Yle Areena ja Elävä arkisto

Linux.fista
Versio hetkellä 4. kesäkuuta 2009 kello 09.51 – tehnyt 88.193.0.201 (keskustelu) (→‎Testituloksia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto on toteutettu käyttäen Microsoftin suljettuja wmv- ja wma-tiedostomuotoja, mistä johtuen ne eivät toimi muilla järjestelmillä aivan mutkattomasti.

Linuxissa käyttäjän täytyy asentaa sopivat toisto-ohjelmat, koodekit ja selainliitännäiset (plugin).

Toimivaksi havaittuja toisto-ohjelmia ovat ainakin Mplayer (mplayerplug-in ym), Xine (gxine-plugin, kaffeine-plugin, totem-plugin ym), Videolan client (vlc-plugin) sekä GStreamer gstreamer-ffmpeg paketin kanssa (kaffeine-plugin, totem-plugin ym). Toimivuus kuitenkin vaihtelee versiosta toiseen. Parhaan selainliitännäisen ja mediasoitintaustaohjelman löytyminen edellyttää käytännössä käsin kokeilemista.

Yhtenä ratkaisuna Mozilla Firefox-selaimen käyttäjille on MediaPlayerConnectivity-laajennuksen käyttäminen. Se sallii videon avaamisen vapaavalintaisen mediasoittimen omassa ikkunassa.

Jatkossa YLE on ottamassa käyttöön MPEG.4/H.264-koodauksen, jonka toimivuus Linuxilla ja Macintoshilla pitäisi olla huomattavasti parempi. Sektorin uutinen aiheesta.

Areenasta on tarjolla myös Flashia käyttävä betaversio. Palvelu löytyy osoitteesta areena-beta.yle.fi. Se ei kuitenkaan välttämättä toimi avoimella Gnash-soittimella vaan vaatii suljetun Adoben Flash-liitännäisen. Beta-version käyttöä voi kokeilla jos varsinainen Areena ei toimi tämän artikkelin ohjeista huolimatta.

Selainliitännäisten asennus

Arch Linux

Totem-liitännäinen löytyy paketista totem-plugin, GStreameria taustaohjelmanaan käyttävä Totem paketista totem ja Xineä käyttävä Totem paketista totem-xine. Mplayer-liitännäinen löytyy paketista mplayer-plugin.

VLC-liitännäistä ei löydy suoraan paketinhallinnasta, mutta se voidaan asentaa esimerkiksi AURin avulla.

Fedora

YLEn tiedostojen toistamiseen tarvittavat koodekit (purku-ohjelmat) löytyvät Fedorassa epävirallisesta RPM Fusion -pakettivarastosta.

Fedorassa on oletuksena käytössä Totem-selainliitännäinen GStreamer-taustaohjelmalla. Toistossa tarvittavien GStreamer-koodekkien asennus on neuvottu artikkelissa Fedoran asennuksen jälkeiset toimet.

Totemiin voi myös asentaa Xine-pohjaisen taustajärjestelmän asentamalla paketit totem-xine ja xine-lib-extras-freeworld (epävapaita koodekkeja Xinelle). Käytettävä taustajärjestelmä vaihdetaan pääkäyttäjänä komennolla totem-backend -b xine. GStreamer-taustajärjestelmän saa takaisin käyttöön komennolla totem-backend -b gstreamer.

VLC-liitännäinen löytyy paketista mozilla-vlc, Gxine-liitännäinen paketista gxine-mozplugin ja Xine-liitännäinen paketista xine-plugin. Ennen niiden asentamista voi olla tarpeen poistaa Totem-liitännäinen (totem-mozplugin).

Yleistä tietoa ohjelmapakettien asentamisesta löytyy artikkeleista Ohjelmien asentaminen ja Fedoran paketinhallinta.

openSUSE

Selainliitännäiset löytyvät openSUSEssa seuraavista paketeista:

Liitännäisten asentamiseen tarvitaan epävirallinen Packman-pakettivarasto. Sen voi ottaa käyttöön YaSTin kohdassa Ohjelmistot --> Ohjelmistolähteet, missä valitaan Lisää --> Yhteisöasennuslähteet ja painetaan Seuraava. Ruudussa näkyvästä listasta voi valita Packmanin ja/tai muita pakettivarastoja.

Itse pakettien asentamiseen voi käyttää joko YaSTin Ohjelmistohallintaa tai Zypper-komentorivityökalua.

Ubuntu

Ubuntussa on oletuksena käytössä Totem-liitännäinen GStreamer-taustaohjelmalla. Tarvittavat GStreamer-kodeekit saa asennettua paketista ubuntu-restricted-extras. Paketin voi asentaa joko Sovellukset -> Lisää/Poista... -työkalun avulla, Synaptic-pakettienhallintaohjelmalla tai komentamalla komentorivillä

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Itse Totem-liitännäinen sekä GStreameria käyttävä Totem löytyvät paketeista totem-mozilla ja totem-gstreamer. Lisätietoja pakettien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Totem-liitännäisen kanssa ongelmia voivat tuottaa mm. paketit mozilla-mplayer ja totem-xine. Mikäli ne on asennettuna, kannattaa paketit poistaa. [1]

MPlayer-liitännäisen voi asentaa paketeista mozilla-mplayer ja mplayer-nogui. Xine-pohjainen gxineplugin asentuu paketista gxineplugin ja VLC-liitännäinen paketista mozilla-plugin-vlc.

Ennen muiden liitännäisten asentamista voi olla tarpeen poistaa Totem-laajennos poistamalla paketit totem-mozilla ja totem-gstreamer-firefox-plugin.

Testituloksia

Testitaulukko Firefox 3.0-selaimella:

Mediasoitinliitännäinen Yle Areena ja Elävä arkisto Mtv3 Katsomo
Totem-liitännäinen toimii (kuva nykii) ei toimi
gecko-mediaplayer ei toimi ei toimi
MPlayer-liitännäinen ei toimi ei toimi
Gnome-mplayer-liitännäinen toimii ei toimi
VLC-liitännäinen toimii (epävakaa) toimii
Xine-liitännäinen toimii toimii
MediaPlayerConnectivity + VLC toimii toimii

Videopalvelut, jotka käyttävät Flashia ja toimivat, kun asennat Flashin:

Ulkoisen mediasoittimen käyttö

Yksi ratkaisu on tiedoston toistaminen ulkoisessa mediasoitinikkunassa sen suoran osoitteen (*.asx) perusteella. Tarvittaessa voidaan myös poimia varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite ladatun asx-tiedoston sisältä.

Elävän arkiston puolella ei ole tarjolla suoran videotiedoston osoitetta, vaan se täytyy poimia sivun lähdekoodista. Asx-tiedoston osoite löytyy embed-tagin src-kentästä. Tiedostonnimeen on sen latausta varten lisättävä "http://www.yle.fi/player/", esimerkiksi http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512.

Asx-tiedoston sisältä löytyy varsinaisen wmv- tai wma-tiedoston osoite, jonka syöttäminen mediasoittimelle voi jossain tapauksissa olla tarpeellista. Ylläolevan videotiedoston (Linus Torvaldsin haastattelu vuodelta 1996) suora osoite olisi esimerkiksi

http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv 

Soittolistan(.asx) sisältöä ei tarvitse lukea aina käsin, sillä esimerkiksi mplayeriä voi opastamaan käyttämään soittolistoja -playlist optiolla. Seuraavassa esimerkki aikaisemmalla videopätkällä:

mplayer -playlist "http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512"

Tämän pitäisi toimia, mikäli ylen käyttävät serverit antaisivat aina toimivan osoitteen takaisin, mutta näin ei aina ole(toimii kuitenkin osassa areenan videoita). Tällöin edellä olevan osoitteen antama tieto on luettava käsin esimerkiksi joko selaimella tallentamalla, tai tulostamalla lynxin avulla:

lynx -dump "http://www.yle.fi/player/21117.asx?s=512"

Tällöin ruudulle tulee teksti jonka .asx tiedosto sisältää. Tämän tiedoston sisällä on linkit tiedostoihin mitkä pitäisi soittaa, mutta jostain syystä ylen videot eivät monesti toimi http-alkuisilla osoitteilla, mutta lähtevät toimimaan kun http vaihdetaan mms-alkuiseksi. Esimerkiksi

http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

muutetaan muotoon

mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

Ja tällä tavalla ei tähän mennessä ole vielä tullut toimimattomia videoita mplayerin kanssa. mplayer ei tosin tue streamin kelausta tai kuvan pysäytystä.

Ylen palvelimet kärsivät ilmeisesti usein kovasta liikenteestä, ja suoraan toistettaessa video voi ärsyttävästi pätkiä ja katkeilla. Tällöin kannattaa laittaa soittimessa päälle välimuistitus (eng. caching). Kannattaa huomata, että Ylen ääni- ja videovirrat ovat mms-muotoisia, ja esimerkiksi VLC:ssä Ylen videoiden välimuistituksen saa päälle valitsimella --mms-caching=1000, jossa yhtäsuuruusmerkkien jälkeinen lukumäärä ilmoittaa sivuttamisen ajan millisekunneissa. Pahan ruuhkan aikana kannattaa käyttää reilua määrää. Mplayerissä välimuistin määrää voi lisätä valitsimella -cache <tavumäärä> (ilman sulkeita). Sopiva tavumäärä on vaikka jostain 1024 arvosta maksimiin, eli 8192.

