Scribus

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scribus
Käyttöliittymä Qt
Lisenssi GPL
Kotisivu http://www.scribus.net
Scribus 1.3.4

Scribus on Qt-pohjainen (mutta ei kuitenkaan KDE-pohjainen) avoimen lähdekoodin taitto- ja julkaisuohjelmisto. Versiosta 1.2.2 lähtien se tukee OpenDocument-tiedostoformaattia.

Scribuksen avulla on mahdollista tuottaa interaktivisia PDF-lomakkeita, sanomalehtiä, asiakirjoja ja esitteitä jotka vaativat ammattimaista asettelua. Scribus tukee monia bittikartta- ja vektorigrafiikkamuotoja. Se pystyy tuomaan ja tallentamaan SVG-kuvia. Tekstiä Scribukseen voi tuoda muun muassa OpenOffice.org Writer-, OpenDocument-, PostScript- ja Encapsulated PostScript-tiedostoista.

Asiakirjan tallennus onnistuu myös PDF-tiedostona, jossa on mahdollista käyttää läpinäkyvyyttä, salausta ja suurta joukkoa muita PDF 1.3-1.5:n ominaisuuksia mukaan lukien interaktiiviset PDF-lomakkeen kentät, kirjanmerkit ja huomautukset.

Scribuksen käyttämä asiakirjan tallennusmuoto perustuu XML:ään ja on kokonaisuudessaan dokumentoitu.

Tulostus on mahdollista käyttäen ohjelman omaa PostScript-ajuria (tasot 1–3), joka tukee upotettuja fontteja sekä näiden osajoukkoja. Kirjaintyypeistä käytettävissä ovat TrueType, Type 1 ja OpenType.

Asennus[muokkaa]

Scribus löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä scribus. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]