ZynAddSubFX

Linux.fista
Versio hetkellä 18. syyskuuta 2017 kello 08.54 – tehnyt Heikkiket (keskustelu | muokkaukset) (→‎Patcheja)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ZynAddSubFX

Zynin pääikkuna
Käyttöliittymä fltk
Lisenssi GPL
Kotisivu http://zynaddsubfx.sourceforge.net

ZynAddSubFX on Nasca O. Paulin kehittämä syntetisaattori, jota tällä hetkellä pitää yllä Mark McCurry. Se on yksi Linux-maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia syntetisaattoreita - ja syystäkin. Kyseessä on huikaisevan monimutkaisella käyttöliittymällä varustettu, ammattitasoinen syntetisaattori, joka soveltuu hyvin monentyyliseen käyttöön.

Yoshimi taas on ZynAddSubFX:stä erilleen kehitetty syntetisaattori, jossa on parempi Jack-tuki ja joitain muita uudistuksia.

Synteesimenetelmiä on kolme: perinteiset subtraktiivinen ja additiivinen synteesi, sekä lisäksi Nasca O. Paulin itse kehittämä padsynth-algoritmi. Nämä kaikki saa tuottamaan ääntä myös samanaikaisesti. Syntetisaattori on multitimbraalinen, eli se pystyy soittamaan 16 eri soitinääntä yhtäaikaisesti. Kaikkiin soitinääniin saa lisättyä viisi insert-efektiä, ja lisäksi ohjelma tarjoaa globaalin efektiketjun, joka vaikuttaa kaikkiin soitinääniin. Näiden lisäksi Zynissa on rumpusettimuokkain, jonka avulla yhdestä soitinäänestä saa luotua rumpusetin, sekä sisäänrakennettu mikseri, jolla soitinäänten keskinäistä balanssia pystyy helposti säätämään.


Zynin käyttöliittymä on monimutkainen, mutta soundi hieno.

Peruskäyttö[muokkaa]

Oheisesta kuvasta selviävät Zynin käyttöliittymän keskeisimmät toiminnot: instrumentin vaihto, midi-kanavan säätö ja soundibankit. Soundibankki-ikkunan kautta voi vaihtaa soitinäänestä toiseen ja myös tallentaa omia ääniä. Omien äänien tallentamista varten on luotava myös oma soudibankki, koska oletuksena kaikki Zynin soundibankit sijaitsevat sellaisissa järjestelmäkansioissa, johon käyttäjällä ei Linuxissa ole kirjoitusoikeuksia. "New bank" -nappulaa klikkaamalla voi luoda oman bankin. Sille pitää antaa hyvä nimi. Bankkien sijainnit löytyvät asetuksista: File->Settings -ikkunasta "Bank Root Dirs" -välilehdeltä.


Zynin pääikkunan keskeisimmät toiminnot.

Zyn on multitimbraalinen syntetisaattori, johon voi ladata kaikkiaan 16 instrumenttia. Jokainen näistä instrumenteista vastaanottaa ohjauskäskyjä jollain midi-kanavalla, jonka voi valita instrumenttikohtaisesti. Panel Window on yksi tapa näyttää nämä 16 instrumenttia. Toinen on selata oheisessa kuvassa korostetuilla pääikkunan nuolinappuloilla.

Jokainen 16:sta instrumentista voi käyttää yhtä tai useampaa synteesialgoritmia. Algoritmeja on kaikkiaan kolme: ADDSynth, SUBSynth ja PADSynth. Nämä algoritmit saa päälle ja pois "Edit Instrument" -nappulalla aukeavasta erillisestä ikkunasta.

Algoritmit[muokkaa]

ZynAddSubFX:ssä on kaikkiaan kolme erilaista synteesialgoritmia, joiden avulla ääntä tuotetaan. Algoritmit löytää Edit Instrument -painikkeen takaa aukeavasta ikkunasta, josta jokaisen niistä voi kytkeä erikseen päälle ja pois. Algoritmit voivat olla päällä myös yhtä aikaa.

ADDSynth on algoritmeista monimutkaisin, sillä ADDSynth-synteesi käyttää yhtä tai useampaa ääntä, Zyn-termein voicea. Näitä voi selvyyden vuoksi ajatella oskillaattoreina, mutta tosiasiassa ne ovat paljon oskillaattoria monipuolisempia. Ääniä on kaikkiaan kahdeksan, ja jokaisen sisässä on aaltomuoto, jota voi editoida monipuolisesti omalla aaltomuodonmuokkaustyökalulla. Jokaisesta äänestä löytyy myös mahdollisuus FM-synteesiin ja muutamiin muihin aaltomuodon modulointeihin. Lisäksi niissä on filtteri ja vahvistin verhokäyrineen sekä muutamia muita perussäätöjä, kuten sävelkorkeus, panorointi ja viive.

