Ja ja. Hyvän tavan mukainen --~~~~~-merkintä ei tunnu toimivan, ainakaan minulla.

Palvelinpuoli on hyvällä mallilla. Tehokkaan palvelimen ja riittävästi kaistaa tarjoavat sivulla Linux.fi:Tietoja mainitut tahot. Samalla palvelimella on Linux.fin lisäksi myös muutamia muita sivustoja. --Heikki 11. huhtikuuta 2010 kello 04.28 (UTC)
Juuripa näin, uusi palvelinkonekin tuli varsin hiljattain käyttöön. --Maakuth 11. huhtikuuta 2010 kello 12.18 (UTC)
Siis tarkoitan että voiko palvelinkoneesta antaa ulos tarkempia speksejä? Mihin on kytketty verkkoon, ja ilmeisesti nimenomaan runkoverkkoon? Tuskin kotiin saa niin järeän liittymän kun toimivan wikin pitäminen vaatii. Jopa 10/10-kuitu lienee tarkoitukseen aika laiha.
Juttu on siis siinä että minäkin saan kotiini vanhan palvelinkoneen kuluvan kuukauden aikana, ja haluan vähän vertailla asioita. Aion käyttää sitä Debian- ja Opensuse-seedboxina sekä reitittimenä. Jos oikein innostun niin lähden keräämään vanhoja (kannettavia) tietokoneita, ja laitan ne työskentelemään BOINC-projektin hyväksi. Sonera hyväksyy viisi konetta yhden liittymän taakse, mutta tämä lienee ohitettavissa omalla aliverkolla. --Cerre 12. huhtikuuta 2010 kello 16.34 (UTC)
Kaistaa on käytössä tarpeeksi, en edes tiedä yksityiskohtia. Sinänsä Linux.fi ei paljoa aiheuta liikennettä kun suurin osa sisällöstä on tekstiä. Viime kuukausina kaistaa on kulunut n. 10-11gt, kun eri kävijöitä on ollut n. 30 000 ja sivulatauksia n. 500 000. Vääntöä tarjoaa kasa Xeon-ytimiä ja muistia on gigatavukaupalla. Käyttiksenä on CentOS. --Heikki 12. huhtikuuta 2010 kello 16.42 (UTC)

Harmittaa että jotkut artikkeleista ovat vanhentuneita. Esim Sub.fi ja Jimtv.fi sivustoilta ei voi katsella enää ohjelmia suoraan vaan Jimtv.fi ohjelmat löytyvät nykyään Ruutu.fi sivustolta ja sub.fi sivuston ohjelmat MTV Katsomosta --Pyscowicz (keskustelu) 22. marraskuuta 2014 kello 10.36 (EET)