RecordMyDesktop

Linux.fista
recordMyDesktop
Recorddesk.png
Nauhoitus käynnissä
Käyttöliittymä Teksti, Qt, GTK
Lisenssi GPL
Kotisivu Ohjelman kotisivu

RecordMyDektop on komentorivisovellus työpöydän nauhoittamiseen johon on olemassa myös graafiset Python scriptikielellä kirjoitetut käyttöliittymät Qt:lle ja GTK:lle. Komentoriviltä käytettävä versio on itse sovellus ja aina asennettava, graafisten käyttöliittymien ollessa valinnaisia. RecordMyDesktop tallentaa vain avoimiin tiedostoformaatteihin - videot Ogg Theora koodekilla ja äänen Ogg Vorbis koodekilla ja ne tallennetaan OGG-pakettiin jolle käytetään OGV-tiedostopäätettä.

Asennus[muokkaa]

RecordMyDesktop löytyy useimpien jakelupakettien paketinhallinnasta nimellä recordmydesktop. GTK käyttöliittymä löytyy nimillä gtk-recordmydesktop tai recordmydesktop-gtk ja Qt käyttöliittymä qt-recordmydesktop tai recordmydesktop-qt nimillä.

Käyttö[muokkaa]

Yksinkertaisimmillaan videon nauhoitus käynnistetään komentoriviltä komennolla:

recordmydesktop

Joka tallentaa oletuksena out.ogv tiedostonimellä hakemistoon jossa ollaan. Jos hakemistossa on jo out.ogv niminen tiedosto, lisätään tiedoston nimen perään -x missä x on juokseva numero. Tällöin useammasta nauhoituksesta tulee tiedostot out-1.ogv, out-2.ogv, out-3.ogv ja niin edelleen. Halutessa voi itse määrätä tiedoston nimen, jolloin se lisätään komennon perään. Esimerkiksi tallennus desktop1.ogv nimellä:

recordmydesktop desktop1.ogv

Jos käyttää useampia valitsimia (löydät ne recordmydesktop --help komennolla) niin sinun täytyy käyttää -o valitsinta tiedostonimen edessä. Esimerkiksi:

recordmydesktop --v_bitrate 1500 -o desktop1.ogv

Lopeta kaappaus painamalla Ctrl+c näppäinyhdistelmää jonka jälkeen nauhoitus pakataan. Ctrl+z keskeyttää kaappaamisen ja ilmoittaa työn numeron (job) [ ] hakasulkeiden välissä. Nauhoitukseen voidaan palata fg-komennolla (foreground) kertomalla työn numero. Esimerkiksi:

fg 1.

Todella usein tarvitsee kaapata jotain tiettyä ikkunaa. Tähän käytetään valitsinta -windowid:

recordmydesktop -windowid ikkunan_id_numero -o kaappaus.ogv

Hyvä tapa on käyttää seuraavaa komentoa. Tällöin sinun ei tarvitse kuin klikata haluttua ikkunaa, jolloin ikkunan nauhoitus alkaa.

recordmydesktop -windowid $(xwininfo | grep "Window id:"|sed -e "s/xwininfo\:\ Window id:\ // ;s/\ .*//" ) -o kaappaus.ogv

Xwininfo kertoo valitsemelle -windowid käyttäjän klikkaaman ikkunan id-numeron. gtk-recordmydesktopin avulla tämän valinnan voi tehdä graafisesti.

Monesti fps:n määrittäminenkin on tarpeen, ja se tehdään seuraavalla tavalla

recordmydesktop -fps fps_arvo -o kaappaus.ogv

Fps_arvo on hyvä olla väliltä 15-40. Esimerkiksi youtube suosittelee fps:n olevan 30. Fps on oletusarvoltaan 15. Kokeile, niin näet eron. Vertaa vaikka arvoja 15 ja 50

Muista myös lukea ohjelman man-sivut

Muita valitsimia[muokkaa]

Valitsin Kuvaus
--no-sound Äänet pois
--full-shots Tarvitaan kaapattaessa 3D-sovelluksia
--overwrite Ylikirjoittaa olemassa olevan tiedoston
v  k  m
Twemoji2 1f3a5.svg Videoeditointiin liittyvät artikkelit
 Yksinkertaiset videomuokkaimet  Avidemux
 Erikoistuneet videomuokkaimet  OpenShot | Kdenlive | Cinelerra | Lumiera | Lightworks | Shotcut
 Erikoistehosteet  Natron
 VJ-ohjelmat  LiVES
 Tekstitys  Gaupol | Gnome Subtitles | Subtitle Editor
 Työpöydän nauhoittaminen  Työpöydän nauhoittaminen | RecordMyDesktop | SimpleScreenRecorder | OBS | Web-kameran kuva verkkoon
 Keskeytyneet  Kino