Ero sivun ”Pelit” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 31: Rivi 31:
*[[:Luokka:Pelit|Pelit-luokka]]
*[[:Luokka:Pelit|Pelit-luokka]]
*[[Kaupalliset pelit]]
*[[Kaupalliset pelit]]
*[[Peli porttaukset]]
*[[:Luokka:Ohjelmat Winellä|Ohjelmat Winellä -luokka]]
*[[:Luokka:Ohjelmat Winellä|Ohjelmat Winellä -luokka]]
*[[Peliohjaimet]]
*[[Peliohjaimet]]

Versio 23. joulukuuta 2009 kello 00.38

Linuxille, kuten monille muillekin käyttöjärjestelmille, on saatavilla lukuisa joukko erilaisia pelejä. Linuxille ei tuoteta kaupallisia pelejä vastaavassa määrin kuin vaikkapa Windowsille tai pelikonsoleille, mutta tästä huolimatta pelejä on kuitenkin runsaasti saatavilla. Linux-pelien erityinen ominaispiirre on usein se, että ne ovat käyttöjärjestelmän tapaan usein avoimeen lähdekoodiin perustuvia ja ilmaisia, vaikka myös suljetun koodin myytäviä pelejä on nykyisin paremmin saatavilla.

Suljetun koodin pelit

Ilmaiseksi Linuxille saatavia suljetun lähdekoodin pelejä ovat mm. America's Army ja Quake 3:n pelimoottorin päälle rakennettu Wolfenstein: Enemy Territory.

Viime aikojen merkittävimmät kaupalliset Linux-pelijulkaisut lienevät

Avoimen lähdekoodin pelit

Vapaiden pelien puolelta suosittuja pelejä ovat muiden muassa deathmatch-moninpeliräiskintä Nexuiz, Counter Strike-tyyppinen taistelupeli Urban Terror, tasohyppelypeli Secret Maryo Chronicles, Civilization-klooni Freeciv, hyppiviä tankkeja sisältävä verkkoammuskelu BZFlag, perinteinen Nethack-roolipeli sekä monipuolinen lentosimulaattori FlightGear. Myös Guitar Hero -tyyppinen Frets On Fire on melko suosittu, ja musiikkiakin löytyy peliin melko mukavasti.

Lisää pelejä voi etsiä wikin Pelit-luokasta.

Windows-pelien pelaaminen Linuxissa

Windows-pelejä voi pelata Linuxilla Winen tai siihen perustuvien kaupallisten versioiden, CrossOver Gamesin tai Cedegan avulla. Nykyisin suuri osa Windows-peleistä on mahdollista saada toimimaan näillä, mutta se vaatii usein tiettyjen asetusten säätämistä ja muun muassa alkuperäisen pelin cd-kopiosuojauksen poistamista. Kopiosuojaus poistetaan yleensä muokatun käynnistystiedoston (no-cd crack) avulla, mutta tämä on laitonta eikä näin ollen sallittua. Yksi vaihtoehto on pelata Linuxille portattuja Windows pelejä. Vaihtoehtoja on useampia, mm. Total Annihilation 3D ja Jagged Alliance 2. Lisää pelejä voi etsiä wikin Peli porttaukset-luokasta.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että on parempi pelata suoraan Linuxille tarkoitettuja pelejä kuin yrittää pelata Windows-pelejä Linuxin päällä. Linux-pelien valikoima kasvaa koko ajan ja tukemalla Linux-pelejä tuet myös Linux-pelaamisen tulevaisuutta.

CrossOver Gamesin kehittäjä Codeweavers parantaa työllään jatkuvasti myös alkuperäistä Wineä. Transgaming alkoi kehittää omaa Cedegaansa vanhasta Winen versiosta, ja on ollut lunastamatta aiempaa lupaustaan kehitystyönsä palauttamisesta Wine-yhteisölle.

Katso myös

Aiheesta muualla

Linux-pelisivustoja

Ubuntu-painotteiset pelisivustot

Kaupalliset Linux-pelit

Windows-pelit ja Linux