ADDSynth-synteesin pääikkunassa voi vielä lisäksi asettaa kaikille äänille yhteisen filtterin sekä vahvistimen. Näiden avulla saa luotua todella monipuolisia soitinääniä perinteisistä 70-luvun analogisista leadeista 80-luvun lopun FM-kelloihin ja 90- sekä 2000-luvun paksuihin padeihin.

SUBSynth on paljon yksinkertaisempi, yläsävelsarjaan perustuva synteesimuoto. Haluamiaan yläsäveliä voi korostaa liukusäätimillä, jonka jälkeen ääni kulkee filtterin ja vahvistimen läpi. Yksinkertaisesta luonteestaan huolimatta SUBSynth on kelpo synteesialgoritmi, jolla saa tehtyä monia soitinääniä ilman liiallista säädön määrää.

PADSynth soveltuu nimensä mukaisesti padien tekemiseen. Se on Nasca O. Paulin oma keksintö, ja nykyään suosittu algoritmi, joka löytyy monista kalliista kaupallisista softasyntetisaattoreista. Kuitenkin se on kehitetty alun perin juuri Zyniä varten. PADSynthin toimintaa on hankala selittää, joten parhaiten siitä saa selvän kokeilemalla. Myös tämän sivun lopusta löytyvät opetusvideot ovat varmasti avuksi.

Muutama sana Zynin efekteistä[muokkaa]

ZynAddSubFX:ssä on 16 siis instrumenttia, joihin jokaiseen saa 1-3 synteesialgoritmia, joista ensimmäiseen eli ADDSynthiin saa kaikkiaan 8 "voicea", jotka voivat sisältää oskillaattorin, filtterin, LFO:n sekä jonkin modulaattorin. Lisäksi jokaisessa instrumentissa on kolme efektipaikkaa, jotka löytyvät Instrument edit-ikkunasta Effects -napin takaa.

Näiden ohella Zynissä on vielä kahdeksan Insertion-efektiä ja neljä System-efektiä.

Insertion-efektit ovat laajennuksia jo mainittuihin jokaisesta instrumentista löytyvään kolmeen efektipaikkaan: jos jonkin instrumentin efektiketjuun tarvitaan vielä neljäs efekti, Insertion-efekti auttaa. Insert to Part 1 tarkoittaa siis Instrumenttiin nro 1 sijoitettavaa efektiä, jne. Näitä efektejä voi sijoittaa myös Master outiin, jolloin ne vaikuttavat kaikkiin instrumentteihin.

System-efekti taas on periaatteessa Aux-kanava. Jokaista instrumenttia voi reitittää haluamansa määrän johonkin neljästä System efektistä – tai vaikka kaikkiin. System-efekti on siis hyvä paikka vaikkapa yleiselle kaiulle, joka vaikuttaa kaikkiin instrumentteihin. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, jokaista System-efektiä voi reitittää eteenpäin seuraavalle System-efektille: ykkönen kakkoseen, kakkonen kolmoseen ja niin edelleen.

Yoshimi[muokkaa]

ZynAddSubFX:stä on haarautunut joitain vuosia sitten Yoshimi-niminen syntetisaattori, joka sisälsi aikanaan paremman Jack-tuen. Nykyään Yoshimin kehitys on hidastunut pääkehittäjän puutteen vuoksi, mutta edelleen syntetisaattorissa on joitain etuja Zyniin verrattuna, kuten tuki Jack Sessionille.

Tämän artikkelin kuvakaappaukset esittävät sekaisin Yoshimia ja ZynAddSubFX:ää.

Patcheja[muokkaa]

Zynaddsubfx ja Yoshimi käyttävät samaa tiedostomuotoa. Siksi Yoshimi osaakin avata Zynille luodut instrumenttipatchit ongelmitta ja toisin päin. Oheinen listaus tarjoaa valikoiman monenlaisia instrumentteja, mikäli soitinäänien luominen tyhjästä tuntuu liian haastavalta.

Video-oppaita[muokkaa]

Syntetisaattorin tekijä Paul Nasca on tehnyt joukon detaljirikkaita esimerkkivideoita Youtubeen.

Katso myös[muokkaa]v  k  m
Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista