Ero sivun ”Fedora/Asennus/Viimeistely” versioiden välillä
(→Chromium: Mainittiin Google Chrome, joka on saatavilla Fedoralle virallisilta Chromen kotisivuilta.) |
p (Vaihdettiin versionumero, jolle opas on tarkoitettu) |
||
Rivi 1: | Rivi 1: | ||
[[Fedora]] on valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen suoraan asennuksen jälkeenkin, mutta sen käyttökelpoisuutta voidaan helposti lisätä useilla tavoilla. Näistä tärkein on tietoturvaan oleellisesti vaikuttava päivitysten asentaminen, mutta myös muita toimenpiteitä halutaan usein tehdä. | [[Fedora]] on valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen suoraan asennuksen jälkeenkin, mutta sen käyttökelpoisuutta voidaan helposti lisätä useilla tavoilla. Näistä tärkein on tietoturvaan oleellisesti vaikuttava päivitysten asentaminen, mutta myös muita toimenpiteitä halutaan usein tehdä. | ||
Tämä opas on tarkoitettu Fedoran versiolle | Tämä opas on tarkoitettu Fedoran versiolle 17 tai uudemmille. Tästä wikistä löytyvät myös oppaat versioille [[Opas Fedora Core 4:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin|4]] ja [[Opas Fedora Core 5:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin|5]]. | ||
== Päivitysten asentaminen == | == Päivitysten asentaminen == |
Versio 29. joulukuuta 2012 kello 11.24
Fedora on valmis käytettäväksi moneen tarkoitukseen suoraan asennuksen jälkeenkin, mutta sen käyttökelpoisuutta voidaan helposti lisätä useilla tavoilla. Näistä tärkein on tietoturvaan oleellisesti vaikuttava päivitysten asentaminen, mutta myös muita toimenpiteitä halutaan usein tehdä.
Tämä opas on tarkoitettu Fedoran versiolle 17 tai uudemmille. Tästä wikistä löytyvät myös oppaat versioille 4 ja 5.
Päivitysten asentaminen
Eri tavat päivitysten asentamiseen on lueteltu tarkemmin artikkelissa Fedoran päivittäminen. Yksinkertainen tapa hoitaa päivitysten asentaminen on käyttää paneelissa näkyvää päivityskuvaketta tai antaa komentorivillä komento su -c 'yum update'.
Päivitysten asentaminen voi kestää suhteellisen kauan, sillä ladattavia tiedostoja on todennäköisesti satoja megatavuja.
LibreOfficen asentaminen
Fedoran live-CD:llä ei ole mukana LibreOfficea, koska se veisi liikaa tilaa. Live-CD:ltä asennettuun Fedoraan on helpointa asentaa LibreOfficen asentamalla yum-ryhmä ”Toimisto/Tuottavuus” (tai englanniksi ”Office/Productivity”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:
su -c 'yum groups install office'
Suomen kielituki kannattaa asentaa vasta tämän jälkeen alla kuvatulla tavalla, silloin tulee asennettua myös LibreOfficen suomenkieliset käännökset sekä oikoluku-, tavutus- ja kieliopintarkistuslisäosa (ks. Voikko).
Suomen kielituen asentaminen
Jos Fedora on asennettu englanniksi tai live-CD:ltä suomeksi, tällöin asennettuna ei ole täydellistä suomen kielitukea. Sen voi asentaa asentamalla yum-ryhmän ”Suomen kielituki” (tai ”Finnish Support”). Esimerkiksi komentoriviltä tämän ryhmän voi asentaa komennolla:
su -c 'yum groupinstall finnish-support'
Automaattinen kirjautuminen
Gnome-kirjautumisohjelman osalta katso artikkeli GDM.
Sudon käyttöönotto
Fedorassa ei käytetä oletuksena sudoa, kuten esimerkiksi monissa Ubuntu-sukuisissa jakeluissa. Ohjeita sudon käyttöönottoon Fedorassa on artikkelissa Sudon käyttöönotto Fedorassa
Epävirallisten pakettivarastojen asentaminen
Fedoran viralliset pakettivarastot eivät sisällä ohjelmistopatentti- ja lisenssisyistä ongelmallisia ohjelmia, kuten purkuohjelmia (koodekkeja) useille ääni- ja videotiedostomuodoille sekä epävapaita laiteajureita. Fedora ei myöskään sisällä ollenkaan epävapaita ohjelmistoja, koska jakelu haluaa keskittyä vapaiden ohjelmistojen levittämiseen. Lisätietoja Fedorassa kielletyistä ohjelmista on englanniksi projektin wikissä. Suljettujen ohjelmistojen ja patentoitujen koodekkien jakelua varten on perustettu epävirallisia pakettivarastoja.
Fedoran kanssa käytetään tavallisesti kahta erillistä epävirallista pakettivarastoa, RPM Fusionia ja Livnaa. RPM Fusion sisältää valtaosan tarvittavista paketeista ja on jaettu kahteen osioon, vain vapaita paketteja sisältävään freehin sekä epävapaita paketteja sisältävään nonfreehin. Livna-pakettivarastoa käytetään pelkästään kaupallisten DVD-elokuvien toistamiseen vaadittavan libdvdcss-paketin jakeluun.
