Ruutukaappaukset

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruutukaappaus eli kuvakaappaus tarkoittaa yleensä käyttäjän ikkunointiympäristöstä tai työpöydästä otettua kuvaa. Kuva voi olla koko työpöydästä, jostakin työpöydän alueesta tai vain yhdestä avoimesta ikkunasta. Kuvien sijaan ruudun tapahtumat voi tallentaa myös videoksi.

Komentorivipohjaisesti ruutukaappauksen voi ottaa vaikkapa Importilla, Scrotilla tai xwd:llä. Hyvä graafinen ruutukaappausohjelma on KDE:hen kuuluva KSnapshot. Myös GIMPissä on oma ruutukaappaustoimintonsa.

Seuraavassa esitellään työpöytäympäristökohtaisia tapoja ottaa kuvakaappauksia.

KDE[muokkaa]

KDE:ssä ruutukaappaus tehdään painamalla Print Screen -näppäintä jolloin eteen aukeaa KSnapshot. Jos haluat ruutukaappauksen leikepöydälle niin paina CTRL ja Print Screen -näppäimiä. Näyttää, että mitään ei tapahdu, mutta leikepöydälle ilmestyy kuitenkin png-muodossa oleva kuva. Se voidaan tallentaa levylle valitsemalla Paste-toiminto esimerkiksi Konqueror-tiedostonhallintaohjelmasta. Ruutukaappaus voidaan liittää suoraan myös esimerkiksi OpenOffice.org Writer -tekstinkäsittelyohjelmaan käyttämälle sen omaa Paste-toimintoa. Yksittäisen ikkunan kaappaus tapahtuu painamalla ALT ja Print Screen -näppäimiä. Tällöin kuva aktiivisena olevasta ikkunasta tallentuu leikepöydälle.

Ruutukaappaukseen käytettävät näppäinyhdistelmät voidaan muuttaa KDE:n asetuksista. Samoin kuin kaikki muutkin näppäinoikotiet myös ruutukaappaukseen näppäimet asetetaan Control Centerin kohdassa Regional & Accessibility - Keyboard Shortcuts.

GNOME[muokkaa]

GNOMEssa voi lisätä paneeliin ruudunkaappauksen ottavan kuvakkeen. Klikkaa oikealla hiirenpainikkeella paneelista ja paina Add to Panel..., ja valitse Take Screenshot.... Paina lopuksi Add. Paneelista pitäisi nyt löytyä kamerankuvake, painamalla kuvaketta otat työpöydästä ruutukaappauksen, jonka voit tallentaa työpöydälle tai kansioon. Ohjelmassa on asetuksi mm. aika, milloin kuva otetaan, sekä rajaus.

Kuvakaappauksen ottaminen myös onnistuu painamalla näppäimistöltä löytyvää print screen nimistä näppäintä.