Mikäli ongelma on, että syötettyäsi wmv/wma-osoitteen mediasoittimelle (esimerkiksi MPlayer), se jää ikuiseen silmukkaan toistamaan samaa osoitetta mutta ei saa koskaan YLE:n palvelimelta oikeaa tiedostoa, kokeile vaihtaa mediasoittimen User-agent-HTTP-otsikon arvoa. Windows Media Playerin User-agent-arvo NSPlayer/8.0.0.4477 toiminee varmimmin.

Komentorivillä annettu komento

mplayer -user-agent NSPlayer/8.0.0.4477 http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

toimii paremmin kuin

mplayer http://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv

Tällöin MPlayer valehtelee YLE:n palvelimelle olevansa Windows Media Player 8 -soitin, jolloin toisto jostain syystä onnistuu. Jos lisäät seuraavan rivin kotihakemistoosi tiedostoon .mplayer/config, käyttää MPlayer aina tätä User-agent -arvoa eikä sitä tarvitse erikseen valita komentoriviltä:

user-agent = NSPlayer/8.0.0.4477

Videon tallentaminen myöhempää katselua varten

Jos sinulla on hidas verkkoyhteys tai muusta syystä et voi katsoa YLEn videoita ilman häiritsevää pätkimistä, voit myös kokeilla tallentaa videon ensin omalle koneellesi kokonaisuudessaan ja vasta sitten katsoa sitä. Omalle koneelle tallennetussa videossa on myös se etu, että sen voi halutessaan pysäyttää tai kelata haluamaansa kohtaan.

Helppokäyttöisin videovirtojen tallennusohjelma on mimms. Avaa ensin haluamasi video selaimessa ja kun upotettu video alkaa pyörimään, napsauta kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja aukeavasta kontekstivalikosta valitse URL-osoitteen kopiointi (Totem-selainliitännäisessä vaihtoehdon nimi on "Kopioi"). Avaa sitten komentorivi ja liitä sinne leikepöydälle kopioitu URL-osoite sekä haluamasi videon tiedostonimi. Esimerkki:

mimms  mmsh://mediak.yle.fi/media/areena/1/74/95/1749555_1029291.wmv?MSWMExt=.asf "TV1 Tiistai klo 11.00 30.12.2008".wmv

Monessa jakelussa on valmiiksi asennettuna MPlayer (asentamisesta löytyy lisätietoja artikkelista Ohjelmien asentaminen), jolla voi myös tallentaa videovirtoja. Aikaisemmin selitettyjen MPlayerin ohjeiden mukaisesti siis haetaan videon suora osoite, niin että sitä voi toistaa. Jos olet epävarma osoitteesta, niin kokeile ennen tallentamista että videon katselu onnistuu. Videon, sekä muiden Ylen multimediavirtojen tallentaminen onnistuu komennolla:

mplayer -dumpstream -dumpfile esimerkki.wmv "mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv"

Jolloin esimerkki.wmv on tiedosto johon tallennetaan, ja mms-osoite mistä video haetaan. .wmv muutetaan tallennettavan tiedoston tyypin mukaan, esimerkiksi ylen podcasteja ladattaessa laitetaan .wma, jolloin toisto-ohjelma ymmärtää helpommin oikean tiedostomuodon. Myös -playlist-valitsin toimii tässä, mutta esimerkissä se ei ole mukana, sillä sen toiminta on monesti epävarmaa.

VLC:llä tallennus onnistuu seuraavan kaltaisella komennolla:

vlc "mms://195.248.86.140/player/2/11/21110_1.wmv" --sout-keep --sout=file/ASF:esimerkki.wmv

Muistathan että kopiointi on sallittu vain omaan käyttöön. Älä laita YLEn ohjelmia yleiseen jakeluun.

Suorat mms-linkit Ylen Internet-radioihin

Ylen nettiradioiden kohdalla kannattaa kokeilla toistaako soitto-ohjelma suoraan mms-virtoja. Virtojen toistaminen toimii suoraan ainakin seuraavissa ohjelmissa: VLC, Amarok, Xine, Banshee, Rhythmbox ja mplayer.

YLEn radiokanavien virrat ovat:

Nettiradiolähetystä voi tallentaa tiedostoon samalla tavoin kuin yksittäisiä video- ja äänileikkeitäkin. Tallennus keskeytetään tällöin sulkemalla ohjelma (komentorivillä näppäinyhdistelmä Ctrl+C).

Katso myös

Aiheesta muualla