RPM Fusionin voi ottaa käyttöön klikkaamalla seuraavia linkkejä:
Livnan käyttöönotto onnistuu seuraavasta linkistä:
Asennus onnistuu vaihtoehtoisesti myös seuraavilla komentorivikomennoilla
su -c 'rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm' su -c 'rpm -ivh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm' su -c 'rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release.rpm'
RPM Fusionin ja Livnan kautta saatavia paketteja
Alla on lueteltu joitakin RPM Fusionin ja Livnan kautta asennettavissa olevia paketteja. Paketteja voi asentaa joko graafisesti esimerkiksi PackageKit-ohjelmistolla (Gnomen alla Ohjelmat --> Lisää tai poista ohjelmistoja tai KDE:ssa K-valikko --> Ylläpito --> Lisää tai poista ohjelmistoja) tai komentoriviltä yum-ohjelmalla.
Laiteajureita
Näytönohjaimet
- AMD/Atin näytönohjainajurit: kmod-catalyst akmod-catalyst
- NVIDIAn näytönohjainajurit: kmod-nvidia akmod-nvidia
Jos RPM Fusion non-freesta ei jollekin Fedoran versiolle löydy kmod-catalyst-ajuria, tämä johtuu todennäköisesti siitä, että kyseisen Fedora-version kanssa yhteensopivaa Catalyst-ajuria ei ole vielä tarjolla.
Verkko
- Ajuri Ralinkin rt2860-WLAN-piirisarjoille: rt2860
- Ralinkin rt2870-piirisarjat: rt2870
- Ajuri joillekin Broadcomin WLAN-piirisarjoille: broadcom-wl kmod-wl akmod-wl
- Madwifi-WLAN-ajurit: madwifi
- Ndiswrapper: ndiswrapper
- Slmodem-modeemiajurit: slmodem
Multimedia
Video- ja äänitiedostojen toistoon tarvitaan sopiva mediasoitin (toisto-ohjelma) ja sen kanssa yhteensopivia koodekkeja (engl. codec) eri tiedostomuotojen käsittelyyn. Lisäksi esimerkiksi DVD-elokuvien katseluun tarvitaan erillinen kirjasto levyjen sisältämän suojauksen purkuun.
Useimmat Fedoraan esiasennetut mediasoittimet käyttävät GStreameria taustaohjelmanaan. Uusien koodekkien asentaminen GStreamerille on toisin sanoen helppo tapa parantaa tiedostomuototukea.
Fedora 10:stä lähtien mediasoittimet osaavat myös itse ehdottaa sopivan GStreamer-koodekkipaketin asentamista, mikäli niillä yritetään avata tiedostoa jolle ei vielä ole tukea. Sopivan pakettivaraston (RPM Fusion) on kuitenkin tässäkin tapauksessa oltava asennettuna. [1]
Koodekit ja suojausten purku
- Multimediakoodekkeja Audacious-musiikkisoittimelle: audacious-plugins-freeworld
- Koodekkeja GStreamer-taustaohjelmalle: gstreamer-ffmpeg, gstreamer-plugins-bad, gstreamer-plugins-bad-extras, gstreamer-plugins-ugly
- Koodekkeja (mm mp3) K3b-poltto-ohjelmalle: k3b-extras-freeworld
- Koodekkeja Xine-mediasoittimelle: xine-lib-extras-freeworld
- Tuki kaupallisille DVD-elokuville (CSS-suojauksen purku): libdvdcss (ainoa Livnassa jäljellä oleva paketti, ei siirretty RPM Fusioniin koska sen levittäminen saattaa olla laitonta joissakin maissa)
Mediasoittimia
- Mplayer-mediasoitin ja sen graafinen käyttöliittymä: mplayer, mplayer-gui
- VLC-mediasoitin: vlc
- VLC-liitännäinen www-selaimille: mozilla-vlc
- Xine-mediasoitin: xine-ui
Muut
- Tuki RAR-tiedostoille: unrar
Fontit
- Microsoftin yleisimmät fontit eli Microsoft TrueType Core Fonts voidaan asentaa osoitteesta http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f13.html#ttf .
- Asentamalla RPM Fusion -asennuslähteestä paketin freetype-freeworld saa käyttöön tuen patentoiduille fonttirenderöintiominaisuuksille (bytecode interpreter ja subpixel hinting) joiden avulla fontit saattavat näyttää hieman paremmilta.
- Näiden muutosten jälkeen kannattaa kirjautua ulos järjestelmästä ja takaisin sisään, jotta ohjelmat käynnistyvät uusilla fonttiasetuksilla.
Java
Fedorassa tulee oletuksena mukana OpenJDK-niminen vapaa Java-virtuaalikone, joka toimii oikein lähes kaikkien ohjelmien/www-sivustojen kanssa.
Muita tapauksia varten on mahdollista asentaa Sunin Java.
Flash
WWW-selainten Flash-liitännäisen asennus kaikille käyttäjille on neuvottu artikkelissa Flash.
Chromium
Fedoralle on saatavilla epäviralliset paketit Googlen Chrome-selaimen avoimen lähdekoodin versiosta Chromiumista. Epävirallisen Chromium-pakettivaraston saa käyttöön komennolla
su -c 'yum-config-manager --add-repo http://repos.fedorapeople.org/repos/spot/chromium/fedora-chromium.repo'
Sen jälkeen Chromiumin voi asentaa komennolla
su -c 'yum install chromium'
Google Chrome
Fedoralle on saatavilla Google Chromen viralliset paketit Google Chromen kotisivuilta.
Katso myös
- Fedoran asennus
- Fedoran paketinhallinta
- Fedoran päivittäminen
- Pakettilähteitä Fedoralle
- Opas Fedora Core 5:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin
- Opas Fedora Core 4:n asennukseen ja asennuksen jälkeisiin toimiin